Everton získal mladou pušku do útoku

11/08/2023 3 Od Riči

Toffees dotáhli přestup talentovaného útočníka Youssefa Chermitiho z lisabonského Sportingu, který na Goodison Parku podepsal smlouvu do roku 2027.

Reprezentant Portugalska do 19 let přestoupil za částku okolo 10,8 milionu liber, jíž doplňují výkonnostní bonusy ve výši 2,2 milionu liber a podíl pro Sporting v nižších desítkách procent z případného dalšího prodeje.

Rodák z Azorských ostrovů je třetí letní posilou Evertonu. Už dříve dorazil Ashley Young na volný přestup a Arnaut Danjuma na hostování z Villarealu. Primárním posilou do útoku byl El Bilal Touré z Almeríi, ale ten upřednostnil přestup do italské Atalanty Bergamo (tím se stal spoluhráčem exEvertoniana Ademoly Lookmana – pozn. red.).

Chermiti bude hrát v dresu s číslem 28, který naposledy oblékal Cenk Tosun. Tím bych případnou spojitost s oběma útočníky raději uzavřel.

„Pro mě je to obrovský krok. Příchod do Evertonu znamená otevření nové kapitoly mé kariéry, jsem za to velice šťastný. Everton je velký klub, za nějž nastupovalo mnoho legend. Tuto příležitost jsem nemohl nechat uniknout. Těším se, až ukážu, co v sobě mám,“ prozradil Chermiti po podepsání smlouvy.

192 centimetrů vysoký útočník se připojil k akademii lisabonského velkoklubu ve svých 12 letech v roce 2016. Debutu v seniorském fotbale se dočkal teprve na začátku letošního kalendářního roku. Následně za Sporting ve zbytku loňské sezóny odehrál 22 soutěžních zápasů, během nichž se třikrát střelecky prosadil a dvakrát asistoval.

„Youssef je velmi talentovaný mladý hráč. Stále se učí, jak nejlépe rozvíjet svou hru, ale věříme, že jsme získali kvalitního útočníka, který posílí náš tým,“  přivítal svého nového svěřence manažer Sean Dyche.

V minulé sezóně vstřelili útočníci Evertonu pouze čtyři branky, proto není překvapením, že klub hledá nové tváře do ofenzivy. Podle spekulací ještě shání zkušeného útočníka, který by doplnil mladého Chermitiho a Calverta-Lewina. Naopak se nepočítá s Nealem Maupayem a jeho odchod je otázkou času.

Chermiti v mnohém připomíná svého 26letého spoluhráče Dominica Calverta-Lewina, jenže přišel do Evertonu před šesti lety v podobném věku a také jako nevybroušený talent. Stejně jako Calvert-Lewin je Chermiti rychlý v nábězích za obranu a silný ve vzdušných soubojích. Musí však zapracovat na efektivitě v zakončení na prvním doteku. Očekává se, že do A-týmu Toffees bude začleněn postupně.

(foto zdroj: evertonfc.com)