Preview: Everton – Southampton

14/01/2023 10 Od Fip

Přijměte pozvání na 20. kolo. Bude to kouzelná hůlka proti magickému prášku, nejkrásnější gól proti nejlepšímu zákroku, 6 zápasů bez výhry proti 6 prohrám v řadě.

Ano, jde o duel osmnáctého proti poslednímu, bude to tedy asi hrůza. Navzdory dekorování za poslední měsíce roku, které obdrželi Gray za jeho zásek proti City, a Gavin Bazunu za jeho zákrok proti Salahovi. Jdou proti sobě týmy s nelichotivou bilancí posledních zápasů, a i proto jejich manažeři zaříkávají různé čarodějné propriety. Frank Lampard nás už dávno varoval, že nemá kouzelnickou hůlku na proměnu Evertonu z týmu bojujícího o záchranu na něco víc, podobně i Nathan Jones na předzápasové tiskovce upozornil, že kolem sebe nebude sypat zázračným pudrem.

Na domací frontě ticho

Frank Lampard na svém setkání s novináři na mě působil o něco uvolněněji než tomu bylo v poslední době. Snad k tomu přispělo vyjádření majitele Farhada Moshiriho, který jej odvolávat nehodlá. I přesto, že se ve vedení shodli na pozoruhodném postřehu, že výsledky se musí zlepšit.

Bohužel další důvody k optimismu zatím nejsou. Žádná posila na obzoru, vyřazení v poháru, fanoušci plánují protesty. Snad jen rychle uzdravující Alex Iwobi může stát za zlepšenou náladou. Bez něj totiž Everton loni nevyhrál ani jeden zápas. Snad tedy zranění v oblasti kotníku opravdu není vážné a Nigérijec bude moci odevzdat 100% výkon.

Na rozdíl od něj si delší pauzu od zápasů vezme Nathan Patterson, Jimmy Garner dělá pokroky, ale nebude do začátku února. Labutí píseň pěje Andros Townsend zatím jen fyzioterapeutům, neuvidíme ani Michaela Keane, jenž šetří bolavé koleno.

Super Frankie neprozradil, o čem vedl soukromé rozhovory s vedením, ale vyzdvihl společného bojové ducha ze zápasu proti týmům z Manchesteru. Bylo to fajn, ale nutno říct, že jsou tací, co z těchto soupeřů dokázali yymlátit víc.

Svítání na jihu?

Nathan Jones od svého nástupu nedokázal v lize ze 4 možností ještě bodovat. Na druhou stranu, v pohárech je to pohádka. Dokázali přejít přes třetiligový Lincoln, otočit zápas proti Crystal Palace a doma vymlasknout City tak, že obávaný tým ani nevystřelil na bránu. To už jednomu zvedne hřebínek.A že ani domácí fans nevěřili a na St.Mary’s zůstalo toho večera spousta míst prázdných.

Navíc se podařilo okysličit tým 2 novými posilami. Argentinský mladík Carlos Alcaraz (není v přízni ani se španělským tenistou, a bohužel ani s naším ex Antolínem) vyztuží zálohu. Chorvatský snajpr Mislav Oršić z Dinama Zagrab už na chvilku nastoupil proti City. Je to tedy trochu náplast na nemalou marodku, nastoupit dnes nebudou moct Armel Bella-Kotchap, Juan Larios, Valentino Livramento, Theo Walcott ani Alex McCarthy.

Bilance a zajímavosti

Se slzou v oku vzpomínáme na první vzájemný duel v sezóně. Na začátku října jsme viděli magický obrat během dvou minut díky zásahům Coadyho a McNeila. Ale zdá se, že momentum jsme si na dlouho vybrali, protože od té doby jsme v 10 zápasech vyhráli už jen jednou. Tehdy jsme byli po zápase 11., 3 body nad Sottonem. Rozdíl se nezměnil, ale oba týmy si propadli, což odnesl propuštěním Ralph Hassenhütl.

Vzájemné zápasy v EPL vycházejí lépe pro Everton (21-12-14), ale lze říct, že domácí prostředí v tom hraje velkou roli. Everton zde dokázal držet Saints na uzdě více než čtvrt století.

Přesto se v lize poslední dobou porážky pro oba týmy jen kupí, od nástupu Franka Lamparda jich Toffees utrpěli 19, Saints dokonce 21. Takže není divu, že Everton v tomto atakuje nelibou šňůru z padesátých let, hosté dokonce „usilují“ o rekordní sedmou ligovou prohru v řadě.

Lampard doma nedokázal Southampton porazit ani jako manažer Chelsea, ani jako kouč Derby. Nathana Jonese ale už porazit dokázal, když Pensioners postoupili přes Luton v lednu 2021. Den na to dostal Frank padáka.

Rok 2022 byl v mnoha ohledech pro Evertonians strašný. Na Goodison Parku bylo možné sledovat 2 porážky s posledním týmem tabulky (Norwich v lednu, Wolves v prosinci). Naštěstí je ten roku už minulostí.

Nathan Jones při předzápasových otázkách odpálkoval provokativní otázku ohledně odlišných kariérních příležitostech oproti svému dnešnímu oponentovi a uvedl jen, že je na svou kariéru pyšný. Má za sebou dobrou práci v nižších patrech anglického fobalu, ale v nejvyšší lize zatím nebodoval. Může si dovolit i pátou prohru v řadě, protože horší jsou ještě 2 manažeři s dostatečným polštářem.

Doufám, že jste si užili dnešní dávku „optimismu“ a že večer budeme všichni šťastní. COYB!

Co: Everton FC – Southampton FC, 20. kolo Premier League
Kdy: sobota 14. ledna 2023 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park – Goodison Road, Liverpool, L4 4EL (kapacita: 39 572)
TV: na Canal+ Sport4 od 16:00
Rozhodčí: John Brooks  Postranní: Adam Nunn, James Mainwaring  Čtvrtý rozhodčí: Graham Scott
VAR: Lee Mason Asistent VAR: Stuart Burt