Preview: Everton – Fulham

11/08/2023 8 Od Fip

Evertonians celého světa, semkněte se! Nová sezóna začíná, po hororech posledních 2 let nebudou očekávání velká. Příjíždí Fulham a Sean Dyche větří první krev.

Uplynulo 75 dní od doby, kdy jsme si mohli vydechnout a radovat se ze záchrany. A přestože jsme se natrápili minulý rok dost, věřím, že se zase sejdeme skoro všichni, abychom hypnotizováni sledovali osudy našich hrdinů, snad chybujících, ale s tím správným emblémem na prsou.

Co jsi dělal v létě? Já třeba nic moc. Ale podle vyjádření mnoha hráčů, Sean Dyche v přípravě nikoho nešetřil. Za mě, tady z křesla, dobrá zpráva. Není nad kvalitní fyzickou přípravu. Ale jde to asi i bez toho – a tady pomrkávám na náš turnajový výběr. Na druhé straně, náborové středisko zůstalo věrno heslu „nechme to na později“. Zatím se šetřilo na dluhy z minulosti.

Přesto ve chvíli, kdy tady tlapkám po klávesnici, byla představena první plnotučná posila. Jasně, ani Danjuma, ani Young nebudou hrát zadarmo, to dá rozum, ale za mladíka z Lisabonu odteče nemalá porce z konvice, kam jsme si nadojili z bohaté Premier League. Do úvodu sezóny ale zcela jistě nezasáhne.

Rozumná volba soupeřů z nižších pater a snad i větší ostražitost nás, na rozdíl od uplynulých 2 let, uchránila od debaklu v předsezónních přípravných zápasech, takže ji lze shrnout jako uspokojivou. Na druhou stranu pár hráčů se pochroumalo, mj. posila Arnaut Danjuma, a tak jen veterán Young se objeví v základní sestavě. Musím říct, že v letních pouťácích mě jeho výkony příjemně potěšily, čišela z něj zkušenost a rozvaha, Mykolenko to nebude mít snadné.

Mezi raněné z letních bojů patří naneštěstí i nejlepší střelec loňské sezóny Dwight McNeil, přes prázdniny se zatím nestihli dát do kupy ani kapitán Coleman a s mimosportovními démony bojující Dele Ali. DCL je na hraně, ale předpoklad je, že v základní sestavě nebude. Podobně myslím, že i Branthwaite bude muset ještě chvíli počkat, než získá Dycheovu plnou důvěru. Osobně bych tipnul úvodní XI takto (byť rozestavení může vypadat všelijak):

Pickford – Patterson, Tarkowski, Keane, Young – Gana, Onana, Garner – Iwobi, Maupay, Doucouré.

Ze soupeřova tábora

Kolegovi Javorovi se s investigativní zarputilostí podařilo získat při rozhovoru s nic netušícím fandou Cottagers dopředu předpokládanou sestavu soupeře, jistě jste si to vyslechli, takže jen pro úplnost přepisuji sem:

Leno – Tete, Diop (Ream), Bassey, Robinson – Lukic, Reed – Wilson, Pereira, Willian – Mitrović.

Kdo jste neslyšel, určitě si poslechněte, oboustranně erudované vyprávění v přátelské atmosféře. Cairney, Palhinha a možná Pereira – to je trojka současně dlící v lazaretu Cottagers. Co je pikantní, je fakt, že Fulham podle všeho usiluje o přestup Demaraie Graye, který nemá plnou Dycheovu důvěru. V letní pauze se na Stevenage Road zatím nějak hojně neobchodovalo, z posil můžeme jmenovat hlavně Calvina Basseyho, obránce z Amsterdamu a Raúla Jimenéze z Wolves. Na prodej byl Fulham skoupý, ale propuštěno bylo 9 hráčů po konci kontraktu, mezi nimi Joe Bryan, Neeskens Kebano nebo „náš“ Shane Duffy.

Fulham prožil loni po postupu velmi dobrou sezónu, 10. místo v náročné soutěži je záviděníhodný počin. Z venku vozili docela dost bodů (taky od nás), v tomto směru byli dokonce 6. nejlepší. Pod dobře šlapajícím motorem je podepsán Marco Silva, náš bývalý manažer. Já osobně jsem překvapen, jak se s postupem vypořádal a s Fulhamem vydržel už 2 sezóny. Jeho předchozí štace trvaly průměrně do jednoho roku, a třebaže u nás vydržel rok a půl, je to více jak 4 roky, co odešel, stále mám před očima jeho neoholenou tvář a skelný pohled ztrápeného člověka. Tolik jeho příspěvek ke studii „Co vám může udělat Everton, pokud se s ním zapletete“.

Bilance a zajímavosti

Tady bych se chtěl asi soustředit na domácí zápasy s týmem ze západního Londýna. Už zaznělo, že v minulé sezóně zde Cottagers zvítězili (3:1), také v předchozí návštěvě vyplenili Goodison (2:0), to bylo za covidové karantény, ale proti Ancelottiho výběru. A teď pozor, tomu předcházelo 14 po sobě jdoucí vítězství na Goodison Road. Ze stálejších účastníků Premier League nikdo nenajdete slušněji vychovaného hosta. K tomu můžeme přičíst dalších 8 z Division One z let 1961-75. 22 vítězství v řadě! Abych byl kompletní, v poválečných letech, což je doba, kdy k nám začali z Fulhamu jezdit návštěvy, byla ligová domácí bilance 23-4-2. Takže tak to máme rádi a chtělo by to vrátit se do předcovidových kolejí. Chichi.

Čeká nás první kolo – i tady jsme donedávna táhli rekordní šňůru 10 zápasů bez prohry. Tu ale přetl loni Frank Lampard prohrou s Chelsea. Snad jen na 7 vítězství v řadě v 60. letech pod vedením Harryho Cattericka se vzpomíná lépe. Shodou okolností, 2 z nich byli právě proti Fulhamu, doma v 63‘ to bylo 3:0, v 66‘ pak výhru 1:0 zajistil debutant v modrém dresu Alan Ball.

Shrnutí

Nelze si nic nalhávat, Everton potřebuje dobrý start pro klidnější průběh sezóny. Věřím, že Dyche dokázal tým dobře fyzicky připravit (i na případných 100+ minut), a i když by určitě rád měl k dispozici vícero posil, také víme, že se dokáže spolehnout na úzký kroužek spolupracovníků. Navíc, ještě je nějaký čas. Hádám, že i Fulham by také rád vyhlížel nudnou sezónu v klidných vodách okolo středu tabulky, ale i proto chce začít sezónu vítězstvím a nakopnout se, doma prostě potřebujeme sbírat body. Evertonians poženou své k vítězství!

Come on you Blues !!!

Co: Everton FC – Fulham FC, 1. kolo Premier League
Kdy: 12. srpna 2023 od 16:00
Kde: Goodison Park – Goodison Road, Liverpool, L4 4EL (kapacita: 39 572)
TV: přímý přenos na Canal + Sport 3, komentuje Ondřej Lípa
Rozhodčí: Stuart Attwell – Constantine Hatzidakis, James Mainwaring  Čvrtý rozhodčí: Anthony Taylor
VAR: Thomas Bramall Asistent VAR: Gary Beswick