Manchester United W – Everton W 0:0

05/02/2023 1 Od Karamela

Z venkovního zápasu s MUTD se nám zatím nikdy nepodařilo vydolovat ani bod. Až do dneška.

Před výkopem oba manažeři připomněli 64. výročí mnichovské letecké katastrofy a uctili památku 23 obětí neštěstí mezi nimiž bylo i 8 hráčů „Busby Babes“.  Po chvíli ticha se stadión opět rozhučel a mohlo se jít na věc. Myslím, že to byly ďáblice, kdo byl před utkáním pod větším tlakem: Na čele tabulky je těsno a Chelsea jim dýchá  na zátylek.

Navíc je velmi nejistý další osud manchesterské střelkyně Russo, která zatím nepodepsala prodloužení kontraktu a za kterou Arsenal v právě uzavřeném přestupovém okně nabídl v ženském fotbale světově rekordní částku 500 000 liber (kterážto nabídka byla odmítnuta). Everton naproti tomu mohl v zápase jen získat. V brance Blues dostala šanci předvést své umění Brosnan (současní jednička Ramsey jakožto zapůjčená z MUTD nastoupit k zápasu nemohla) a po pár týdnech se do základní sestavy propracovala Björn.

Průběh zápasu

Na začátku jsme to byli překvapivě my, kdo tlačil na pilu. Hned zkraje zápasu převedla Sørensen, že přihrávky do ohně umí a Sevecke  se zkusila prosadit hlavou. Ani jedna akce ke kýženému výsledku bohužel nevedla.  Utkání bylo hráno velmi fyzicky, což ovšem byla taktika, se kterou jsme do Manchesteru přijeli. Pětičlenná záloha a obětavá obrana velmi účinně eliminovaly tlak domácích. Na ofenzivní akce nám mnoho prostoru nezbývalo, ale přesto jsme dokázali, že nám nejsou cizí. Soupis šancí MUTD by byl velmi dlouhý.

V pravém slova smyslu ale o vyslovené šance nešlo, protože řada střel byla zblokována velmi obětavě hrajícími ženami v modrém. Zejména tackles Gabby George daly puristům vzpomenout na staré dobré časy anglického fotbalu. Přesto United měly několik gólových příležitostí, které však  bravurně zlikvidovala dnes suverénně hrající Brosnan. Za všechny jmenujme šance Russo, Garcii nebo Batlle.

A když už to vypadalo, že nás nápor domácích v druhém poločase přeci jen semele, dostala se Park do perfektního úniku a jen málo nás dělilo od vedoucí a možná i vítězné branky zápasu. Což byla pro naše řady vítaná vzpruha na závěrečnou dvacetiminutovku. Ďáblice byly naopak čím dál tím frustrovanější a ani síla tribun jim nepomohla v závěrečné zteči. Žlutá karta pro Beever-Jones za zdržování přišla je pár minut před koncem a pak už jsme mohli poprávu slavit zisk cenného bodu.

Shrnutí

Perfektní napínavý a manažersky zvládnutý zápas. Hráčky odevzdaly maximum fyzických sil, bojovnosti a obětavosti a dokázali jsme i zahrozit gólem. Právem jim patří naše poklona! Nějak takto si představuji herní styl Evertonu-co třeba chybí v technice nahradíme bojovností.  Naproti tomu v řadách United asi dojde k menšímu rozladění. Z více než dvaceti střel by fanoušek Devils nějaký gól čekal (ne do naší sítě, prosím). A pokud tato neproduktivita přispěje k váhání Russo nad prodloužením smlouvy, mohla by se jízda ďáblic letošním ročníkem  WSL ještě zadrhnout.  Nic proti United, ale jem rád, že jsme k tomu dnes přispěli. COYB! 

Fotografie: Courtney Brosnan (zdroj: twitter.com/EveretonWomen)

Statistika: Držení míče: 67%:33%, střely 23:5 (na bránu 4:1)

ŽK: Beever-Jones

MUTD (4-2-3-1): Earps; Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell; Ladd, Zelem; García (Williams 77´), Toone, Galton (Parris 67´); Russo

EFC (3-5-2): Brosnan; Finnigan (Wheeler 55´), Björn, Sevecke; Sørensen (Bennison 55´), Park, K. Holmgaard (Christiansen 66´), Galli (Hope 55´) , George; Snoeijs (Stenevik 86´), Beever-Jones

Rozhodčí: Emily Heaslip  Diváci: 5040