Crystal Palace – Everton 0:0

23/04/2023 3 Od Petr

Souboj bez šťávy, náboje i vyložených šancí skončil také bez gólu. Logicky si tak odvážíme ze Selhurst Parku pouze bod za nezáživnou plichtu.

Do sestavy Evertonu se po dlouhé rekonvalescenci konečně vrátil Dominic Calvert-Lewin, ke kterému se upíraly zraky mnohých fans. Pravda, zápas sice nijak dramaticky neovlivnil ani nerozhodl, ale rozhodně bylo pozitivní vidět, že je zpět ve hře a improvizace typu Maupay či Gray na hrotu snad už nějakou chvíli nebudeme vídat. Domácím Orlům se sice poněkud zadrhnul gólostroj z posledních třech kol, kdy skórovali devětkrát, Roy Hodgson kvůli tomu ale rozhodně smutnit nebude. Fotbalisté Crystal Palace se totiž vyhřívají v pohodlném středu tabulky, zatímco Everton dál tápe a zůstává až po krk v sestupovém bahně.

Nuda na začátku a neproměněné pološance

…pokud bychom takto shrnuli první poločas, asi by to bohatě stačilo. Nicméně pro úplnost si shrneme co se vlastně (ne)dělo. První střelu si připsal už ve 4.minutě McNeil, pomalá, doprostřed, domácí gólman Johnstone se pouze rozchytával k výbornému výkonu. Následně hlavičkoval Calvert-Lewin po centru Iwobiho, míč skončil opět v rukavicích mladého anglického gólmana.

Ve čtrnácté minutě si první jistý zákrok připsal také Pickford, po překvapivě rozehraném rohu domácích zneškodnil nebezpečný centr. První střelu mezi tři tyče se na domácí straně prezentoval Olise. Znovu to byla střela bez gólových parametrů. Aktivní Jordan Ayew měl prsty v další akci z 26.minuty. Na pravé straně lehce obešel Keana a poslal centr na hlavu Schluppa. Ten trochu podskočil, ale dobře tečoval míč na Tyricka Mitchella, který míč poslal z voleje nad bránu.

Everton si největší šanci první půle „vypracoval“ v 32.minutě zápasu, kdy se po standardní situaci a odraženém balonu dostal k voleji zpoza vápna Iwobi. Udělal všechno dobře, lépe si ale bohužel vedl gólman domácích Johnstone, který jeho střelu k tyči efektivně vyrazil do strany. Další šance hostů měli Calvert-Lewin a později McNeil, obě ale bez problémů lapil domácí brankář.

Neplatný gól, zvýšený tlak a čevená

…tak by se dal ve zkratce shrnout poločas druhý. Oba trenéři poslali na hřiště stejné sestavy, byli jsme nepřekvapivě svědky stejného fotbalu. Zvrat mohl přijít v sedmapadesáté minutě, kdy se po dlouhém nákopu za záda hostující obrany dostal Eberechi Eze. Hravě si poradil i se zakončením. Ale jak později potvrdil i VAR, nepohlídal si ofsajdovou linii a gól tak nebyl uznán.

Krásnou akci o pět minut později rozjel dlouhým nákopem (jak jinak, že?) Pickford. Ve vzdušném souboji se k míči nejdříve nedostal Calvert-Lewin, ale odražený míč mu ihned vrátil Iwobi. Uzdravený střelec se výborným prvním dotykem obtočil kolem dvou obránců, ale zakončení mu bohužel nesedlo a míč mířil vedle. Každopádně tato akce jasně vyzdvihla přednosti DCL a nezbývá než doufat, že v příštích zápasech bude takových pobídek k zakončení dostávat od středopolařů výrazně více.

Následně mohl ale Everton také inkasovat. V 76. minutě se k zakončení z hranice vápna dostal Eze, pokus o obstřel mu nevyšel jenom díky perfektnímu zákroku Pickforda. V této fázi hry měl Everton mírnou převahu a snad i mohl zúročit střeleckou převahu. Jenže to by nesměl přijít zkrat v osmdesáté minutě a druhá žlutá karta pro Masona Holgatea. Od té chvíle jsme upustili i od těch náznaků šancí a zaměřili se pouze na to neprohrát, což se nakonec povedlo.

Dyche po zápase hlavně pochválil výkony hráčů DCL a Iwobiho a zároveň vyzdvihl defenzivní úsilí svého týmu, který ubránil ve formě hrajícího soupeře:

„Myslím, že oba hráči byli dnes dobří,“ řekl Dyche. „Myslím, že Alex se snažil tvořit a dělat rozhodující věci, a to nejen svou energií, ale občas i nějakou svou kvalitou. Crystal Palace je ve formě, dává góly a vytváří si šance. Myslím, že jsme to dnes omezili na minimum.“

(fotozdroj: gettyimages.com)

ŽK: 27. Tyrick Mitchell, – 37.(+80.)Mason Holgate, 63.Dominic Calvert-Lewin

ČK: 80. Mason Holgate

Crystal Palace: Sam Johnstone, Joel Ward, Tyrick Mitchell, Marc Guéhi, Joachim Andersen, Eberechi Eze, Jeffrey Schlupp (71.Will Hughes), Cheick Doucouré (78.Luka Milivojevic), Michael Olise, Jordan Ayew, Odsonne Édouard (71.Jean-Philippe Mateta)

Everton FC: Jordan Pickford, Mason Holgate, Michael Keane, James Tarkowski, Vitalij Mykolenko, Dwight McNeil, Idrissa Gueye, James Garner, Alex Iwobi, Demarai Gray (82.Ben Godfrey), Dominic Calvert-Lewin (91.Neal Maupay)

Rozhodčí: John Brooks  Diváci: 25 202