Preview: Tottenham Hotspur – Everton

15/10/2022 7 Od Fip

Podvečerní zápas si nese pro Evertonians jednu významnou vedlejší linku. Minulý víkend se naše šňůra přetrhla a Spurs mají lano jako prase. Chvění na kardiografu rozpohybuje i miláček loňské Gwladys Street.

V modrém patřil brazilský holoubek k tahounům. Přestože měl jisté nedostatky, jeho nasazení mu získalo pro mnohé fanoušky Evertonu status novodobého hrdiny. Přestup mu snad nikdo nevyčítal, vzhledem k okolnostem by ho bylo možné zařadit mezi další z obětí pro klub.

Příchod na sever Londýna musíme chtě nechtě považovat za kariérní růst. Místo na slunci ale garantováno nebylo. Nastupoval ze začátku z lavičky, v premiéře milionářské soutěže sice vstřelil 2 branky, ale místo v základní XI zatím přichází i zásluhou zranění konkurence.

Z tábora soupeře

V sedmi po sobě jdoucích domácích ligových plus ve dvou zápasech pohárových dokázali Kohouti na svém dvorku spolknout tříbodové zrno. A nezalknout se a vyběhat slušnou porci bodů i na záletech. Antonio Conte plní přání svých na jedničku, ale podtrženou nedostane pro selhání v NLD před 14 dny. Navíc jeho bilance proti Evertonu je odstrašující: 5-2-0. No ale dobře vědět, že si nezasedl jen na nás, ještě hůře trýzní Leicester nebo Atalantu atd. Skóre se ale stěží někdo vyrovná – 17:1. Čest DCL.

Vítěznou auru kalí fakt, že ze soubojů proti tzv. Sky6 to zatím na vyznamenání není. Tým nevyniká v žádných činnostech. Některé posily si teprve sedají s novými spoluhráči (Bisouma), ale na smrtící klovnutí Harryho Kanea se stále lze spolehnout. Anglický kapitán se v ligových zápasech trefil do sítě za zády brankáře Toffees již 13krát, hroznější nestvůry jsme poznali už jen 2. A pak je tu Son. Při vzpomínce na něj se mnoho Evertonians otvírá v kapse minimálně balíček s kapesníky.

Přestože měl s Frankfurtem menší bolístku (koleno), měl by Richarlison nastoupit od začátku. Místo mu přenechá zraněný Kulusevski, na tribuně bude i vyloučený Emerson Junior. Otazník by visel nad startem Tangangy, ale tomu dres v kabině beztak nevisí, takže nic.

Co nového u nás

Frank Lampard si z porážky s Man United vrásky nedělá, a tak bychom neměli ani my. Vedle mdlého výkonu stály body i ztráty ve středu hřiště, kterým bychom se měli raději vyhýbat. Na konferenci pokračoval lodivod ve chvále Iwobiho, přidal i něco k dobru na Jamese Garnera. Je otázka, zda pro něj vznikne místo v sestavě, i když by se právě Iwobi posunul do ofenzivní trojice. Z rodinných strastí se navrací Abdoulaye Doucouré, snad je tedy vše v cajku a může tlačit na místo těch na hřišti.

Anthony Gordon, o kterého Conte údajně také stál, bude zpytovat svědomí v pomyslné káznici. Pět žlutých v 9 zápasech, to se podařilo letos zatím jen 4 hráčům. Snad mu pauza a domluva od trenérského týmu pomůže nasměrovat energii jinam než do zbytečně přiostřených soubojů.

Holgate se skoro z problému s kolenem vylízal, ale podobně jako u DCL se bude postupovat opatrně, možná až tak, že místo Michaela Keanea na lavičce neohrozí. Dlouhodobě tedy chybí Townsend, Godfrey a Patterson. Rehabilitace Yerryho Miny se opět zpomalila.

Jak to bylo naposledy

Brr, raději nevzpomínat.

Bilance

Již se rozpadá památná čelenka Davida Moyese, do které v letech 2006-2008 zasadil 3 kohoutí péra za sebou za triumfální pokoření ještě na White Hart Lane. Čtvrté přidal až Carlo Ancelotti už v novém stánku, venku tedy žádná sláva. Výlety do hlavního města už nejsou, co bývaly. V EPL to už 84 dopadlo bez bodu, vyhrát se nepodařilo už 7krát za sebou.

Čtyři hráči, 2 na obou stranách, zatím nevynechali v ročníku jedinou minutu. Pilní jsou Lloris a Dier na straně domácích, za Toffees se Frankově přízni těší Tarkowski s Iwobim. Nezbývá než doufat, že se s ním a s námi všemi budou těšit i dnes večer.

COYB!

Co: 11. kolo Premier League
Kdy: 15.10. 2022 od 18:30 SEČ
Kde: Tottenham Hotspur Stadium – 782 High Rd, Londýn N17 0BX (kapacita: 62 850)
TV: na stanici Canal+ Sport od 18:25.
Rozhodčí: Paul Tierney  Postranní: C. Hatzidakis, H. Lennard  Čtvrtý rozhodčí: S. Attwell
VAR: Andre Marriner  Asistent VAR: Mark Scholes