Preview: Liverpool – Everton

21/10/2023 4 Od Fip

Můžeme si za to všichni sami. Vybrali jsme si Everton a teď musíme trpět. Běs Merseyside derby přichází a bude zkoušet naši pevnou vůli.

Asi málokdo z nás pamatuje lepší časy. Graf historie bojů o vládu nad městem ukazuje, že už v polovině 60. let začal ztrácet dech, a i přes nadechnutí o 2 dekády později, kdy se Toffees přiblížili evropskému piedestalu, přišli v osmdesátkách natrvalo o městskou převahu a od té doby se rozdíl změnil v menší propast.

Aby taky ne. David Moyes, blahé paměti, rebrandoval „Dogs of war“ do „People’s club“, dokázal nenáviděného soka porazit, ale z 25 pokusů to bylo jen 4krát. Byly to krásné momenty, byť o Goslingův zásah nás okradla ITV. A byly to bolestivé momenty, jako semifinále FA Cupu 2012. Pokud se Evertonians kdy opovážili rezatého Skota kritizovat, tak to bylo za jeho stažený ocas při zápasech mimo Goodison.

Jenže přišly  ještě horší časy. Žádný z Davidových nástupců dlouhá léta nedokázal splnit nejvřelejší přání The Blues, ve které jsme mohli doufat. Roberto Martínez začal slibně, ale šance mu protekla mezi prsty i kvůli dobře promazanému stroji, který řídil paradoxně jeho nástupce ze Swansea, Brendan Rodgers. Dál už je to skoro darmo psát. Koeman zapsal 2 porážky, Allardyce ubetonoval 2 remízy a Marco Silva po derby dokonce balil kufry.

Jako by nás osud chtěl zkoušet, nejlepší léta Carla Ancelottiho a prolomení té úděsné série opět ukryla covidová mlha. Pokus o tah ďáblem se nezdařil, čtvrtý nejúspěšnější manažer v historii MD R.B.Maudes nás oklamal. Frank Lampard ze 2 zápasů vymámil bodík, což z něj ale téměř v tak mizerné konkurenci dělá jednookého… prince.

Přes všechny výtky Sean Dyche zlepšil čísla Evertonu oproti loňské sezóně. Pokud bychom měli věřit statistice xG, můžeme se tetelit blahem. Realita ale přispěchala a nastavila této statistice zrcadlo: jsme o deset míst níže. A to máme za sebou jeden z nejschůdnějších losů.

Bilance Dycheho jako lodivoda burnleyského není také zázračná, vyhrál 2krát ze 14 měření. Jeho první derby se pak rovnalo spíše pokusu přeběhnout náměstí s kalhoty dole se ctí. Budu ale doufat, že dokázal během reprezentační pauzy vymyslet nějaké triky a připravit své svěřence k překvapivému skalpu. Většině z nich se povolávací rozkazy do národních výběrů, na rozdíl od soupeře, vyhnuly.

Kdo bude a kdo ne

Marodka se nám po letech vyprázdnila. Mimo zůstali jen André Gomes a Dele Alli. Seamus Coleman před 14 lety debutoval v dresu Evertonu proti Benfice ve skupině Evropské ligy (a dnes drží rekord v délce působení v jednom klubu v rámci celé ligy – pozn. red.). Do základu to dnes nebude, ale už by mohl přiložit ruku k dílu.

Rival letos obdržel už 4 červené karty, trest byl ale pro pár z nich prominut. Chybět ale pro jednu z nich bude Curtis Jones. Dále se budou muset obejít bez pomoci Bajcetice, Kellehera, Thiaga a Robertsona.

Co: Liverpool – Everton, 9. kolo Premier League
Kdy: 21. října 2023 od 13:30
Kde: Anfield – Anfield Road, Liverpool, L4 0TH (kapacita: 54 074)
TV: na Canal+ Sport studio od 13:00 (komentuje Matúš Lukáč)
Rozhodčí: Craig Pawson  Pomezní: Marc Perry, Wade Smith  Čtvrtý rozhodčí: Thomas Bramall
VAR: David Coote  Asistent VAR: Stuart Burt