Na hostování přichází Harrison

14/08/2023 5 Od Riči

Everton dokázal zrealizovat příchod jednoho ze svých letních přestupových cílů. Z Leedsu United se na roční hostování do Goodison Parku stěhuje Jack Harrison.

Během hostování 26letého křídelníka bude moct Everton uplatnit neupřesněnou opci na výkup. V aktuální sezóně budou Toffees rovněž hradit celý jeho týdenní plat ve výši 60 tisíc liber.

Everton chtěl původně transfer dotáhnout již na začátku léta, ale kvůli Harrisonově zranění kyčle musel vyčkat na přesnější informace o době absence. Očekává se, že hráč se uzdraví v polovině září po reprezentační přestávce. To znamená, že vynechá první čtyři ligová kola a druhé kolo Ligového poháru.

O anglického pracanta byl také zájem ze strany Aston Villy, ale manažerovi Dychovi se nakonec podařilo získat svou požadovanou posilu. Ta by měla přinést dlouho potřebnou efektivitu do útočné fáze. V minulé sezóně Premier League zaznamenal Harrison velmi slušných pět branek a sedm asistencí.

Harrison doposud ušel poměrně zajímavou kariérní cestu. Krátce působil v akademiích Liverpoolu a Manchesteru United, ale během střední školy se přestěhoval do Spojených států amerických, kde si udělal jméno zejména během působení v prvoligovém celku New York City.

Z americké metropole se v roce 2018 přesunul do Manchesteru City, a to v rámci holdingové společnosti City Football Group. V dresu Citizens však nikdy nenastoupil do soutěžního zápasu. Nejprve strávil půlroční hostování v druholigovém Middlesbrough a následně tři sezóny v řadě hostoval v Leedsu United, kam posléze i přestoupil.

S Whites po dvou sezónách strávených ve druhé lize postoupil do Premier League, kde se po dobu tří let prezentoval solidními výkony. Ve dvou ročnících vstřelil po osmi ligových brankách a v loňské sezóně, která znamenala sestup Leedsu, vstřelil zmíněných pět branek.

Hostování v Evertonu bylo umožněno díky sestupové klauzule v Harrisonově smlouvě s Leedsem United. Tu podepsal jenom na začátku tohoto roku, když obdržel nabídku během lékařské prohlídky v Leicesteru City, kam hodlal přestoupit.

V Evertonu by měl nosit dres s číslem 11, který poslední dva roky oblékal Demarai Gray. Jamajský reprezentant je však na odchodu z Goodison Parku.

Everton stále jedná s Leedsem United o přestupu Wilfrieda Gnonta, který odmítá hrát ve druhé lize. Leeds požaduje za přestup svého klenotu minimálně 25 milionů liber, zatímco Everton dosud neúspěšně nabízel 16 a 20 milionů liber.

Další zprávy hovoří o zájmu Evertonu o útočníka Beta z Udinese, ale jednání jsou zatím ve velmi rané fázi.

(foto zdroj: caughtoffside.com)