Tottenham Hotspur – Everton 2:0

16/10/2022 2 Od Petr

Karamelky ani tentokrát nenašly recept na rozjeté Kohouty a odjíždějí z Londýna s prázdnou. V dresu Spurs si svou střeleckou sbírku proti Toffees rozšířil Kane, v závěru pohřbil naději na vyrovnání druhým gólem Højbjerg.

Do zápasu v severním Londýně vstupovaly oba týmy v úplně jiném rozpoložení. Zatímco Spurs perfektně vychází vstup do nové sozóny, kde úspěšně nahání vedoucí duo Arsenal-Manchester City, tým Franka Lamparda v posledním zápase přišel o sérii neporazitelnosti a stále marně hledá střelce. Obrana i záloha Karamelek nastoupily v obvyklé a očekávané sestavě, jen zraněného Pattersona na kraji obrany nahradil Coleman. Calvert-Lewin stále není připraven odehrát celý zápas, čekal tak na šanci z lavičky, do zápasu se nedostal ani Gordon, který mohl zpytovat svědomí za své žluté hříchy. Do ofenzivy tudíž byli nasazeni McNeil, Maupay a Gray. Po zranění Kulusevskiho na opačné straně bylo jasno i o útočném triu Spurs – Richarlison a Son na podhrotu podporovali vysunutého Harryho Kanea.

První půlka

Úvod zápasu se nesl ve znamení místy až drtivého tlaku domácích. Everton hned z kraje utkání ukázal, že se bude spoléhat především na propracovanou a pevnou defenzivu a kousat bude především z protiútoků. V páté minutě zápasu se zastřelovali Kane a o chvíli později Richarlison, oba hlavičkovali nad. Toto počáteční sevření povolilo zhruba s koncem první čtvrthodiny, kdy Toffees dostali první delší šanci podržet míč a uklidnit hru. Tuto šanci mohl perfektně využít ve 23. minutě Gray, který dostal přesně to, co potřebuje – rychlý balon do náběhu – a rázem byl až před Llorisem. Zakončoval bohužel už poměrně z úhlu a domácí bránu přestřelil.

Skóre se na druhé straně o chvíli později pokoušel změnit Kane, ale Pickford byl na zemi včas a zarazil jeho akci hned v začátku. Už se blížil konec poločasu, když ve středovém kruhu minul míč Højbjerg a dal Karamelkám snadnou příležitost strhnout vedení na svou stranu. Do úniku se dostal Onana, bohužel dopadl podobně jako Gray, zakončoval opět z úhlu, opět nad. Jelikož další šanci v 46. minutě neproměnil Richarlison (z první přestřelil po centru Kanea), šlo se do šaten za nerozhodného, bezbrankového stavu.

Po přestávce…

Do druhé půle vyběhly oba týmy beze změny v sestavách, Everton i beze změny taktiky, veškeré útočné snahy šly úplně stranou, aktivní presink hráči zapínali až na své třetině hřiště. Nucenou změnu taktiky po pěti minutách hry na straně druhé ovšem přineslo zraněné lýtko Richarlisona (přejeme rychlé uzdravení!). Na hřiště se dostal Bissouma a italský stratég Conte nařídil přeskupit rozestavení na 3-5-2. Už o tři minuty později mohl Kane skórovat, střelu z voleje mu ale Pickford bravurně vyrazil a následná dorážka Sona šla naštěstí vysoko nad. Harry Kane nemusel smutnit dlouho, už v 59. minutě dostal totiž šanci rozšířit si svůj účet proti Toffees (14 gólů v 15 zápasech). Penalta, které předcházel nešťastný zákrok Pickforda právě na snipera domácích, byla bezpečně proměněna k radosti všech domácích Kohoutů.

Co na to Everton?

Frank Lampard na vývoj utkání musel reagovat, první střídání tak v 66. minutě stáhlo z hřiště neviditelného Maupaye, kterého nahradil Calvert-Lewin. Hřiště opustil také Coleman, který udělal místo Garnerovi. Bohužel, k viditelným výsledkům k lepšímu to nevedlo, situaci tak přišel zachraňovat deset minut před koncem Rondón. Kdo čekal nějaký tlak Toffees při honbě za vyrovnáním, musel být zklamán. Evertonu se v celé druhé půli nepovedlo ani jednou vystřelit a zaslouženě inkasoval ještě jednou z kopačky Højbjerga.

To už se psala 86. minuta a Rodrigo Bentancur rozběhl akci podél lajny, odkud poslal centr do vápna. Tam už číhal dánský středopolař, který prostřelil tečujícího Iwobiho i Pickforda. Za výkon v celém zápase jsme si (rádoby objektivně řečeno) body nezasloužili, Tottenham byl lepší a hlavně efektivnější v zakončení. I přes veškeré pozitivní změny především v obraně a záloze budeme potřebovat v dalších zápasech spolehlivého střelce, nula vzadu sice může být pěkný základ, ale góly potřebujeme jak sůl.

(fotozdroj: premierleague.com)

Branky: 59. Harry Kane (pen.), 86. Pierre-Emile Højbjerg

ŽK: 37. Rodrigo Bentancur – 12. Neal Maupay, 44. Dwight McNeil, 54. Idrissa Gueye, 81. Vitalij Mykolenko

Tottenham Hotspur FC: Hugo Lloris, Matt Doherty (90+3. Djed Spence), Ben Davies, Eric Dier, Cristian Romero (87. Davinson Sánchez), Ivan Perišić, Pierre-Emile Højbjerg, Rodrigo Bentancur (90+3. Oliver Skipp), Heung-min Son, Harry Kane (90+3. Lucas Moura), Richarlison (52. Yves Bissouma)
Everton FC: Jordan Pickford, Séamus Coleman (66. James Garner), Conor Coady, James Tarkowski, Vitalij Mykolenko, Idrissa Gueye (81. Salomón Rondón), Demarai Gray, Amadou Onana, Dwight McNeil, Alex Iwobi, Neal Maupay (66. Dominic Calvert-Lewin)

Rozhodčí: Paul Tierney  Diváci: 61 812