Preview: Everton – Leeds United

17/02/2023 12 Od Riči

Seana Dychea čeká po dvou zápasech s favority první utkání s přívlastkem povinná výhra. Na Goodison Park přijíždí stejně slaboučký Leeds United.

V pondělí Toffees už klasicky vyhořeli v derby a po letargickém vystoupení zaslouženě prohráli. Nad rozlitým mlékem ale nemá smysl příliš plakat, protože kolotoč Premier League nezastavuje. V rámci 24. kole se na Old Lady představí dva trápící se týmy. Osmnáctý Everton hostí sedmnáctý Leeds, který doposud nasbíral 19 bodů, tedy pouze o jeden více než jeho sobotní soupeř.

Oba celky zvítězili ve 22 ligových zápasech jen čtyřikrát, přičemž Evertonu se poštěstilo po dlouhé době před dvěma týdny v domácím duelu proti Arsenalu. Whites naopak na tříbodový zisk čekají už devět ligových kol, naposledy triumfovali nad Bournemouthem ještě před podzimním mistrovstvím světa. Nebylo tak překvapivé, že se po roce rozloučili s uplakaným Američanem Jessem Marschem, místo něhož už dva zápasy vede tým tříhlavá saň v čele s Michaelem Skubalou, donedávna rezervním trenérem klubu.

Leeds mezitím postupně odmítá jeden potencionální manažer za druhým, a tak je možné, že Skubala nakonec na lavičce vydrží déle, než původně očekával. Inu, chopit se týmu bojujícího o záchranu není atraktivní pozicí, ani když se jedná o Premier League či manšaft s velkým potenciálem, jakým má Leeds.

Peacocks za poslední rok a něco nakoupili množství zajímavých talentů, které ale Marsch nedokázal ukočírovat, a tak záblesky geniality zastínily nevyrovnané výkony a chabá defenziva. Nezkušený Skubala toho za krátký čas příliš nezmění, ve dvojzápase s Manchesterem United ale ukořistil jeden cenný bod, který může mladému týmu dodat velmi potřebné sebevědomí.

To Evertonu asi přistoupí k sobotnímu zápasu trochu pragmatičtěji než Leeds se svým „hurá“ stylem. Problém je, že pragmatičnost Blues se často přehoupne do odevzdanosti. Manažer Sean Dyche bude muset ze svých svěřenců vyždímat větší dávku odpovědnosti a odvahy, na čemž pohořel už nejeden jeho předchůdce. Na druhou stranu před hlasitým Goodison Parkem by mohl mít poněkud snadnější úlohu.

Bude zajímavé sledovat, zda Dyche sáhne k hráčské rotaci. Obrana Toffees není bezchybná a na Anfieldu navíc ukázala, že ligovému tempu sakra nestihá. Vidět ofenzivní rychlíky Leedsu Gnonta, Harrissona či Summervilla, jak se řítí na nebohého Colemana, to v reálu nechce zažít asi nikdo z Evertonians. Dyche může obranu oživit například Godfreym nebo Minou, posazení kohokoli z obranné čtyřky kromě Tarkowského by nešokovalo.

Lambáda to není ani v útoku Evertonu. Calvert-Lewin nadále zůstává na marodce, jeho nepřestávající zdravotní problémy se musí léčit komplexněji. Dyche se dokonce chce podívat na útočníkův životní styl (myšleny jsou až takové detaily jako typ matrace). Rozhodně je na místě přestat počítat s Calvertem-Lewin coby zázračným spasitelem Evertonu.

A protože Everton vedou mamlasové, kteří v lednu nekoupili žádného útočníka, Dyche do útoku vybírá jen ze dvou možností: mladý Simms, nebo zkušenější Maupay. Ani od jednoho nicméně nelze čekat gólostroj, do skórování se tedy bude muset zapojit celý tým. Dá se proto očekávat, že se středopolaři Onana a Doucouré mohou častěji vytahovat až do útoku, aby pomáhali sbírat a rozdávat dlouhé míče… nebo je dokonce zakončovat.

Evertonu kvůli zranění stále nepomohu Townsend, Patterson a Garner, i když poslední dva čeká páteční zápas za rezervu, a tak budou brzy klepat na základní sestavu A-týmu. Leeds trápí celkem početná marodka. Do zápasu určitě nezasáhnou Rodrigo, Gray, Forshaw, Sinisterra a Dallas. Trojice Roca, Cooper, Perkins závodí s časem, aby se stihla dát do richtiku.

Co: Everton FC – Leeds United FC, 24. kolo Premier League
Kdy: Sobota 18. 2. 2023 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park – Goodison Road, Liverpool (kapacita: 39 414)
TV: CANAL+ Sport, stream
Rozhodčí: Andy Madley, asistenti: Harry Lennard, Wade Smith, čtvrtý rozhodčí: Dean Whitestone, VAR: Michael Oliver, asistent videorozhodčího: Constantine Hatzidakis