Preview: West Ham United – Everton

29/10/2023 5 Od Fip

Bill Kenwright odešel, ale fotbalový kolotoč se proto nezastaví. Klub v těžké situaci musí čelit realitě po téměř čtvrtstoletí bez bdělého dohledu předsedy-srdcaře.

Obrovské množství energie, které tady bylo pro Everton, vycházelo ze srdce jednoho vášnivého fanouška, je nenávratně pryč. Snažil se pro klub dělat to nejlepší, prožíval všechny rány posledních let s námi. Smutná zpráva zasáhla Evertonians pár dnů po další prohře v Merseyside derby. V týdnu prosákly zprávy a možném trestu za údajné nedodržování pravidel vyrovnaného hospodaření. Odpočívej v pokoji, Bille.

Zvláštním vedením osudu se do cesty Evertonu postaví West Ham, který vede David Moyes, Billem Kenwrightem skoro až otcovskou láskou milovaný, dlouhá léta hýčkaný manažer. Spolu se jim po dlouhý čas dařilo pozdvihnout Everton opět na důstojnou úroveň. Peněz nebylo na rozhazování, ale o to více společné úspěchy těšily.

Everton se s touto vekou ztrátou vyrovnává, mohli jsme pozorovat uctění památky na tréninku i při tiskové konferenci před zápasem (stejně jako při čtvrtečním utkání Evropské ligy na Anfield Road – pozn. red.). Řada i bývalých hráčů vzpomínala, jak je v jejich těžkých i lepších chvílích potěšila zpráva od předsedy klubu, který nenechal nikoho na pochybách o svém zájmu a péči o každou jednotlivost patřící k Evertonu.

V předchozím týdnu opustil svět i kapitán mistrů světa z roku 1966 Bobby Charlton, takže i jeho památka bude před zápasem na London Stadium uctěna.

Sean Dyche tlačí s námi ten kámen teprve 10 měsíců, takže neměl až tolik příležitostí potkat se s Billem Kenwrightem „na svahu“ jako právě bývalý manažer. Připomněl, že Kenwrighta znal dlouhá léta i kvůli jeho práci v divadle a showbyznysu, cenil ho jako gentlemana, podporujícího člověka, vždy ochotného naslouchat. Ocenil i přístup o 8 let staršího Moyese, který měl pochopení a radu pro mladšího kolegu.

Otázka přišla i ohledně případného odečtu, ale tu Dyche smetl, tlak v Evertonu je už od začátku jeho příchodu. Důležité bude udržet kvalitní výkony a také je více přetvářet v body. V tom nebude v Londýmě pomáhat vykartovaný Ashley Young, přestože je Seamus Coleman už zdravý, ale nemá ještě dost naběháno, tak napravo dostane příležitost Nathan Patterson. Jeho výkony jsou více konzistentní, snad to potvrdí i v tomto duelu. Dalšími absentéry budou Andre Gomes a Dele Alli.

Ze soupeřova tábora

Kladiváři konečně prodali svůj zlatý poklad Declana Rice, za cenu, která s ohledem na situaci na trhu nebyla až tak přemrštěná. Od minulé sezóny je také opustili italský snajpr Scamacca a exkaramelový Vlašić, téměř ale všechny peníze mohl David Moyes investovat do posilnění kádru. Za nemalé částky tak dorazili středopolaři Edson Alvarez z Ajaxu, ostřílený James Ward-Prowse, obránce Mavropanos a nám dobře známý Mohammed Kudus.

Co jsme se ale neviděli, David Moyes získal svou asi nejcennější trofej – v pražském Edenu vybojoval pohár pro vítěze Evropské konferenční ligy. Co bychom za to dali. K tomu pomohli také 2 čeští hráči – Souček a Coufal a mj. i český spolumajitel. Takže domácím bude přát asi hodně českých televizních diváků.

Právě ale Vladimír Coufal bude možná chybět v sestavě, podobně jako vykartovaný Emerson. Jinak má David Moyes k dispozici kompletní tým. V týdnu sice prohráli v Pireu s Olympiakosem, ale řada hráčů běžné základní XI odpočívala (např. Antonio, Bowen, Pacqueta, Alvarez) a i přes prohru zůstali Hammers na čele své skupiny.

Vzájemné zápasy a zajímavosti

WHU se proti Toffees poslední léta daří, tedy minimálně v porovnání s dřívějšími, třeba i moyesovskými modrými léty. Čtyři vítězství z posledních 6, z toho jsou 2 po sobě jdoucí domácí. Everton si tady zvyknul vyhrávat, celkově 12 výher. Dvě z nich už přišli po přestěhování z Boleyn Ground a.k.a. Upton Parku.

Zatím se jim poměrně dařilo, po 9 kolech jsou devátí a v každém zápase se jim podařilo dát gól. David Moyes sestavu moc neprotáčí, dělá nejméně změn v zahajovací sestavě, posledních 5 navíc bylo totožných.

Největší hrozba, jak napovídá Fantasy, je Jarrod Bowen, o čem jsme se už 3krát přesvědčili na vlastní kůži. Hodně bodíků nasbíral exekutor Ward-Prowse a nahrávač Coufal, spolehlivý je gólman Areola.

Everton by potřeboval hrát spíše proti Best Hamu, posledních 5 ligových výher totiž bylo proti týmům začínajícím na písmeno B. Noční můru z výjezdů do Londýna jsme už snad zatlačili výhrou nad Brentfordem, které předcházelo 13 zápasů bez uloupených 3 bodů. COYB!

Co: West Ham United FC – Everton FC, 10. kolo Premier League
Kdy: 29. října 2023, výkop od 14:00
Kde: London Stadium – Queen Elizabeth Olympic Park, London, E20 2ST (kapacita: 62 500)
TV: Match time od 13:30, hlavní program na Canal+ Sport, komentuje Jiří Vrba
Rozhodčí: Stuart Attwell  Postranní: Constantine Hatzidakis, James Mainwaring  Čtvrtý rozhodčí: Dean Whitestone
VAR: Simon Hooper Asistent VAR: Mark Scholes