Preview: Manchester United – Everton

08/04/2023 4 Od Fip

Držet se nad hladinou, šlapat vodu, rvát se zběsile jako psi proti (kvalitativní) přesile. Sean Dyche nám vrátil naději a zároveň sebedůvěru rovnat se s nejlepšími.

Chelsea si na nás nepřišla, Spurs jsme utekli z lopaty a tobě, Man United, utečeme taky! Spolu s koblížkem si tak nějak představuji završení těžkého trojboje proti týmům z tzv. Top 6. Letos tabulkově něco takového sice neexistuje, ale i tak jde zatím o slušný počin.

Družina Seana Dyche se nebojácně vypořádala s Londýňany, byť jednou doma. Podpora fans je pro tým důležitá a tak doufám, ne, věřím, že cestující Evertonians se nebudou chovat v „Divadle snů“ slušně a budou slyšet i tentokrát.

S fackou přiletí změna

Koncem zimy a příchodem jara provedl nový vůdce hladovějící smečku více než obstojně. Do každého zápasu jsme šli připraveni a s dobrou disciplínou. Bohužel, nedokonalá koordinace končetin Doucourého si vynutí po 4 zápasech bez prohry náhražku personální ingredience v receptu nezdolnosti.

Sean Dyche se sarkasmem sobě vlastním okomentoval událost minulého kola a nenechal jednu řasu suchou. Kým ale nahradit nezdolného Malijce? Možností by bylo přeskupit útok, Graye posunout na kraj a Iwobiho na podhrot, pod Simmse. Ale oslabit tak pravé křídlo nebude lodivod riskovat.

Pravděpodobnější je nasazení odchovance United James Garnera. Mladý reprezentant toho zatím příliš neodehrál, v součtu minut to nedá ani na 2 zápasy. Ale zatím se jevil velmi nadějně, umí být pozitivní ve hře dopředu. Alternativa v podobě Toma Daviese bohužel i vinou nepravidelného vytížení hrozí většinou nějakou nepozorností či chybičkou, která by mohla být na Old Trafford osudnou.

Stále se budeme muset obejít bez DCL, kterého snad uvidíme na barikádách v závěrečných bojích o záchranu. Vinagre vyléčil achilovku, ale na víc než na lavičku to stejně nebude, Townsenda letos pro jeho pochroumané koleno asi neuvidíme.

S holou hlavou cesta za štěstím

Erik ten Hag ve své první sezóně zatím těží z výpadku jiných hegemonů a zatím míří zpět do vysněné Ligy mistrů. Aktuálně má za sebou menší krizi, kdy se Rudým ďáblům podařilo vstřelit jedinou branku ve 4 zápasech. Navzdory tomu se v jiných soutěžích Reds daří (triumf v Ligovém poháru, čtvrtfinále EL, semifinále Anglického poháru), ostuda na Anfieldu odstartovala suché období.

Velmi nyní chybí vykartovaný Casemiro, důležitý kámen v konstrukci týmu. Určitě neuvidíme Shawa, Garnacha, van den Beeka ani Heatona. Přesto nemůže být pochyb, že i zbytek mančaftu skýtá znamenitý výběr. Pozor je třeba dát na Marcuse Rashforda, který dal 6 z posledních 10 ligových branek United. Jako specializovaný bijec Karamelek se  vyprofiloval Anthony Martial. Věřím, že to všechno si Dyche a jeho braši dobře nastudovali.

Bylo nebylo

Letos Everton s United už dvakrát prohrál. Frank Lampard, ještě než se za odměnu přesunul zpět do svého království, dokázal i přesto, že se tým nepotkával s formou, uhrát s Holanďanovou družinou vyrovnané partie. Poslední dva výlety do Manchesteru skončili remízou, ale to nebyla Frankova práce. Everton příjíždí totiž na Old Trafford posedmé za sebou s jiným manažerem. Dyche tady s Burnley vyhrál, takže ví, jak navázat na ojedinělý úspěch z roku 2020.

Vzájemná bilance čítá již 211 střetnutí ve všech soutěžích, ale je značně pochroumaná érou Premier League, jako asi každá naše bilance. Pouhá 2 vítězství v této době na hřišti dnešního soupeře jdou ruku v ruce i s naší letošní venkovní formou. Poslední výhra venku proběhla v říjnu se Saints, takže už je na čase. In Dyche we trust.

Co: Manchester United FC – Everton FC,  30. kolo Premier League
Kdy: sobota 8. dubna 2023 od 13:30 SEČ
Kde: Old Trafford – Sir Matt Busby Way, Manchester, M16 0RA (kapacita: 74 310)
TV: na stanici Canal + Sport, komentuje J. Bosák
Rozhodčí: Michael Oliver  Postranní: Stuart Burt, Simon Bennett  Čtvrtý rozhodčí: Graham Scott
VAR: Paul Tierney  Asistent VAR: Steven Meredith