Zhodnocení sezóny 2022/23

09/08/2023 2 Od Fip

Neradi vzpomínáme na nepříjemné, aspoň jednou se to ale udělat musí. Dali jsme si odstup, i časový, a nechali rozjímat jiné. Tak ať to máme rychle za sebou.

Otázky jsme kladli kolegům fanouškům z fanklubu – Wendovi a spidourovi, kteří se ještě našeho výslechu nezúčastnili. Děkuji oběma za námahu a upřímnost. VAROVÁNÍ: Následuje dlouhé čtení! #wednesdaylongread


Další sezóna je za námi. A jsme, myslím si, všichni zatraceně rádi, že to máme za sebou. Navzdory stavu, ve kterém se klub nějaký čas nachází, se podařilo najít 3 horší ligisty. Nebudeme si ale nic nalhávat, s takovým průběhem se dalo počítat. Pocity existenciální krize dost možná zažíval v průběhu sezóny asi každý Evertonian. Byl to konstantní dojem, na základě např. herního projevu, nebo se stupňoval, jak se blížilo rozuzlení?

V rámci letošního shrnutí sezóny bych chtěl částečně zmapovat vývoj tohoto destrukčního dopadu, který na nás tato  záliba chtě nechtě má. Proto chci poprosit, zda by bylo možné ke každé otázce uvést svůj subjektivní pocit v daném období s vyhlídkami na záchranu a třeba je doplnit krátkým komentářem. Pro sjednocení bych asi použil školní škálu, kde 1 je víra v komfortní záchranu, naopak 5 se rovná pocitu bezmoci z nevyhnutelného pádu. Nenechte se, prosím, nijak ovlivnit snad trochu sugestivními otázkami.

Vraťme se tedy do loňského léta. Frank Lampard ještě pln sebevíry přivítal po krátkých prázdninách tým už bez asi největší hvězdy Richarlisona. V přípravě byl k vidění výprask od Minnesoty. Ale postupně se tým rozrůstal, i posily, v první vlně Tarkowski, McNeil, Coady a Vinagre. Jak jsi tyhle změny vnímal?

Wendo: Subjektívny pocit = 4

Na margo odchodu Richarlisona som čakal, že začneme loviť po náhrade v ofenzíve. Prišli dvaja stopéri, obranca
a záložník. Sklamanie.

spidour: Subjektivní pocit = 2

Na Tarkiho jsem se těšil, naše obrana mě teda optimismem nenaplňovala a jeho jsem vnímal jako ten základní stavební kámen defenzívy, statistiky zblokovaných střel hovořily za vše. McNeilla jsem neznal a, teď bych si měl nafackovat, nic jsem od něj nečekal a ještě si navíc myslel, že je mu asi 28 (facepalm), no jo no, to mám za to. To, jak jsem mu věřil ukázala i má sázka o 3 piva s Ričim, kdo na tom bude bodově lépe, jestli on, nebo Gray. Prohrál jsem celkem jasně.
U Coadyho jsem si říkal, že OK, ale proč další stoper? Máme přece Minu, sice skleněnka, ale OK. Holgate a Godfrey, to by přece mělo stačit. Ano, Keanea jsem vyřadil, jeho chyby mi způsobovaly špatnou náladu. Vinagre se mi líbil
v přátelácích, super technika, a říkal jsem si, že by mohl alternovat místo Mykolenka, když bude zraněnej nebo budeme potřebovat víc kreativity a ne jenom pilovat lajnu… Doteď nevím, proč nedostal pořádnou šanci a přijde mi to škoda.

Start ročníku napovídal o možnostech týmu – 6 kol bez výhry, některé výkony slabší, jiné obstojné. Na konci přestupního okna dorazil kvartet Garner, Maupay, Gana, Onana, na papíře to nevypadalo zle. A když přidám 2 zářijové výhry (WHU, SOT), jeden by se začal skoro radovat.

Wendo: Subjektívny pocit = 4

Áno, nevyzeralo to zle, ale ani moc optimisticky s nami. Stále tam bol zdvihnutý ukazovák, nakoľko Garner, Onana boli neodskúšaný v PL, Maupay lepil asi nejakú dieru v ofenzíve, Gana bol skvelý u nás, no v PSG zohrieval lavičku a tiež sa potreboval rozohrať. Všetci sa museli zapracovať do systému, ktorý sme chceli hrať. A to sa nedá zo dňa na deň. Stále som bol v agónii.

spidour: Subjektivní pocit = 2

Od začátku jsem koukal jenom na to, abychom byli nad čarou ponoru, víc jsem neočekával a pomalé sbírání bodů mi přišlo OK, pokud bychom se přehoupli přes 1 bod na zápas. Takže jsem byl celkem pozitivní. K posilám – Garnera jsem bral jako mladý prospekt, povedlo se mu to v Champu za Forest, tak jsme vsadili na budoucnost, že z něj bude hvězda. Zlepšuje se, takže super. Maupay ukázal hned od začátku, že přišel zhruba v podobné kondici a formě, jako naše, naštěstí už bývalá, venezuelská posila Rondón. To bylo to samé, takže jsem vždy držel smutek, pokud měl dostat nějaké minuty. No proti WHU měl svůj hvězdný moment sezóny. Od té doby jsem si jen říkal, komu na hřišti jednu vrazí. Alespoň faktor toho, že se dostal soupeřům pod kůži během pár minut, oceňuju. Gana odvádí svoje a vyloženě mi jeho návrat udělal radost, jenom jsem si dobře pamatoval jeho minely, než odcházel. Tak jsem si říkal, OK, hlavně bez nich. Onana je skvělý nákup. Pavouk, co když natáhne ty svoje nohy, tak krásně odebere balón a ještě zasprintuje dopředu. Skvělej kluk na 8, kterého potřebujeme. Jednou bude hvězda PL.

Jenže ouha, podzim se nám pokazil, 3 prohry se silnými soupeři zastavila výhra proti Palace, následovalo ale opět slabší období korunované dvojitou prohrou s Cherries. Lamaparda zastihlo MS bez odpovědi na krizi. Jaký mělo vlastně MS dopad a jak Everton s pauzou naložil?

Wendo: Subjektívny pocit = 5

Práve to bol následok nezohratosti a počas ligy sa nedá učiť systém. Veril som, že počas MS sa mužstvo zomkne a doladia sa detaily ohľadom systému, čo chceme hrať. No opak bol pravdou… Katastrofa.

spidour: Subjektivní pocit = 4

MS takhle vložené do sezóny je vražda, ale prachy Katařanů nesmrdí, i když musím uznat, že se jim MS povedlo. Na nás to nemělo vůbec žádný vliv, bohužel. Už proti Cherries jsme hráli tragicky a jenom jsme v tom pokračovali. Každý týden jsem čekal, že Franka sacknou, každý týden jsem byl zklamán, že ne.

Ať už byl plán jakýkoli, výsledky po restartu byly katastrofální, Toffees získali 1 bod z 18 možných. To byl Frankův konec, jak jsi to vnímal?

Wendo: Subjektívny pocit = 5

Dosť som po minuloročnej záchrane s Frankom veril, že u nás zavedie nejaký jeho štýl a budeme úspešný. To, čo sme uhrali za tých 6 kôl, bola katastrofa. Pocit som mal taký, ako keby niečo škrípalo v šatni medzi jeho tímom a hráčmi. Väčšinou sa udeje to, že to odnesie tréner a aj som to tak tušil. Celé zle.

spidour: Subjektivní pocit = 4

Úleva, konečně šel. Prokázalo se, že to není trenér s kvalitami na Premier League. Jo, fajn, byl idolem spousty hráčů, co k nám přišli, takže jeho osobnost pomohla tomu, že k nám hráči vůbec přišli, ale to je asi tak všechno.

Na konci ledna vedení ukázalo na nejzkušenějšího záchranáře, co byl k mání. Současně ale Sean Dyche neměl prostor na posilnění, přestupní období proteklo mezi prsty a zmizel nejlepší produkt akademie posledních let. Všichni okolo mohutně posilovali, ve fanouškovi Evertonu ale zbyla jen malá dušička.

Wendo: Subjektívny pocit = 4

Hej, chcelo to impulz, zmenu taktiky, srdiečko, dušu a všetko, čo patrí na ihrisko, keď hráš za Everton. Krásna story je okolo tuším Bielsu, ktorý sa vraj zatvoril do kanclu a študoval rozlosovanie. Asi po 4-5 hodinách vyšiel a povedal vedeniu, že džob berie, aj keď padneme do Champu, no toto sa už zachrániť nedá. Mizéria úplná.

spidour: Subjektivní pocit = 2

No, tou dobou jsem začínal také být malověrný, ale příchod Dycheho ve mně vzbudil naději, proč? To vysvětluje další tvá otázka.

Dyche to vzal od podlahy, pevná obrana je základ. Přineslo to 3 výhry 1:0 ze 4 prvních představeních na Goodison Parku, což narušila jen Aston Villa. Venku to ale zatím na víc jak na bod nebylo. Přesto progres…

Wendo: Subjektívny pocit = 3

Toto bola asi jediná cesta. Vzadu ParkTheBus a nájsť recept na strelenie jedného gólu, zvyšok času betónovať jak onoho času Leicester, keď získal titul. Už sa postupne dalo rozmýšľať aj o záchrane.

spidour: Subjektivní pocit = 2

Je to, jak říkáš, Dyche je ideální volba pro tým, co hraje o záchranu a tam je pevná obrana základ. Podívej se na Leeds, který spadnul. Střílet góly uměj, ale ta obrana, to byla tragédie. S chutí jsem si v zápasech Leedsu sázel na 2,5+ gólu na zápas, to byla tutovka. Navíc Dyche umí tu obranu postavit tak, aby se v ní hráči zlepšovali. Plus umí vymyslet taktiku tak, abychom měli nejen pevnou obranu, ale také se z protiútoků dostávali do šancí. Podívej se na naši statistiku xG pod Frankiem a pod Dychem. Měli jsme určitě přes 1,5 xG za zápas, což pod Frankem byla naprostá utopie, ten měl stats jako Leeds pod Big Samem.

Jenže to by nebyl Everton, kdybychom se na tobogánu nevezli pro změnu dolů. Přišel suchý duben a v něm jen 2 body z 5 mačů, vyšperkováno domácím výpraskem od Newcastlu. Kouzlo pominulo?

Wendo: Subjektívny pocit = 4

Myslím si, že to nebolo kúzlo. Proste sa na nás súperi dobre pripravili, kukli videá, poznali štýl Dychea a podobne. Stále som však veril v záchranu.

spidour: Subjektivní pocit = 3

Duben byl těžký los, bohužel. Náš kádr nemá zase takovou kvalitu, abychom měli ambice bodovat každý zápas.
A s čelem tabulky je spíš náhoda, když něco urveme. Bez útočníka, protože DCL byl 3/5 zraněnej, se hraje blbě. Sluší se připomenout gól Micheala Keana na 1:1 proti Kohoutům. Dělovka snad ze 30 metrů do vinglu v 90. minutě. Je tedy pravda, že pod gól na 1:0 se dost podepsal, ale napravil. Navíc jsem to vnímal jako instakarmu za to, jak Kane nasimuloval Doucourého sáhnutí na něj. Ne, že by nesáhl, ale on se tam svíjel jako kdyby ho sundal Tyson svým hákem. Rád bych také připomenul poslední zápas v březnu na Chelsea, kde Simms v posledních minutách zápasu vyrovnal na 2:2 a ukázal, že by měl dostat více šancí. Proč je nedostal, nevím, ale těch 5 mega + bonusy, by nakonec mohla být akceptovatelná kompenzace, pokud přivedeme někoho hotového za podobné peníze. Uznávám, že nemáme úplně 2 roky čas na to, abychom z něj udělali dobrého hráče, jako jsme ten čas dali DCL za jeho mládí.

Na závěr trochu zadrobíme, přicházejí totiž kritické momenty. Pickford chytá penaltu a bod z Leicesteru. Následuje něco, co bych označil jako „zázrak na Amex“ a povinná prohra se City. Přesto se karta i díky losu obrátila.

Wendo: Subjektívny pocit = 4

Tak, nikto nechcel padnúť do Champu a ostatní dvaja, traja nad nami zahrali dobré výsledky. Získali body a bolo už pomaličky jasné, že pôjdeme traja kandidáti o jedno záchranárske miesto až do konca. Nakoniec tá výhra na Amex Stadium bola, myslím, rozhodujúca na ceste k záchrane.

spidour: Subjektivní pocit = 3

Zápas s Leicesterem byl magor fotbal. Okolo 3,5 xG na obou stranách. Mohlo to skončit jakkoliv. Zázrak na Amex byl něco, co bych fakt nečekal a je pravda, že u prvních 2 gólů Doucourého jsme měli dost kliku. Pardon, vím, že Doucouré je špičkový technik a chtěl to tak trefit. Při třetím pojišťováku už se zápas v 2. poločase jen dohrával, to jsme taky moc za celou sezónu nezažili, teda jo, ale nevedli jsme.

Dějství 37: utrpení na Molineux a s min(el)ou na konci, pardon, Minou. Sokové v boji o udržení ale sehrávali svůj part výtečně i s pomocí agenta Allardycea. Už to vypadá nadějně.

Wendo: Subjektívny pocit = 4

Tento zápas som nevidel, no konečný výsledok ma potešil. Vedeli sme všetci, že to máme vo vlastných rukách
a nemusíme kalkulovať jak Slovenská reprezentácia v hokeji, keď na MS postupujeme do štvrťfinále. Prichádza viera,
a úsmev zatiaľ cez zuby, ale je.

spidour: Subjektivní pocit = 3 

Ten gól zajistil, že jsme to měli ve svých rukou. Když tak procházíme tou sezónou, tak bych řekl, že nás zdobila pod Dychem hrozně silná vůle ten zápas zvrátit. A dost často, pravda, se štěstím, se nám povedlo vydolovat ten toužebný bodík. Takhle jsme urvali minimálně 4 body. Bez nich bychom byli v Champu.

Fanouškovská podpora byla opět znamenitá, v posledním kole proti Cherries už to měla být jen formalita. Přesto napětí vydrželo vlastně až do poslední minuty. Obrovský kámen spadl všem v Evertonu druhý rok za sebou. Ale stačilo, můžeme s tím už, prosím, přestat? Můžeme?

Wendo: Subjektívny pocit pred zápasom = 3 –

Podľa mňa fanúšikovská podpora dotlačila hráčov k výkonom, ktoré znamenali záchranu. Začali jazdiť, nechali srdce na ihrisku, proste sa im chcelo. Prebrali sme aj takých hráčov ako Doucouré či Iwobi a konečne sa presadili aj strelecky.

spidour: Subjektivní pocit před zápasem = 3

Můžeme, stačí přivést posily na oba kraje obran, křídla, jednoho až dva hroťáky a máme kádr na 6. flek. No, v naší finanční realitě si teda pojďme sehnat 2 křídla a 2 útočníky a kádr bude na klidný střed tabulky, možná horní střed. Jo, říkali jsme v naší finanční realitě… Tak to máme Danjumu, tak ještě jednoho k němu a mělo by to hodit 13-15. místo.

Na závěr něco pozitivní, už bez hodnocení vnitřního zoufalství. Prosím o všechny nej: nejlepší hráč, posila, zápas, gól, všechno, co tě napadne.

Wendo: 

  • Hráč: Alex Iwobi, vždy dokázal to svoje a keď bolo treba zaskočiť, tak aj wingbeka zahral.
  • Posila: Dwight McNeil, veľká konkurencia v tomto mu je Tarkowski. Dobré nákupy obaja, aj keď McNeilovy trvalo chvíľu kým sa našiel a začal. No nie je to CR7, takže je mu odpustené. Tarki vždy spoľahlivý, vždy pripravený. Proste hráč, ktorý si výplatu zaslúžil. No vyberám McNeila ako top posilu.
  • Zápas: Asi BHA a výhra 5:1 vonku, to bol totálny šok pre mňa, nakoľko pred aj po hral BHA úplne skvele.
  • Gól: Doucourého volej v poslednom kole. To už určite nezopakuje pri jeho kopacej technike, jedine, že by na tom popracoval.

Ešte by som pochválil Dychea a jeho tím, ktorí dokázali tie opustené dušičky zo šatne nejak prebrať a vysvetliť im, že musia nechať na ihrisku srdiečko, keď si chcú zaslúžiť obdiv fanúšikov a výplatu. Mám vieru v to, že ich v príprave nachystajú poriadne na sezónu, prípadne umne doplnia káder a už nebudeme zažívať takéto stresy.

spidour:

  • Hráč: Tarkowski, těsně za ním Pickford.
  • Posila: Dyche s jeho změnou myšlení hráčů a herního stylu. Pokud bych nepočítal trenéra, tak Onana.
  • Zápas: Výhra nad Cherries v posledním kole.
  • Gól: Michael Keane proti Spurs.

(fotozdroj titulka: Sky Sports)

Up The Toffees !!!