Nottingham Forest – Everton 2:2

06/03/2023 1 Od Javor

Nadějně se vyvíjející utkání skončilo nakonec ztrátou dvou bodů.

Everton byl ze začátku aktivní a byl za to odměněn první brankou zápasu. Centr zprava způsobil zmatek ve velkém vápně domácích, ti nebyli schopni odkopnout míč, nakonec byl McNeil faulován Shelveym. Ač byl faul přihrán, tak rozhodčí po přezkumu na videu ukázal na puntík. Míč si vzal Gray a poslal Navase na druhou stranu – 0:1! Ale i Trees znají  přísloví „lehko nabyl, lehko pozbyl“.

Gibbs-White zakombinoval s Woodem, vystřelil, Pickford míč vyrazil, první u míče byl Brennan Johnson a neměl problém umístit merunu k bližší tyči podél již ležícího brankáře – 1:1! Následně skončila těsně nad hlavička Wooda zblokovaná Tarkowským, o minutu později chtěl Everton penaltu za faul Colbacka na Colemana oprávněně, ale rozhodčí ji nefoukl. A tak se hosté ujali vedení jinak.

Pickford zahrával trestňák kousek za půlkou, Tarkowski jeho centr prodloužil hlavičkou do velkého vápna, Keane hlavou usměrnil pumlíč za sebe a Doucouré jen tak lehce lízl kulatý nesmysl na malém vápně, což stačilo ke vsítění – 1:2! Ve 40. minutě musel konečky prstů zakročit Navas proti střele McNeila, když vytáhnul míč nad břevno. V nastaveném čase prvního poločasu propásl velkou šanci na zvýšení Gray, když po přihrávce aktivního Doucourého zprava trefil placírkou z 8 metrů jen obránce před sebou.

Na začátku druhé půle udělil rozhodčí v krátkém sledu 5 žlutých karet, nadprůměrné emoce bylo nutné zkrotit. Domácí si vypracovali mírný tlak, ale reálně hrozili jen ze standardních situací. Domácí manažer tedy prostřídal – a dobře udělal. Dlouho signalizovaná přihrávka Doucourého byla vystižena, Brennan Johnson si vyměnil míč se střídajícím Yatesem a přibližně z úrovně penalty vymetl pavučiny v pravém horním rohu branky – 2:2! Ve zbylém čase už ani jeden celek neměl šanci, Everton nevyužil roh v nastaveném čase.

Remíza je to asi zasloužená, leč podle průběhu zápasu jde jednoznačně o dva ztracené body. A proč Dyche střídal až v 89. minutě, ač již v 70. minutě bylo jasné, že je nutné vyměnit některé hráče, to ví asi jen on.

Branky: 19 a 77. Brennan Johnson – 10. Gray z penalty, 29. Doucouré

Žluté karty: 8. Gibbs-White, 55. Lodi, 79. Felipe – 42. Godfrey, 52. McNeil, 56. D. Gray, 57. Tarkowski, 90+4. T. Davies

Nottingham Forest: Navas – Aurier, Worrall, Felipe, Lodi – Freuler (70. E. Dennis), Shelvey, Colback (70. Yates) – Brennan Johnson, Gibbs-White – Wood (71. A. Ayew)

Everton FC: Pickford – Coleman, Keane, Tarkowski, Godfrey – Iwobi (89. T. Davies), Onana, Gueye, Doucouré, McNeil – D. Gray (89. Maupay)

Rozhodčí: John Brooks  Diváci: 29 353