Preview: Everton – Brighton & Hove Albion

04/11/2023 16 Od Javor

Everton se zjevně zvedá. Mohlo by to pokračovat i doma proti sedmému týmu tabulky.

Když pominu nepochopitelné odevzdání všech tří bodů Lutonu, pro které to je většina z pěti bodů, které nováček uhrál, tak Everton v posledních dvou měsících prohrál jen s Arsenalem a s Liverpoolem. Týmy, které jsou výkonnostně jinde. Formu potvrdil i v úterním osmifinále Ligového poháru, kdy zválcoval rozdílem třídy Burnley a těší se tak na domácí čtvrtfinále proti Fulhamu. Jedním z důvodů zlepšených výkonů je nepochybně konečně zdravý Calvert-Lewin. V posledních šesti ligových zápasech dal 4 branky a Tarkowski vytvořil s Branthwaitem na stoperu jednu z lepších ligových dvojic.

Ohledně zdravotního stavu kádru se nic nemění, stále bude chybět trojice Alli-Coleman-Gomes. Irský kapitán by ale měl zasáhnout do dnešního utkání týmu do 21 let proti Manchesteru United, což bude jeho první utkání od začátku května. Po odpykání jednozápasového trestu za vyloučení v derby se do ligového kolotoče vrací Young, ten dokonce proti Burnley v úterý vsítil.

Současná forma Brightonu je nemastná neslaná. V Ligovém poháru vypadl na hřišti Chelsea, v Evropské lize je ve skupině B po třech zápasech třetí a v lize střídá remízy (Fulham, Liverpool) a prohry (Manchester City, Aston Villa). Rozhodně jde o hratelného soupeře, ostatně, dokládá to minulý výprask. Po zranění se vrací Lamptey, naopak do utkání nezasáhne zraněná čtveřice Enciso-Estupiňan-March-Wellbeck. Zdravý je už i Moder, ale ten zatím střádá minuty za tým do 21 let a i nadále se plánuje, že se v něm bude rozehrávat.

Co: Everton FC – Brighton & Hove Albion FC, 11. kolo Premier League
Kdy: 4. 11. 2023, výkop od 16:00
Kde: Goodison Park – Goodison Rd, Liverpool L4 4EL (kapacita: 39 414)
TV: Přímý přenos na stanici Canal+ Sport 3, komentuje Ondřej Lípa
Rozhodčí: Tim Robinson – Adrian Holmes, Scott Ledger  Čtvrtý rozhodčí: Steve Martin
Videorozhodčí: Michael Oliver  Asistent videorozhodčího: Nick Hopton