Bolton Wanderers – Everton 0:0

26/07/2023 7 Od Fip

Třetí přátelské utkání skončilo bez šrámu na jedné či druhé straně. Z výsledku nelze samozřejmě nic vyvozovat. Snad jen, výzva pro Thelwella & spol.: „Sežeňte útočníka!“

Třetiligový soupeř je v přípravě o malinko dále, League One začíná již za týden. Nedala se tedy čekat žádná kanonáda, obzvláště, když Toffees postrádají několik opor. V rámci testování navlékl rukavice João Virginia. Mistříci Evropy do 21 let – Garner a Branthwaite, se teprve vracejí z prodlouženého volna, takže obrana nastoupila v očekávatelném složení. V záloze se měl ukázat André Gomes, politý na hostování v Lille ‚Eau de vie‘. Vedle něj se postavil uzdravený Amadou Onana. Další navrátilec z hostování, Lewis Dobbin, dostal šanci na křídle, v ofenzivě doplnil nejlepšího střelce a asistenta z loňské sezóny, a taky Maupay. Zatím tedy žádný Danjuma.

První poločas

Na Toughsheet Community Stadium, pamětníkům lepších roků Wanderers známý jako Reebok Stadium, přijelo dosti Evertonians. Utkání začalo ve svižném tempu, jak jinak. Už ve 4. minutě se za pomoci Younga, McNeila a zejména svižného Dobbina posunul míč k Iwobimu, ale ten nezakončil dosti razantně. Téměř okamžitě střílel McNeil, zpomalený záběr ale ukázal, že si jen počíhal na Maupaye, tečovanou střelu ale brankář krkolomně kryl a Francouz se k dorážce neprotlačil.

Ještě jsem stihl zahlédnout, jak Onana už podruhé nevybíravě během 10 minut sestřelil soupeře, když padl stream, který se již do přestávky nevzpamatoval. Dále tedy jen telegraficky. Hned po restartu zahrál brankář Baxter rukou po malé domů, ale nepřímému kopu čelit nemusel, McNeil po patičce Younga pouze nastřelil zeď, z dorážky Tarkowski přestřelil. Iwobi dostal dvě další příležitosti dotáhnout rychlý přechod. Při první byl zablokován, poté posadil míč na hlavu Onany, ale obrana Trotters stihla odvrátit. Young z voleje přestřelil. Těsně před přestávkou vyslal McNeil do samostatného úniku Dobbina, ale ten nejlepší příležitost prováhal. Pak zaváhal jako poslední Tarkowski, ale domácím neurval poločasové vedení Charles, vzápětí nevyzrál na Virginiu ani z dálky Williams.

Pozitivní byl výkon Younga, který hrál s velkým klidem a s přehledem. Až na koncovku lze pochválit trio McNeil, Iwobi, Dobbin. Slabší, jako by svázaný, opět působil Gomes.

Druhý poločas

Během přestávky jsem objevil nový stream. Současně došlo k osmi změnám, přičemž odpadlíci si ještě před sprchou dali pár sprintů. Mladíci vstoupili do hry s vervou, ve 50. minutě mířil z nebezpečné vzdálenosti Stanley Mills nad. Pak se ale začali ze hry vytrácet, domácí získali převahu, Virginia nejednou musel zasahovat. Pár centimetrů od branky sezóny byl Tyler Onyango, když si mč připravil patičkou, ale přehodil brankáře i břevno. Za zmínku ještě stojí šance Okoronkwa po chybě obrany, ale zamířil jen do ustupujícího brankáře a Sherif už nestihl šťouchnout míč do branky.

Mladí se hodnotí obtížně, moc bych jim to přál, ale na první tým to zatím nebude. Virginia měl několik dobrých zákroků, ale v rozehrávce působil občas bohorovně a příliš riskoval, míč většinou ztratil. Nejsem si jistý, zda to byl Higgins, jednou se pěkně vymotal z obklíčení snad 5 nepřátel, ale jeho pravá strana asi nejvíc hořela. Warrington rozdal pár dobrých přihrávek, spolu s Millsem asi nejvýraznější, ale zůstali trochu za očekáváním, rozhodně neměli nad soupeřem navrch. Jak už dnes víme, Warrington byl zapůjčen do Plymouthu, nováčka Championshipu. Hodně štěstí tam a hlavně nám tady.

foto zdroj: thestar.co.uk

Bolton Wanderers FC: Baxter – Dacres-Cogley, Jones (70‘ Forrester), Almeida Santos, Iredale – Williams
(72‘ Ashworth), Dempsey (70‘ Thomason), Morley (72‘ Mendes Gomes) – Sheehan, Charles (63‘ N’lundulu), Adeboyejo (63‘ Jerome).

Everton FC: Virginia – Patterson (46‘ Higgins), Tarkowski (46‘ Godfrey), Keane (68‘ Astley), Young (46‘ Hunt) –  Onana (46‘ Warrington), Gomes (46‘ Onyango) – Dobbin (77‘ Sherif), Iwobi (46‘ Kouyate), McNeil (46‘ Mills)– Maupay (46‘ Okoronkwo)