Conti Cup: Everton W – Manchester City W 1:2

12/10/2023 0 Od Karamela

Letošní ligový pohár se dal do pohybu. Los a geografická příslušnost nám určily soupeře nad jiné obtížného  – ženy Manchester City.

V The FA Women´s Continental Tyres League Cup (jak zní oficiální nález ligového poháru) jsme v rámci divize Sever ve skupině B společně s Leicesterem, LFC a MCFC. Pokud se nám povede v této konkurenci obsadit nejhůře druhé místo, můžeme se probít do vyřazovací fáze poháru. Není to nemožné, i když dnešní zápas k tomu právě nepřispěl. Před zápasem bylo zřejmé, že se budeme muset obejít bez Snoeijs, dvojčat Holmgaardových a Stenevik. A nově i bez Piemonte, která si od lišek přivezla pohmožděný sval. Citizens se už zkraje sezóny povedlo nechat si vykartovat tři hráčky, takže se musely obejít bez Greenwood, Hemp a Ouahabi.

První poločas

Kdo očekával, že nás Citizens přijely vyškolit, tak ten se v první půli nespletl. Prakticky vůbec k ničemu nás nepustily  a poměr střel na bránu 11:0 v jejich prospěch doplňuje celkově pochmurný obraz hry. Celkem vzato je div, že jsme obdrželi jen jednu branku. A to sice ve 21. minutě z kopačky Jess Park, která netrpěla sentimentem z loňského účinkování v našich barvách a zblízka doklepla do brány přihrávku Shaw – 0:1. Bylo jasné, že pokud nemá utkání skončit blamáží, bude třeba něco podniknout.

Druhý poločas

Druhý poločas začal také nevalně. Po chybě naší kapitánky Finnigan se k míči dostala Shaw a bez problémů zvýšila vedení Citizens – 0:2.  Pokud až doposud hrály Citizens s přehledem, po druhém gólu byly v naprosté pohodě.  Nicméně i když naše výlety na polovinu soupeřek byly i nadále sporadické, přeci jen jsme postupem času začali hrát dopředu. Přispělo tomu jednak poločasové střídání s příchodem Payne, jednak trojité střídání, které na trávník přivedlo Hope, Duggan a Bennison. City ovšem rozhodně nehodlalo připustit nějaké pochybnosti, kdo že je na hřišti šéfem. Dvě dalekonosné střely Mace nebyly zdaleka jen propagační, ale Brosnan byla na svém místě.

Nicméně střídání přeci jen vneslo do naší hry trochu řádu a oživení.  Payne se ukázala jako schopná rozehrávačka a nevzdávala ani míče ve zdánlivě beznadějné pozici. Po jedné její akci měla blízko ke gólu měla hlavička Hope, bohužel byla krytá MacIver. Zato další hlavička, tentokrát v prodloužení a v podání Duggan (opět po přihrávce Payne) se ujala a  ustanovila skóre na konečných 1:2. Toni Duggan tak skórovala poprvé po návratu z mateřské, přičemž její poslední předchozí branka byla zaznamenána v březnu 2022.

Shrnutí

V porovnání s námi hrají Citizens i nadále jinou ligu. Jejich pohárová sestava je velmi silná (v podstatě druhé A ženstvo) a kvalita, kterou dokážou přivést z lavičky rovněž. Druhý poločas jsme odehráli výrazně lépe než ten první, ale na vyrovnání to přesto nestačilo. Sørensen na hrotu je dle mého názoru omyl. Finnigan je sice dříč, ale bohužel má sklon čas od času vyrobit fatální chybu, což se projevilo i dnes před druhou brankou City. Wheeler se ukazuje v čím dál tím lepším světle a Payne se vyplatí i nadále sledovat.  A klobouk dolu před Toni! S hratelnějším soupeřem, bychom už konečně měli zabodovat. Co takhle třeba v derby? COYB!

(fotozdroj:  Emma Simpson – Everton FC/Getty Images)

Branky: 21´ Park, 47´ Shaw, 93+3´ Duggan  ŽK: 46´ Coombs

Everton (3-5-2): Brosnan; Björn, Finnigan, Veje; Sørensen, Galli (Hope 59´), Vanhaevermaet, Wheeler, Bissell (Duggan 59´); Olesen (Bennison 59´), Aherne (Payne 45´)

Manchester City (4-3-3): MacIver; Casparij, Houghton, Morgan (Kennedy 73´), Blakstad; Mace, Coombs (Roord 73´), Castellanos (Angeldahl 89´); Park, Shaw (Kelly 60´), Fowler (Aleixandri 60´)

Rozhodčí: Megan Wilson  Diváci: 2 200