Everton – Leeds United 1:0

19/02/2023 16 Od Petr

Souboj dvou trápících se týmů dopadl lépe pro domácí Toffees. K těsné porážce bezzubého Leedsu stačil jeden přesný zásah kapitána Séamuse Colemana.

Největším otazníkem ohledně sestavy domácích bylo jistě místo útočníka, místo zraněného DCL dostal v základu přednost Maupay před mladíkem Simmsem. Sean Dyche jinak nevymýšlel nic velkého a do utkání poslal identickou základní sestavu jako minulý týden na Merseyside derby. Základní jedenáctka hostí poskládaná prozatimním koučem Michaelem Skubalou nedoznala žádných změn oproti poslednímu prohranému zápasu s Red Devils.

Dlouhé čekání na šance v první půli

Rukopis ryšavého trenéra ve službách Evertonu byl patrný už od začátku zápasu. V páté minutě Coady poslal dlouhý nákop na polovinu Leedsu, kde Onana sebral odražený míč a ihned se pokoušel o zakončení. Žádná tikitaka se nekoná, hlavně potřebujeme urvat tři body. Na první pořádnou šanci jsme si museli počkat až do třicáté minuty. Do té doby se byla k vidění spíše bitva o území bez tahu na branku. Krásnou akci rozjel Gana, který na křídle nasadil jesličky Weberovi a poslal ideální přihrávku pod sebe na hranici vápna, kde číhal Onana. Jeho zakončení se bohužel nepotkalo s přesností a pokus skončil nad bránou. Prakticky z protiútoku se zastřeloval na druhé straně Bamford, projektil však skončil těsně vedle tyče Pickfordovy brány.

Mírná převaha bez kýženého gólu

Další požár před brankou Leedsu hasili na poslední chvíli obránci hostí v třiatřicáté minutě. K hlavičce po rohu se dostal Tarkowski a z brankové čáry míč vyhlavičkoval Weber, poté ze stejného místa uklízel do bezpečí Maupayovu dorážku Weston McKennie. Největší šance první půle však přišla v 37. minutě, kdy se opět po rohu dostal k hlavičce znovu Tarkowski, tentokrát mu radost překazil pro změnu efektním zákrokem mladý francouzský gólman Illan Meslier.

Potyčku ze 42. minuty, kde se nejvíce angažovali Adams a McNeil, odnesli 4 hráči žlutými kartami, hlavička Summervilla z nastavení první půle skončila nad bránou, a tak se šlo do kabin za nerozhodného stavu.

Rozhodující úder

Druhý poločas přinesl o něco lepší podívanou, alespoň pro fanouška domácího týmu. Leeds se pokoušel celý zápas nějak ohrozit Pickfordovu svatyni, veškeré pokusy byly ovšem marné a hostím se za 90 minut nepodařilo vystřelit na bránu. Domácí Karamelky taky nepředváděly vysokou školu fotbalu, z minima ovšem vytěžily maximum i kvůli šťastné trefě svého kapitána. Alex Iwobi poslal ze středu hřiště ukázkovou přihrávku do náběhu Colemanovi, který se rozhodl situaci řešit velmi neortodoxně. Z ostrého úhlu napálil míč přímo do sítě za záda bezmocného Mesliera, který s touto variantou evidentně vůbec nepočítal. Těžko říct, jestli to tak původně Coleman zamýšlel, na to se ovšem historie ptát nebude. Po zbytek zápasu Leeds nebyl naštěstí nijak nebezpečný, naopak velkou šanci spálil v 88. minutě Doucouré, který se tváří v tvář gólmanovi nesmyslně rozhodl zpomalit a kličkovat místo střelby na bránu. Hostující obránci ho už pak dokázali poměrně lehce odzbrojit. Everton si tak připsal v boji o záchranu veledůležité tři body.

„Chceme, aby to tady bylo těžké, a to se nám daří díky dvěma výhrám a dvěma čistým kontům. Domácí forma nám hodně pomáhá, chceme, aby se Goodison Park stal pevností. Dostáváme se k tomu, ale chce to čas a víru.“

COYB !!!

(fotozdroj: gettyimages.com)

Branky: 64′ Séamus Coleman

ŽK: 44′ Dwight McNeil, 44′ Abdoulaye Doucouré – 43′ Tyler Adams, 44′ Weston McKennie

Everton FC: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Conor Coady, James Tarkowski, Vitalij Mykolenko, Dwight McNeil, Idrissa Gueye, Amadou Onana (74.Tom Davies), Alex Iwobi, Abdoulaye Doucouré,  Neal Maupay (81.Ellis Simms)

Leeds United: Illan Meslier, Luke Ayling, Júnior Firpo, Robin Koch, Maximilian Wöber (46′ Rasmus Kristensen), Tyler Adams, Jack Harrison (86′ Sam Greenwood), Weston McKennie (78′ Georgino Rutter), Patrick Bamford, Crysencio Summerville (61′ Brenden Aaronson)

Rozhodčí: Andy Madley  Diváci: 39232