Everton W – Manchester United W 0:5

26/10/2023 0 Od Karamela

Kdo doufal po výkonu v derby, že konečně začneme hrát solidní fotbal, dostal tímto zápasem tvrdou ránu. Po kolapsu ve druhém poločase jsme utrpěli debakl 0:5.

Do zápasu jsme nastupovali s odhodláním i vysokými očekáváními. Výkon v nedávném derby byl povzbuzující a optimisté doufali v první letošní domácí vítězství. Hostky naopak měly náladu pokaženou vyřazením z Ligy mistrů, když nestačily na PSG a s milionářskou ligou se rozloučily v druhém kole kvalifikace. Nakonec vše dopadlo jinak, než jak se mohlo i mírným optimistům před zápasem zdát. Ale o tom později.  Naše sestava se od derby nezměnila. Kvůli absenci Hope nastoupila Wheeler do základu a rovněž Snoeijs byla na hřišti už od začátku. United měly k dispozici nejlepší gólmanku nedávného mondialu Earps, chyběla jim ovšem špílmacherka Geyse a rychlonohá Galton.

První poločas

Krátce po zahájení utkání musela Brosnan likvidovat šanci Malard. Z  naše barvy se pokusila otestovat Earps v brance United Sørensen, žel oba její pokusy postrádaly přesnost. Zejména druhá šance naší Dánky volala po proměnění. Po téměř čtvrthodině hry po menším skrumáži v našem vápně přeskočila Malard Brosnan a hlavou dostala Red Devils do vedení – 0:1. Prohrávali jsme, ale ruce (tedy spíše nohy) jsme do klína nesložili. Bennison zanedlouho zkusila vyrovnat, Earps ale její technickou střelu zdálky kryla. Nadějně vypadal i pokus Sørensen, když zachytila rozehrávku Turner, nicméně překonat brankářku United se jí ani tentokrát nepodařilo.

Druhý poločas

S jednobrankovým mankem a v nezměněné sestavě jsme vykročili do druhé půle zápasu. Naše naděje na vyrovnání, neřku-li na zvrat skóre ale vzaly krutě zasvé. Nejprve v 58. minutě Parris netrpěla sentimentem z utkání s klubem, ve kterém strávila své fotbalové profesionální začátky a její hlavička skončila v síti s tečí Brosnan 0:2. Bylo jasné, že nám teče do bot a slouží nám ke cti, že jsme se snažili o kontaktní gól. Nejblíže k němu měla Veje, bohužel mířila těsně mimo. A byla to  opět Parris, kdo nás v 77. minutě přivedl do potíží. Na hranici vápna si poradila s Veje a poslala míč před branku, kde Williams přidala další gól utkání – 0:3. Teď už bylo jasné, že nás nejspíš žádný pěkný výsledek nečeká. Nečekal. Nepomohl ani příchod čerstvé Piemonte a Duggan. Naopak, v 85. minutě přidala Williams svůj druhý gól, opět s tečí Brosnan – 0:4. A lob Parris v prodloužení dílo zkázy dokonal – 0:5.

Shrnutí:

Výbuch v druhém poločase byl nejspíš souhrou více faktorů. Pod fyzickým i psychickým tlakem hrajeme vesměs špatně a důsledné napadání United nám nedovolilo rozehrát moc slibných akcí. A pokud k tomu připočteme nepřesné střelecké pokusy, kdy z 10 střel na branku mezi tyče směřují jen 4 (pro srovnání, United z 18 střel trefily prostor branky 11 krát) je jasné, že nutně musíme mít problém. Ani Brosnan se dnes nepředvedla právě nejlépe: nechat se přeskočit hlavičkující hráčkou je myslím pro brankářku poněkud zahanbující, stejně tak tečovaný gól na spokojenosti nepřidá. Na první vítězství na domácí půdě tedy v tomto ročníku WSL stále čekáme. Snad nám reprezentační pauze přijde vhod a dokážeme se dát dohromady před výletem za Spurs 5.11. Čekání na zápas strávíme na 10. místě tabulky, kde se krčíme se třemi body. Tož tedy COYB! 

Fotografie: Claire Wheeler (zdroj: evertonfc.com)

Branky: Malard 14´, Parris 58´ a 90+3, Williams 77´ a 85.  ŽK: Björn – Riviere

Everton (3-4-1-2): Brosnan; Bjorn, Finnigan, Veje; Payne, Vanhaevermaet (Holmgaard 66´), Galli (Olesen 52´), Wheeler; Bennison (Bissell 66´), Sørensen (Piemonte 79´), Snoeijs (Duggan 79´)

United (4-2-3-1): Earps; Riviere, Le Tissier, Turner, Blundell (Evans 74´); Toone (Guerrero 83´´), Zelem, Garcia, Miyawaza, Malard (Williams 73); Parris (Naalsund 90+4´).

Rozhodčí: Adam Herczeg  Diváci: 1990