Liverpool – Everton 2:0

14/02/2023 3 Od Javor

Zahráli jsme jako obvykle a dopadlo to jako obvykle. Nepříjemná povinnost je odbyta. Snad to půjde proti Leedsu lépe.

Snad mi Viktor Černomyrdin odpustí, že jsem mírně parafrázoval jeho slavný výrok (ač některé zdroje uvádí jako autora  Eduarda Ševardnadzeho), ale ono se to přímo vnucuje. Po skvělém výkonu a zaslouženém vítězství proti Arsenalu se Everton výkonnostně vrátil ke klasice této sezóny. Opětovná nedoléčenost Calverta-Lewina (nebyl ani na lavičce) způsobila druhý start v základní jedenáctce áčka Evertonu pro Simmse. Zajímavostí sestavy byli dva stopeři v základní jedenáctce a čtyři (Godfrey, Mina, Holgate, Keane) na lavičce.

Utkání začalo nepřekvapivě – domácí útočili a tlačili, hosté se snažili hrozit z aspoň občasných protiútoků. Na konci první čtvrthodiny byl domácí obránce Robertson rád, že nedostal kartu (kombinace faulu na Doucourého a následné poslání sudího kamsi). Aktivní vepředu byla především dvojice Gakpo-Salah, za zmínku stojí nepovedená střela Núňeze, která se proměnila ve skákavou přihrávku pro Gakpa, leč ten hlavou netrefil zařízení.

Tlak byl celkem drtivý, ale obrana Evertonu fungovala dobře, nepouštěla domácí do šancí. Po půlhodině se modří začali osmělovat. A po jejich rohu padl gól. McNeil vybojoval roh, který Iwobi posadil na hlavu Tarkowského. Ten svou hlavičkou orazítkoval tyč, míč se odrazil ke Simmsovi, který nabil McNeilovi. Jeho střelu zblokovala obrana, míč se šťastně odrazil k domácím, kteří se dostali do brejku čtyři na dva. Gana se rozhodl, že nebude faulovat (ano, dostal by žlutou, ale..), Nuňéz přihrál Salahovi a ten neměl problém prostřelit nepochopitelně vyběhnutého Pickforda – 1:0! Domácí první poločas v klidu dohráli.

A na začátku druhého zvýšili. Iwobi ztratil míč na polovině domácích, když nepřešel přes dva soupeře najednou, rychlý brejk po pravé straně skončil centrem Alexandera-Arnolda na vzdálenější tyč, kde Gakpo neměl problém trefit prázdnou branku ze dvou metrů – 2:0! Při tomto gólu předvedl nepochopitelnou chybu Coady, když zjevně úmyslně pustil míč neatakovaný za sebe… Zvýšit zkusil Henderson, ale prudkou ránou přestřelil. Neprosadil se nadvakrát ani aktivní Nuňéz. Ten spálil další šanci po přihrávce Gakpa, obstřel byl pěkný, ale vedle.

Velkou šanci snížit měl v poslední desetiminutovce Davies, ale po centru Iwobiho hlavičkoval nad. Liverpool hodně hrozil z brejků, taky z nich dal dvě branky, tentokrát po jednom z nich zblokoval Salahovu střelu Tarkowski. Po zbytečných strkanicích stojí za zmínku již jen Pickfordův zákrok proti střele Salaha. Domácí s udržením dvoubrankové výhry opravdu neměli problém.

Branky: 36. Salah, 49. Gakpo

Žluté karty: 87. Robertson – 67. Coady, 84. Doucouré, 87. Pickford

Liverpool FC: Alisson – Alexander-Arnold, Matip, Gomez, Robertson – Henderson (80. Milner), Fabinho, Bajčetić (90. Keïta) – Salah (90. Elliott), Núñez (70. Jota), Gakpo (80. Firmino)

Everton FC: Pickford – Coleman , Coady, Tarkowski, Mykolenko – Doucouré, Gueye, Onana (78. Davies) – McNeil (78. Maupay), Iwobi – Simms (61. Gray)

Rozhodčí: Simon Hooper  Diváci: 53 027