Everton – Fulham 0:1

12/08/2023 14 Od Riči

Nová sezóna, starý Everton. Toffees si v úvodním kole vytvořili pět až šest gólových šancí, avšak vítěznou branku zápasu nakonec vstřelil Fulham, a to ze své jediné střely na bránu.

Everton nenastoupil v nejsilnější možné sestavě, kvůli zranění absentoval loňský nejlepší střelec Dwight McNeil a také Dominic Calvert-Lewin, který stále nabírá kondici po svých vleklých patáliích. Posila Arnaut Danjuma zůstala pouze na lavičce náhradníků, kde seděl také například mladík Jarrad Brantwaite, na úkor něhož se objevil v základní sestavě Michael Keane. Jedinou letní posilou v úvodní jedenáctce tak byl 38letý Ashley Young. Na hrotu útoku operoval Neal Maupay. Fulham se v základní sestavě musel obejít bez svých tří opor – Palhinha kvůli zranění ramene chybí delší dobu, zotavující se Pereira byl nominován pouze na lavičku, kde začal utkání rovněž Mitrović, stále koketující s přestupem do Saudské Arábie.

A právě kritizovaný Maupay se už v první minutě dostal do úvodní šance zápasu, když využil rozpačitou rozehrávku hostí a nebezpečně pálil z úhlu. Minul pouze o kousek.

Už v páté minutě se po přesném pasu Onany probil do stoprocentní gólovky Doucouré, k čemuž mu také pomohlo podklouznutí soupeře, sám před Lenem však nedokázal zachovat chladnou hlavu a neprotlačil míč do sítě.

Fulham měl sice 70 procent času balon na svých kopačkách, ale byl to Everton, jenž si po rychlých kontrech vytvářel až nezvykle velký počet nebezpečných a kombinačně pěkných akcí. Po půlhodině hry Doucouré hlavičkou našel Maupaye v malém vápně, ale Francouz neprostřelil Lena. Vzápětí Michael Keane doklepl míč do brány, ale rozhodčí viděl faul Tarkowskiho na vyběhnuvšího Lena, kterému vypadl centr z rukavic.

Festival zahozených šancí Toffees vygradoval před poločasovou přestávkou. Neal Maupay si opět v gólové příležitosti vylámal zuby na skvělém Lenovi a s následnou dorážkou nepochodil ani Iwobi.

Do druhého poločasu vstoupili lépe Cottagers, umně kombinovali a z jejich převahy vyústila v 57. minutě střela Raúla Jiméneze do tyče. Mexičan vzápětí opustil hřiště spolu s Cairneym a do hry naskočila ofenzivní esa Mitrović a Pereira.

V 68. minutě se hbitě uvolnil Iwobi a ostře vystřelil. Jeho pokus vyrazil Leno před sebe do strany, kde na hranici velkého vápna dorážel Patterson, jenže volil razanci na úkor přesnosti a orazítkoval jen břevno.

V 72. minutě se dočkal debutu v modrém dresu Arnaut Danjuma, který vystřídal Maupaye. A v následující minutě Fulham udeřil prakticky z ničeho. Důrazný Pereira odcentroval přes Pattersona a osamocený De Cordova-Reid zblízka skóroval – 0:1. Autor branky mohl za chvilku přidat i druhou trefu, ale prudký centr nebyl schopen vměstnat mezi tři tyče.

V závěrečné desetiminutovce Dyche poslal na hřiště mladého útočníka Lewise Dobbina, ale ani on nedokázal prolomit střelecké trápení. Rovněž se to nepodařilo zakončujícím Iwobimu a Tarkowskimu, kteří neuspěli v solidních šancích zblízka.

Everton si ze zápasu, který měl vyhrát, neodnáší ani bod. Snad to nebude předzvěst další dlouhé sezóny na ligovém chvostu.

(foto zdroj: evertonfc.com)

Branka: 73. De Cordova-Reid   ŽK: 30. Willian, 87. Tete

Everton: Pickford – Patterson, Keane, Tarkowski, Young – Garner (83. Dobbin), Gueye, Onana, Iwobi – Doucouré – Maupay (72. Danjuma)

Fulham: Leno – Tete, Diop, Ream, Robinson – Cairney (58. Pereira), Lukić, Reed – Wilian (46. De Cordova-Reid), Jiménez (58. Mitrović), Wilson

Rozhodčí: Stuart Attwell   Diváci: 39 940