Everton – Brentford 1:0

11/03/2023 12 Od Fip

Další těsné domácí vítězství přineslo naději v boji o záchranu. Než se Bees dokázali rozkoukat, Toffees vyloupili úl. A protože se vyhnuli chybám, tak soupeři přesekli šňůru a hlavně, dostali se zase nad hladinu.

DCL zatím nevyjel z hory na pomoc, ani neusedl mezi čekatele. Energický Godfrey dostal přednost před vykurýrovaným Mykolenkem, Michael Keane asi víc rozumí dycheovštině, takže Everton vyběhl na hřiště ve stejném složení jako naposledy v lese.

První půle

Utkání rozehráli hosté, ale Rayova nákopu se zmocnil Coleman, jeho dlouhý pas Ben Mee jen shodil před Iwobiho, míč pohotově putoval přes Doucourého až k McNeilovi. Ten neotálel, teprve ve 35. sekundě utkání vystřelil levou nohou a míč se zatřepetal v síti – 1:0. Balón proletěl pod jedním z obránců, ale vystoupal pak dost vysoko, aby na křížnou střelu španělský strážce nedosáhl.

Domácí dál agresivně napadali rozehrávku soupeře a znemožňovali mu tak jakoukoli odpověď. Naopak, dál hrozili před jeho bránou. Colemanův centr před branku Toney ťuknul vlastnímu brankáři. Grayův volný kop našel Keana a jen škoda, že se nedokázal lépe zorientovat, Raya totiž plachtil někde mimo. Ve 20. minutě měl obrovskou příležitost Onana. Ten by měl na svém zakončení už opravdu zapracovat, protože z vápna na něj zívala po sraženém centru odkrytá branka, ale mladý Belgičan se mezi tyče netrefil.

Naštěstí podobně ve své ojedinělé šanci zaváhal Toney, jehož našel v 25. minutě pasem z kraje pole Nørdgaard. Dále už hrozili zase Modří, Gueye potáhl míč rychle míč, vybídl Graye, ale ten Rayu na přední tyči nezaskočil. Z následného rohu byl blízko k zvýšení Iwobi, míč ale do sítě neprocedil, od Onany míč odhopkal do bezpečí.

Exekuce přímého kopu se ve 42. minutě z půlky ujal sám Pickford, hlavičku Tarkowského z brány vykopl Pinnock přímo do Graye. Obrovskou radost Evertonians na stadionu i na celém světě po chvilce zadusil David Coote u videa, takže se skóre po chvilce vrátilo zpět na 1:0. Z toho, co jsem viděl já, nebylo ze záběrů jednoznačné, že by zakončoval rukou, ale všechno marné, kontakt tam asi byl.

Nørdgaard pak zastavil Graye a dostal žluté napomenutí, které následně potrestal sám faulovaný ranou z přímého kopu do jednoho ze zedníků a šlo se do šaten.

Druhá půle

Tempo hry polevilo, Everton už se tolik nedostával do šancí, i když Gray poškádlil Rayu. Coleman hasil svou chybku a bylo to za žlutou. Pán včelstva Frank se pokusil s výsledkem zamíchat a poslal na plac nejprve dvojici Da Silva/Schade. A šance před Pickfordem se začaly rojit.

Nørdgaard ani Schade hlavou ještě netrefili, ale Pinnock nepochopitelně ve velké šanci zaváhal a dal vyniknout McNeilovi na brankové čáře. Doucouré si opět neodpustil trochu toho násilí, to když při pošťuchování s Hickeym použil nepovelené chvaty a obdržel od začátku února už 4. kartu, celkově svou šestou.

Další střídání, na hřiště vlétli Wissa s Onyekou. Rico Henry proklopýtal k nebezpečnému centru, ale Schade ke své škodě opět nezamířil dobře. Až deset minut před koncem přišlo první střídání z domácího tábora. To už měl Onana po srážce s Tarkowským z první půle obočí jako Ancelotti, a tak došlo na Toma Daviese. Postupně se pak na hřiště dostali ještě trubec-odrodilec Maupay a Mykolenko. Právě od něj se míč dostal do zámezí k poslednímu rohu zápasu, který nikým nestrážený brankář Raya naštěstí poslal k šípku.

Mužem zápasu byl za mě Dwight McNeil. Pod Dychem ví, co má dělat, více si věří, dnes jeho rychlá branka týmu bodla. Důležité 3 body, opět agresivní hra dopředu a co je důležité, čisté konto bez lapsů v koncentraci a zbytečných dárků soupeři. Získali jsme drobný náskok nad chvostem a dostali se mimo dosah bubáka. Hon ale nekončí, nikdo se nechce vzdát dobrovolně, takže nezastavujeme. COYB!

foto zdroj: https://www.stuff.co.nz

Statistiky:

xG: 1,09 – 2,23
Držení míče: 33% – 67%
Střely/na branku: 13/6 – 12/4
Rohy: 5 – 8  Fauly: 11 – 12
Přihrávky/úspěšné: 262/161 – 526/404

Branka: 1‘ McNeil

Žluté karty:  45+1´Nørdgaard, 61´ Coleman, 71´ Doucouré

Everton FC: Pickford – Coleman, Keane, Tarkowski, Godfrey – Gueye, Onana (80‘ Davies), Iwobi, Dououré, McNeil – Gray (86‘ Maupay).

Brentford FC: Raya – Hickey (74‘ Onyeka), Pinnock, Mee, Henry (87‘ Ghoddos) – Jensen (62‘ Da Silva), Nørdgaard (74‘ Wissa), Janelt – Daumsgaard (62‘ Schade), Toney, Mbuemo.

Rozhodčí: Simon Hooper  Diváci: 39 036