Crystal Palace – Everton 2:3

12/11/2023 8 Od Fip

Leze Eze po železe, nedá pokoj, až tam vleze Gueye. Klíčem k vítězství byla zarputilost a potence (ne)tradičních střelců.

Sean Dyche se stále muže těšit z téměř zdravého kádru, takže do základní XI mohl povolat zpět Amadoua Onanu. To byla jediná změna, Youngovým místem neotřásla ani smolná vyrovnávací branka z minulého kola.

Veterán Roy Hodgson plachtí s The Eagles ve středních patrech. To se mu daří navzdory odchodu největší hvězdy Wilfrieda Zahy. Dosud se musel obejít i bez dalšího esa, uzdravil se Michael Olise a byl konečně na lavičce. Do základu se dostal Eberechi Eze, místo mu přepustil malijský středopolař Doucouré, ale jiný než náš, tento nese jméno Cheick.

11. listopadu mají místo v anglické kopané neodmyslitelně vlčí máky, symbolizující padlé vojáky. Jde nejen o připomínku konce Velké války (1. světové, v Británii je populární báseň kanadského vojenského lékaře a podplukovníka Johna McCraeho „Na Polích ve Flandrech“ – když v tomto území vál východní vítr, tak se mezi hroby vlnily právě vlčí máky, v Belgii během této války McCrae sloužil – pozn. red.), Dne příměří, ale také jako Den veteránů. Rudý květ tak přizdobil dresy obou týmů. Štěstí přinesl hlavně hráčům v šedivých pyžamkách.

První poločas

Po vzoru z minulého týdne vlétli Toffees do zápasu plnou silou. Tarkowskiho nákop vyvolal zmatek, DCL vybojoval míč,  Mykolenko nastřelil pouze něčí zadek. Odražený míč Doucouré předal Harrisonovi. Jeho oblouček se snesl na hlavu pohotového levého beka Evertonu a Mykolenko zblízka hlavou nezaváhal – 0:1. Za nenadálou dravostí mladého beka jistě budou seance s Leightonem Bainesem.

Rychlá branka vyhnala k lovu domácí Orly. Nejprve se ve vápně na pravé straně svalil Jeffrey Schlupp, ale píšťalka zůstala němá. Jenže o pár mávnutí křídel později už Samuel Barrott foukl. Eze si razil cestu středem obrany a z houfu obránců neudržel nervy na uzdě Jarrad Branthwaite. Pokus o vyšťouchnutí míče byl možná ukvapený, Eze se řítil do slepé uličky, která končila Onanou, ale situace byla nepřehledná. K penaltě se postavil sám postižený, trhavým pohybem nedal Pickfordovi šanci reagovat, gólman nakonec nezvolil žádnou stranu – 1:1. Mimochodem, byla to první písknutá penalta pana Barrotta v EPL v jeho teprve 4. zápase v soutěži. Neblahopřejeme.

Zápas pokračoval v rychlém tempu. Tarkowski musel odvracet Ayewův centr, na druhé straně Young vybídl McNeila, ale jeho nepříliš prudká střela mířila přesně na světlezeleného žabáka Johnstonea. Eze pak kolidoval s Garnerem, vzápětí po mrštném průniku znovu ulehl ve vápně, tentokrát byl odměněn žlutou kartu za simulování. Během několika minut pak prožil napjaté momenty, když fauloval Onanu. Po odpískání se vůbec neodvážil na rozhodčího pohlédnout.

Edouard našel svůj stín v Tarkowském, který zablokoval jeho pokus, ale ten byl stejně získaný výhodou postavení mimo hru. Stejného nevděku se pak dostalo Pickfordovi. Výborným vyběhnutím si mohl připsat zdařilé zmaření, kdyby se Edouard znovu neocitl za obrannou linií.

V nastavení pak zbytečnou žlutou kartu obdržel Abdoulaye Doucouré, potrestaný za pohráváním si s míčem v ruce po odpískání. Duo Picky-Tarky pak muselo znovu hasit Edouardův plamen. Než se vypnuly kamery, bylo vidět sprinklery, že kropí pouze jednu polovinu hřiště. Napadlo mě, že starý jezevec Hodgson něco chystá, nebo snad lišák Dyche ohlásil, že jeho náhradníci se nemusí rozcvičovat, ale spíše jde o běžnou praxi.

Druhý poločas

Jenže nastal opak. Dyche měl už zřejmě dost Ezeho drzosti a vyměnil Onanu za Ganu. Přineslo to i vedlejší, nečekané efekty. Ve 49. minutě Everton zahrával roh, odvrácený míč se dostal ke Ganovi. Všichni čekali centr do ohně, ale míč se přenesl k Mykolenkovi. Ten číhal zhruba ve stejné vzdálenosti od branky, ale namlsán neváhal z voleje vystřelit a dobře udělal. Míč se sice nevešel do branky, ale od její konstrukce se odrazil k Doucourému, který byl připraven – 1:2.

Takže se zase čekalo, co domácí. Nejprve to schytal Tarkowski, při bránění rohu ho nešetrně zasáhl holení do obličeje Guéhi. Docela mě překvapilo, že beztrestně. Kapitán je tvrďák, statečně byl brzy na nohou bez ošetřování. Zastoupit ho v blokování museli jiní. Branthwaite tak zmařil Edouardovy naděje, Mykolenko nedopřál Ayewovi, na své si nepřišel ani Lerma střelou vedle.

Další oživení hry přinesl uzdravený Olise. Domácí si pomocí rohových a přímých kopů budovali tlak. Ten hosté bohužel dlouho nevydrželi. Tarkowski neodhadl, jak daleko má k míči Odsonne Edouard a jak Jordan Pickford. Jeho přikrčení tak Francouzovi, který naneštěstí našeho do té doby bezchybného obránce vlastně ani neatakoval, přihrálo míč do jasné šance – 2:2.

Vývoj na chvíli otřásl sebevědomím obrany Evertonu, občas trochu zahořelo. Když míč přeletěl kapitána, Garner s Mykolenkem se při snaze hasit srazili. Ale touha po vítězství byla nakonec na straně hostí větší. Do pár náznaků se dostal Beto, který nahradil toho dne mlčícího DCL. Gana posunul míč na Doucse, pokračoval v pohybu dopředu a jeho západoafrický parťák si toho všiml. Prostrčil míč k puntíku a Gana v skluzu zakončil k tyči – 2:3. Gueye odkudsi vytáhl kobru, Onana už mimo hřiště obdržel žlutou za oslavy. Ale kdo by se zlobil, Gana dá přece gól jednou za uherský rok.

Do konce zbývalo pár minut a Everton už zápas dovedl k triumfu. Garner održel ještě žlutou, trochu času se natáhlo, když se střídal Young s Pattersonem, protože na tabuli nejdřív svítilo Doucourého číslo. Mykolenko pro jistotu přisedl Oliseho. Ale ani nastavených 8 minut nás o 3 body nepřipravilo.

Teorie o nosnících Archibalda Leitche tak dostala na vážnosti, Everton vyloupil Selhurst Park. Domácí sice měli převahu, ale to nestačilo. Hráčem zápasu redakce volím Ganu Gueyeho, který přišel pomoci s bráněním, aby svým aktivním přístupem vstřelil vítěznou branku. Pochvalu (a dle řady fans i cenu pro hráče zápasu) zaslouží nalezený ostrostřelec Mykolenko, který se prodral k zakončení zblízka a další ranou si skrze tyčku připsal asistenci na druhé brance. Dva kanadské body by měl brát i Doucouré a pokračuje v solidní jízdě.

fotozdroj: skysports.com

Branky: 5‘ Eze, 73‘ Edouard – 1‘ Mykolenko, 49‘ Doucouré, 86‘ Gana Gueye.

Žluté karty: 24‘ Eze – 45+2‘ Doucouré, 88‘ Onana, 89‘ Garner, 90+7‘ Mykolenko

Držení míče: 66% – 34% Střely/na branku: 13/4 – 8/4 xG: 1,73 – 1,51

Crystal Palace: Johnstone – Ward, Andersen, Guéhi, Mitchell – Ayew, Lerma, Hughes (89‘ Ahamada), Schlupp (67‘ Olise) – Eze – Edouard (83‘ Mateta)

Everton: Pickford – Young (90‘ Patterson), Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko – Onana (46‘ Gana Gueye), Garner, Doucouré – McNeil, Calver-Lewin (77‘ Beto), Harrison

Rozhodčí: Samuel Barrott Diváků: 25 103