Everton W – Tottenham W 2:1

07/04/2023 0 Od Karamela

O víkendu se nám povedlo kombinací časného a pozdního gólu získat skalp návštěvy z Londýna.

150 utkání v dresu Evertonu pro Izzy Christiansen a zároveň narozeninový den pětadvacátin Meg Finnigan přinesl naše první vítězství od ledna tohoto roku. Bylo už na čase. Jakkoliv naše hra v posledních zápasech vypadala slibně, k žádným kloudným výsledkům nevedla. Předzápasové Sørensenovo burcování k větší efektivitě bylo tedy více než oprávněné a naštěstí tentokrát padlo na úrodnou půdu. Achilovka Lucy Hope se umoudřila, takže všechny opory byly k dispozici. Spurs přijely s úmyslem získat jakékoliv body, neboť nedávno ukončená nepěkná  šňůra devíti proher za sebou je nepříjemně přiblížila na dohled sestupovým vodám.

První poločas

přinesl již ve čtvrté minutě pinballovou kombinaci po ose Galli – Christiansen – Sørensen, kterou posledně jmenovaná zblízka zakončila svojí první brankou této sezóny – 1:0. O chvíli později se pokusila přidat druhý gól George, ale tentokrát marně. Pak jen včasné vyběhnutí Brosnan zabránilo vyrovnání, které měla na své kopačce Summanen. Nicmnéně stejná hráčka ve 22. minutě již uspěla, když si naběhla na výbornou přihrávku England – 1:1. Christiansen nemínila oslavit svůj výroční zápas gólovým půstem, natož se spokojit s remízou, ovšem její střela byla blokovaná. Následně způsobila Brosnan srdeční zástavu nejednomu fanouškovi Toffees, když se  jí nevýrazná střela Bizet proploužila mezi nohama. Naštěstí naše brankářka sebou ještě dodatečně stačila řádně mrsknout a situaci zachránila. Následující poločasová přestávka přišla velmi vhod.

Druhý poločas

hned zkraje zkusila své štěstí Park, její nízká střela ale byla včas kryta Spencer. Při následujícím protiútoku se blýskla Wheeler výborně načasovaným skluzem. Další průběh poločasu zrovna dramatičností, atraktivitou ani gĺovými šancemi neoplýval a když už téměř na konci nastaveného času klimbající fanoušci obou týmů počítali s nemastnou neslanou remízou, vyslala Stenevik dlouhým nákopem z vlastní poloviny dopředu Beever-Jones. Naše útočnice prokázala své driblingové kvality, prosmýkla se kolem stínující obránkyně a poměrně mírnou skákavou střelou do levého dolního rohu zvrátila štěstěnu na správnou stranu – 2:1.

Shrnutí

Tři body jsou doma, a to se počítá. Druhý poločas byl opět poněkud frustrující pro naší chronickou neschopnost ohrozit branku soupeřek, ale konec (a začátek) dobrý, všechno dobré. Za zmínku stojí, že zápas byl 178. odehraným utkáním pro tottenhamskou obránkyni Kerys Haropp, čímž ustanovila rekord WSL (jen o zápas za ní je westhamská Kate Longhurst). Jinak ovšem výsledek přinesl Londýňankám, jen vrásky. Everton se nalézá v klidném středu tabulky na 6. místě. Na sedmý West Ham máme náskok 7 bodů a zápas k dobru, od páté Villy nás dělí bodů pět (a také zápas k dobru). Nyní si fanoušci ženského týmu mohou odpočinout, protože je reprezentační přestávka. Po ní 19.4. od 20:00 odjedeme na jih Anglie, podívat se, jak se daří rackům. COYB!

Fotografie: George a Beever-Jones (zdroj: bbc.co.uk)

Statistika: Posedlost: 63%:37%, střely 11:6 (na branku 4:3)

Branky: Sørensen (4´), Beevr-Jones (90+4´) – Summanen (22´)

ŽK: Beever-Jones

Everton (4-3-3): Brosnan; George, Björn, Sevecke, Veje (Hope 62´); Galli, Wheeler, Christiansen (Holmgaard 63´); Sørensen (Beevre-jones 63´), Snoeijs (Stenevik 89´), Park

Tottenham (4-4-2): Spencer; Neville, Turner, Bartrip, Harrop; Ayane (Karczewska 89´), James, Summanen, Bizet Ildhusøy (Naz 77´); Iwabuchi (Spence 53´), England

Rozhodčí: Lisa Benn  Diváci: 1,542