Preview: Crystal Palace – Everton

22/04/2023 2 Od Fip

Ve velkém napětí se víkend co víkend nacházejí Evertonians. Další díl ze série „Kdo sestoupí z Premier League“ je konečně tady. Já nevím jak vy, ale já se klepu jako ratlík.

Jistě, nic se jí tak horké, jak se to uvaří a Everton to snad přežije. Championship je v mnoha ohledech skvělá soutěž, ale.. nechceme to riskovat a zakoušet. Spousta zápasů, minimum přenosů. Možná administrativa a návrat v nedohlednu. Co si pak počít s víkendem?

Zaseknuté pušky

Sean Dyche po svém nástupu vyspravil defenzívu. A tento efekt je trvalejší a více konzistentní, než ten, který přinesl vloni Lamps. Tohle není pouze nové koště, to je výkonný robotický vysavač. Jenže v útoku to stále není ono. Toffees se dost nadřou už jen na xG (více než 36, 6 týmů je v soutěži slabších), natož na skutečné góly. Pod novým manažerem jich dali 9 v 11 zápasech. Matematicky to je upgrade proti předchozím 15/20.

Asi jste už všichni zvykli, že během každého přenosu nás ze studia škodolibě a opakovaně terorizují připomínkou tohoto faktu. Nepočítal jsem to, ale věřím, že minimálně 2krát si vyslechneme, že nejlepší ligový střelec, teď už to není sám Gray, ale přidal se k němu možná nečekaně Dwight McNeil, má pouze 4 branky.

Pohled do historie i celkem nedávné ukazuje, že až taková propast to není. V éře EPL nastalo v sezóně 01/02 k tomu, že o korunu klubového ligového střelce se dělil Big Dunc s Tomaszem Radzinskim se 6 zásahy. Tenhle problém trápil i Moyese, když nebyl k mání střelec typu Johnsona nebo Yakuba, drželi prapor Cahill s Fellainim s 8 brankami (08/09).

Například The Eagles mají na čele Eberechi Ezeho se 7 brankami (3 v posledních 3), o jednu méně má Wilfried Zaha. Slovy Franka Lamparda: „Je to, co to je.“ Střelci nerostou na stromě. Ale Everton jednoho takového v týmu má. Teď sice dva a půl měsíce mlčel, ale já chci věřit tomu, že to bylo proto, aby se dal do naprostého pořádku. A taky si přeji, aby to byl zase ten starý DCL. Však na klubového krále střelců ztrácí jen 3 čárky.

Něco o soupeři

V polovině března se na jihu Londýna rozhodli vyměnit manažera. Letos je to dost běžná praxe, ale i tak byl odchod ještě loni opěvovaného Patricka Vieiry překvapením. Loni dokázal provést generační obměnu a s přehledem tým zachránit. Letos ale hostující hráči tolik zásadní roli nehrají (vlastně tam je jen Lokonga z Arsenalu). Pravda, 13 zápasů bez výhry by dostalo leckoho.

Ještě větší šok pro mne bylo jmenování 75letého Roye Hodgsona, pro kterého to je třetí vstup do stejné řeky. V roce 1965 se tady totiž pokoušel o dráhu profesionálního fotbalisty. Do A-týmu se nedostal, ani celá kariéra moc krásných vzpomínek nepřinesla. Jako lodivod už ale zanechal „Woy“ nemalou stopu, i když pár momentů tam bylo, co se do rodinného alba nedostane.

Osobně bych po loňském řízeném sestupu s Watfordem od Hodgsona čekal, že z důchodu se vrátí k podobné akci a na konci sezóny zhasne prvoligová světla i na Selhurst Parku. Jenže opak je zatím pravdou. Zatím mohl odřídit 3 zápasy a nabral plnou porci 9 bodů. Čtvrtou výhru v řadě by srovnal svůj úspěch s Palace z covidového roku 2020.

Vzájemná bilance

Naposledy to bylo v říjnu a šlo o jediný zápas v sezóně, kdy se podařilo Toffees vstřelit v jednom zápase více než 2 branky. Utkání asi zachránilo Lamparda u kormidla před začátkem MS.

Na Palace jako soupeře ale bude Frank vzpomínat i proto, že loni na jaře proti nim zajistil ve spektakulárním obratu ligovou příslušnost i pro letošek. Triumf zastínil předchozí debakl ve čtvrtfinále FA Cupu a podzimní kolaps ještě pod režií R.B.Maudese. Ten byl také první ligovou porážkou Evertonu od Eagles od podzimu 2014. Jinak lze hovořit o oblíbeném soupeři, v EPL je bilance 13-8-6 pro Everton, včetně jen 2 porážek na Selhurst Parku.

Hodgson v. Dyche. Začalo to 4 výhrami Roye, ale Sean se oklepal a další 4 duely už neprohrál, dokonce 3krát vyšel ze souboje vítězně. Jen tak dál!

Kdo bude a kdo ne

Palace hlásí absenci čtveřice Zaha-Guaita-Clyne-Ferguson. O velkém očekávání v táboře hostů jsem psal, DCL nás namlsal. Jistojistě ale bude chybět kapitán Coleman a vykartovaný Doucouré, který už to má za pár a příště se vrátí. K Townsendovi na marodku se přidal Vinagre, a jak jsem četl na twitteru, stane se z něj v budoucnu velmi těžká otázka do kvízu pro Evertonians (ano, budete tipovat počet jim odehraných minut za EFC – pozn. J.).

Toffees už musí prolomit zoufalou venkovní bilanci. Venku nezvítězili 13krát za sebou, z posledních 32 ligových přijeli s plným ziskem jen 2krát. Sean současně jedinkrát z 21. Takže teď už to musí vyjít. COYB!

Co: Crystal Palace FC – Everton FC, 32. kolo Premier League
Kdy: sobota 22. dubna 2023 od 16:00 SEČ
Kde: Selhurst Park Stadium, Holmesdale Road, London, SE25 6PU
TV: na stanici CANAL+ Sport 4 od 15:55, s komentátorem Matúšem Lukáčem
Rozhodčí: John Brooks  Postranní: Matthew Wilkes, Natalie Aspinallová
Čtvrtý rozhodčí: Thomas Bramall  Video rozhodčí: Darren England  Asistent VAR: Harry Lennard