LC Preview: Aston Villa – Everton

27/09/2023 8 Od Fip

Ligový pohár v kabinetu Toffees stále schází. Na druhé kontrole letos číhá tým, který vyhrál trofej jako vůbec první v její historii – Aston Villa.

O ni se hraje od roku 1961, konkurence je nižší, takže kdo by se staral Takže, koho to zajímá? Příčina lhostejnosti je vám asi zřejmá. Úvod sezóny napověděl, že letos jsme v boji o záchranu ještě o něco dříve, než vloni a předvloni. V sobotu přijedou v lize Kloboučníci, tomu je třeba podřídit vše ostatní.

Z tábora domácích

Villans to dotáhli v boji o pohár s vyrytým jménem někdejšího prezidenta Football League Joea Richardse už 9krát do finále. Kromě triumfu v již zmíněném prvním ročníku byli na dosah i dvakrát po přelomu tisíciletí, ale jak v roce 2010, tak v roce 2020 zůstali pod vrcholem.

Po návratu do Premier League klub z Birminghamu ožil a je opět velmi ambiciózní. V minulé sezóně uhrál evropské poháry, konkrétně Konferenční ligu, a i proto bylo nutné udržet široký kádr. Ten se teď jistě hodí managerovi Emerymu, kterého lze považovat za specialistu na pohárové soutěže. Evropskou ligu uzmul čtyřikrát, stejně tak pohárové soutěže ve Francii, když vedl pařížský velkoklub.

Vzpomínky na druhé kolo a na střednědobou bilanci máme velmi černé. Přestože Villa bude postrádat Buendiu, Mingse, Hause, Bernarda Traorého i Diega Carlose, stále mají kam sáhnout. Ve Varšavě v EKL to mixu áčka a béčka nedopadlo dobře, i proto se dá čekat trochu větší improvizace a možná i motivace pro hráče druhého sledu. Na Stamford Bridge při překvapivé výhře vyběhlo 5 jiných hráčů než v Polsku. Opomenuti byli Bailey, Duran, Chambers, Lenglet, Tielemans. Dva z této rezervy letos už pokořili Everton.

Mohli by být šancí na úspěch potíže s dresy? Hráči Villy si stěžují, že střih je příliš těsný a pot spíše nasávají než odvádí. Hráčky ženského oddělení se dokonce děsí je obléknout a klub tak vše řeší s britským výrobcem – firmou Castore.

Kdo čeká na příležitost

Pět ze sedmi již jistých účastníků osmifinále, tedy 16 nejlepších, jsou kluby z nižší soutěže. Sheffield United, Tottenham a Nottingham se poroučeli v druhém kole, nyní se k nim z Premier League přidali Wolves, Luton a Palace a kvůli losu je jisté, že další 4 týmy vypadnou. Takže dál půjde jen 10 týmů z nejvyššího patra. Los dalšího kola proběhne poslední zářijový den.

Sean Dyche ale nemá až takový výběr. Sotva může poskládat 2 jedenáctky. Současně také nelze k poháru přistoupit až příliš laxně, jako se stalo proti Doncasteru ve 2. kole. Ten svého o 72 míst výše postaveného soupeře přehrával, sice odešel s prázdnou, alespoň se ve své soutěži odrazil ze dna.

Je otázka, zda po takové blamáži dostanou další šanci nerozehraní Keane a Godfrey. Na druhou stranu je třeba trochu šetřit síly a jsou tu hráči na hraně základní sestavy jako nezkrotný Patterson, mladý Chermiti, uzdravující se Harrison s DCL nebo další mladí jako Virginia a Dobbin. Nikdo další z rezervy nepomůže, včera totiž prohráli v EFL Trophy s Burtonem 2:0 v plné sestavě s Kouyatem, Okoronkwem nebo Onyangem.

Bilance

Poslední léta ovládla vzájemné duely zcela Aston Villa, Everton se naposledy radoval v sezóně pádu svého dlouholetého rivala do Championship, v roce 2016. Před tím na druhou stranu léta panovali Toffees. V ligovém poháru se kluby utkaly jen 9krát, což není tolik oproti ligovým 2 stovkám. Everton nikdy mimo Goodison Park nezvítězil, avšak v posledním měření, šlo o dvojzápas v semifinále v únoru 1984, se radovali Evertonians (2:0 a 0:1). Kéž se tak stane i dnes večer! COYB!

Co: Aston Villa FC – Everton FC, Carabao Cup, 3. kolo
Kdy: 27.9.2023 od 20:45 SEČ
Kde: Villa Park – Trinity Road, Birmingham, B6 6HE (kapacita: 42 640)
TV: pravděpodobně jen streamy různých pokoutních podniků
Rozhodčí: Tony Harrington