Everton – Burnley 3:0

01/11/2023 6 Od Riči

Toffees nadále žijí snem o Wembley. V osmifinále Ligového poháru si až velmi snadno poradili se znuděnými Clarets a v dalším kole doma přivítají Fulham.

Goodison Park před výkopem velmi důstojně uctil minutou ticha památku nedávno zesnulého předsedy Kenwrighta. Bille, odpočívej v pokoji.

V hledišti Old Lady také tleskal možná už brzy bývalý majitel klubu Farhad Moshiri. Do své čestné lóže usedl po dvouleté odmlce.

Domácí stratég Sean Dyche se rozhodl využít dobré momentum svého týmu a v porovnání s víkendem provedl pouze dvě změny v základní sestavě. Doucourého a Pattersona nahradili Young s Danjumou. Kanonýr Dominic Calvert-Lewin nastoupil už do šestého zápasu od úvodní minuty v řadě od svého uzdravení.

Naopak okšiltovaný manažer Burnley provedl dosti razantní změny ve srovnání se sobotní ligovou prohrou v Bournemouthu. V základní sestavě zůstali pouze čtyři šťastlivci.

Toffees začali utkání o poznání lépe, chopili se iniciativy a dostávali se na dostřel branky kosovského strážce Murice. Nakonec netrvalo dlouho a ujali se také zaslouženého vedení. Ve 13. minutě si Tarkowski skvěle naskočil na nadýchaný centr McNeila a proti svému bývalému klubu skóroval hlavou – 1:0.

McNeil, opět hrající s chutí, následně po své individuální akci pálil těsně nad břevno. Na druhé straně se hosté prvně osmělili po 20 minutách utkání, ale vyběhnuvší Pickford vychytal Bruuna Larsena. Tato šance povzbudila Burnley a to si najednou uvědomilo, že může také hrát fotbal s míčem na noze. Naštěstí do poločasové přestávky zůstalo pouze u prozření a převahy v držení míče.

Pokud první dějství Everton finišoval v úsporném režimu, druhé začal s chutí do života a odměna na sebe nenechala dlouho čekat. V 53. minutě našel McNeilův roh nikoho jiného než Tarkowského, jehož hlavičku polechtal Calvert-Lewin a zblízka doklepl do sítě Onana – 2:0.

V 68. minutě provedl Sean Dyche dvojité střídání, kdy hřiště opustila ofenzivní dvojice Calvert-Lewin, Danjuma a do akce se zapojili Beto s Doucourém. Za dalších deset minut do duelu zasáhli i čerství Gana s Pattersonem, kteří nahradili Onanu a Harrisona.

V samém závěru mohli nejprve zpečetit zasloužený postup Beto a posléze i Young, ale ve finálním zakončení selhali. Nicméně smutnit dlouho nemuseli, neboť v samotném nastavení se Portugalec šikovně probil do vápna a připravil anglickému matadorovi gól na zlatém podnose – 3:0.

Everton dnes potvrdil vítanou formu, když zaznamenal páté vítězství z posledních sedmi soutěžních zápasů a podruhé za sebou udržel čisté konto.

Pozápasový los čtvrtfinále Ligového poháru přidělil Blues domácí střetnutí proti Fulhamu, které se uskuteční 19. prosince. V posledním měsíci aktuální roku tak Everton odehraje celkem osm zápasů.

Branky: 13. Tarkowski, 53. Onana, 90.+2 Young

ŽK: 29. Al Dakhil, 58. Vitinho

Everton: Pickford – Young, Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko – Onana (79. Gueye), Garner – Harrison (79. Patterson), Danjuma (68. Doucouré), McNeil – Calvert-Lewin (68. Beto)

Burnley: Muric – Vitinho (83. Roberts), Al Dakhil, O’Shea, Delcroix – Berge (83. Cork), Cullen – Bruun Larsen (66. Odobert), Tresor Ndayishimiye, Redmond (66. Zaroury) – Rodriguez (66. Amdouni)

Muž zápasu redakce: Onana

Rozhodčí: M. Salisbury

Diváci: 38 841

(fotozdroj: evertonfc.com)