Preview: Everton – Manchester United

08/10/2022 9 Od Javor

Everton by měl dosáhnout na další domácí výhru. Hosté jsou sice v tabulce výše, ale nehrají dobře. Bilance posledních pěti utkání zítřejšího soupeře: výhra, prohra, výhra, prohra, výhra. Takže se Everton může těšit.

Manchester United zažívá vskutku sinusoidní sezónu. Ligu začal dvěma prohrami s Brightonem a s Brentfordem (0:4 v Londýně). Pak následovaly čtyři výhry v řadě, mj. nad vedoucím Arsenalem, který dosud prohrál jen v tomto mači, výsledky od té doby shrnuje perex.

V posledním ligovém kole dostal šestku od Manchesteru City, ve čtvrtek musel v Nikósii otáčet po prohraném prvním poločase. Výhra ho v polovině skupinové fáze Evropské ligy řadí na 2. místo čtyřčlenné skupiny. V Goodison Parku na sebe narazí jedenáctí domácí a šestí hosté. Na Old Trafford si vedení klubu rozhodně malovalo lepší výsledky, zatím se angažmá Ten Haga asi dá hodnotit jako mírné zklamání.

Atmosféru v klubu jistě ovlivnily i předsezónní spekulace kolem odchodu Cristiana Ronalda. Hvězdný Portugalec nakonec zůstal, hraje pravidelně, ale jeho statistický přínos je chabý – od začátku sezónu má bilanci pouze 1+2. V minulém ligovém kole vůbec nenastoupil, přičemž je nutné uvést, že je v posledním roce dvouleté smlouvy.

Ten Hag si z Ajaxu přivedl dvojici Antony-Lisandro Martinez, na roční hostování získal klub slovenského brankáře Dúbravku, čímž vyřešil pozici brankářské dvojky, zdarma přišel Eriksen z Brentfordu. Mezi odchody zmiňme přestup Pogby do Juventusu Turín, Jamese Garnera do Evertonu či Nemanji Matiće do AS Řím.

Do utkání jistě nenastoupí zranění Maguire, van de Beek a Wan-Bissaka, dlouhodobějšími absentéry jsou Tuanzebe a Williams, k dispozici by naopak mohl být Varane.

Lampard Everton zjevně stabilizoval. Zlepšují se výkony (díky, pane Iwobi) i výsledky (sedm utkání bez porážky), podařilo se při absenci dobrého hroťáka zapojit Maupaye do akcí a zjevně i do skórování, dobrou zprávou je zlepšující se kondice a návrat do plného tréninku Calverta-Lewina, který by mohl zítřejší utkání stihnout. Je ale jasné, že pokud by nastoupil, tak z lavičky. Holgate a Mina již trénují, ale ještě k dispozici nebudou, dlouhodobějšími absentéry jsou Godfrey, Patterson a Townsend.

P. S. Utkání mělo být hráno v sobotu od 13:30. Protože ale hosté hrají Evropskou ligu a musejí mít mezi zápasy dva celé dny pauzy, tak se hraje v neděli, netypicky od 20:00. BT Sport, která zápas přenáší, tak způsobila to, že se dnes od 13:30 nehraje vůbec žádné utkání (raději takto než si vybrat jiný zápas a do tohoto času ho přehodit).

Co: Everton FC – Manchester United FC, 10. kolo Premier League
Kdy: 9.10. 2022 od 20:00
Kde: Goodison Park – Goodison Rd, Liverpool L4 4EL (kapacita: 39 572)
TV: Přímý přenos na stanici CANAL+ Sport
Rozhodčí: David Coote – Gary Beswick, Adam Nunn  Čtvrtý rozhodčí: Anthony Taylor
Videorozhodčí: Andre Marriner  Asistent videorozhodčího: Marc Perry