Everton – Arsenal 1:0

04/02/2023 22 Od Petr

Kanonýři dnes v Goodison Parku nestříleli ostrými, Sean Dyche zažil premiéru jako z pohádky. Hráči i diváci působili jako polití živou vodou a kvůli skvělému výkonu zaslouženě porazili lídra tabulky.

Předzápasové prognózy nevěstily pro domácí tým nic dobrého, vždyť celek z hlavního města se ne náhodou vyhřívá na špičce ligové tabulky. V týmu domácích očividně pozitivně zapůsobila výměna trenéra, i když jsme na hřišti viděli stejné hráče jako pár týdnů zpět, o jejich výkonu a nasazení se to říci určitě nedá. Odevzdanost až lhostejnost byla u hráčů nahrazena bojovností, týmovým duchem a touhou zapůsobit na nového trenéra. Atmosféra v ochozech Staré Dámy tak konečně opět připomínala více fotbalovou slavnost než nudné divadelní představení se špatným koncem.

V prvním poločase…

začátek zápasu, ke kterému nastoupily oba týmy v očekávaných sestavách, už přinášel jakýsi náznak toho, co nás asi bude čekat dál. Arsenal se snažit držet míč a více kombinovat, Everton zase spoléhal na poctivé bránění a jako bonus přidával i v posledních časech málo vídaný presink soupeře. První šanci domácích, zblokovanou střelu McNeila z deváté minuty, oplatil o minutu později prudkou střelou zpoza vápna Partey. Pro gólmany žádné velké ohrožení. Slibnou první dvacetiminutovku Everton zakončil čtyřmi rohovými kopy v rozmezí 20. a 24. minuty, nejvíce ve vápně pochopitelně byly vidět hlavičky Onany, Tarkowskiho a Calverta-Lewina – ani jedna z těchto (polo)šancí ale bohužel neskončila gólem.

Šance na obou stranách

za zmínku určitě stojí střela DCL z 25. minuty, bohužel už byla hodně z úhlu, a tak nezasáhla cíl. Totéž se dá říci na druhé straně o šanci Nketiaha, která skončila hodně nad. Asi největší šanci v první půli neproměnil Calvert-Lewin, když se marně ve skluzu natahoval po centru Onany. Napravit to mohl o chvíli později, v 34. minutě, McNeil, na kterého zapomněla hostující obrana, ale domácí křídelník bohužel hlavičkoval nepřesvědčivě, pouze vedle. Na druhé straně byla poměrně nebezpečná střela z voleje, o kterou se postaral Saka, na brankové čáře ale Pickforda spolehlivě zastoupil Coady. V nastavení první půle ještě velmi dobře hlavičkoval DCL, jeho střela ale bohužel skončila opět vedle.

Beze změny v druhé půli

druhý poločas zápasu začal ve stejných sestavách a stejně vypadala nepřekvapivě i situace na hřišti. Arsenal měl sice dominanci, co se týká držení míče, rozhodně se ale nedalo říct, že by Everton tahal za kratší konec provazu. Už i Mikelu Artetovi začalo být jasné, že ten dobře namazaný stroj jménem Arsenal se poněkud zadrhává a bude ho potřebovat nakopnout, poslal proto do hry v 60. minutě Jorginha a Trossarda. Prvně jmenovaný si tak odbyl svůj debut v dresu Gunners. Prakticky zápětí ale Arsenal inkasoval z rohového kopu, který vybojoval Iwobi. Roh kopnutý na zadní tyč si spolehlivě našel hlavu Tarkowskiho, který se proti míči valil jako buldozer, narozdíl od domácí obránců – 1:0, zaslouženě.

Poslední půlhodina

začala pro mnohé jistě překvapivým střídáním, kdy byl DCL nahrazen Maupayem. O čtvrt hodiny později přišel na hřiště na straně druhé také Vieira, který nahradil norského šikulu Ødegaarda. Ten naštěstí pro domácí dnes opravdu neměl svůj den, ostatně jako více hráčů Gunners. Prakticky ihned po střídání se prezentoval prudkou střelou z hranice vápna Trossard, Pickford pouze vyrazil, ale domácí obrana rychle zažehnala případné další nebezpečí. Poslední neúspěšný pokus si připsal v druhé minutě nastavení Zinčenko, který těsně přestřelil Pickfordovu bránu a Everton tak ukončil nepříznivou bilanci čtyř domácích proher v řadě a mohl si poprvé od října loňského roku naplno vychutnat ligovou výhru.

(fotozdroj: premierleague.com)

Branky: 60. James Tarkowski

ŽK: 63. Vitalij Mykolenko 69. Amadou Onana 86. Jordan Pickford 90+6. Neal Maupay  – 90+6. Oleksandr Zinčenko

Everton FC: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Conor Coady, James Tarkowski, Vitalij Mykolenko, Dwight McNeil, Idrissa Gueye, Amadou Onana, Alex Iwobi, Abdoulaye Doucouré, Dominic Calvert-Lewin (62. Neal Maupay)

Arsenal : Aaron Ramsdale, Ben White (85. Takehiro Tomiyasu), William Saliba, Gabriel Jesus, Oleksandr Zinčenko, Martin Ødegaard (77. Fábio Vieira), Thomas Partey (59. Jorginho), Granit Xhaka, Bukayo Saka, Edward Nketiah, Gabriel Martinelli (59. Leandro Trossard)

Rozhodčí: David Coote Diváci: 39314