Everton W – Chelsea W 0:3

15/11/2023 2 Od Karamela

Defenzivní sestava a o parník zlepšený výkon oproti čtvrtečnímu hanebnému výkonu na Chelsea nestačily. Tři body za tři branky jdou do Londýna.

Ale nebylo to úplně špatné. Brian Sørensen provedl oproti nedávnému debaklu osm změn. Do středu obrany se vrátila Finnigan, od začátku nastoupily Payne a Piemonte. Ale stále nás trápí absence Björn a Stenevik. Emma Hayes na lavičce Chelsea měla k dispozici všechny klíčové hráčky a měla také jasné odhodlání zůstat na čele tabulky i po tomto zápase. Jistě by se ráda s tímto ročníkem WSL rozloučila opět ligovým vítězstvím, než se vzdá lodivodského vesla londýnských Blues a přesune se za oceán manažovat reprezentaci USA.

První poločas

 začal pro naše barvy nadějně. Payne záhy otestovala brankářku hostí slibnou střelou. Byla to ovšem Chelsea, kdo se ve  14. minutě hry dostal do vedení. Konkrétně po špatném obraném zákroku Wheeler se ke střele dostala Fleming a Brosnan se po její střele natahovala marně – 0:1. Chvíli nato jsme málem vyrovnali. Vanhaervermaet zblízka dorážela vyraženou střelu Holmgaard a míč se už třepetal v síti. Bohužel pomezní signalizoval ofsajd. A před přestávkou měla vyrovnání na kopačce Piemonte: Bright na hranici vápna hrubou chybou minula přihrávku, Martina jí obrala o míč a zblízka pálila jen do Berger bránící svatyni Chelsea.

Druhý poločas

už pro nás mnoho naděje nevykřesal. Chelsea svojí hru zpřesnila a naše naděje na brejky vzaly obvykle rychle za své nepřesnou přihrávkou nebo neúspěšným soubojem jedna na jednu. Vysloveně gólové šance na naší straně jsem oproti prvnímu poločasu nezaznamenal. Zato Chelsea pokračovala. Nejprve krátce po hodině hry nám Kerr dala lekci z efektivty, kdy vcelku bez potíží a stíněná (neúčinně) obránkyní skluzem zvýšila na 0:2. A na konci hrací doby se pěkným gólem, žel na špatnou stranu prezentovala Beever-Jones – 0:3. Čímž pro nás utkání definitivně skončilo.

Shrnutí

Hráli jsme lépe než v ligovém poháru s United. Ale nestačilo to. Aspoň ne na vedoucí tým tabulky. Zásadní rozdíl mezi námi a top týmy je v tom, že pět střel na branku za zápas dokážeme zkonverovat na pět šancí, zatímco Chelsea na tři góly. Střelkyně třetího gólu Chelsea a naše loňská hostující posila Aggie Beever-Jones letos naskakovala z lavičky třikrát a celkem střelila tolik branek, jako celý náš tým za dosavadní sezónu – tedy tři. Ani jedna z našich tří branek nepadla přímo ze hry. A v těchto neutěšených  statistikách bychom mohli dále pokračovat. A protože naše obrana nepatří právě mezi neprůstřelné, tak se prostě musí najít někdo, kdo bude schopen párkrát za sezónu šance, které má aspoň občas proměnit (že, Martino!). Jinak je náš osud ve WSL zpečetěn a ani obětavá práce v poli nás nezachrání. Momentálně jsme předposlední ze třemi body a náskokem právě tří bodů před poslední Villou. Příští zastávka: neděle 19.11. doma Bristol. COYB! 

Fotografie: Heather Payne (zdroj: Getty Images via royalbluemersey.sbnation.com)

Branky: Fleming (14´), Kerr (62´), Beever-Jones (90´)  ŽK: Nüsken, Fleming

Everton (3-4-2-1): Brosnan; Holmgaard (Bennison 71´), Finnigan, Veje; Wheeler, Galli, Vanhaevermaet, Holmgaard (Bissell 53´); Pyane; Sørensen (Olesen 86´), Piemonte (Snoeijs 71´)

Chelsea (4-1-4-1): Berger; Périsset, Bright, Carter, Charles; Cuthbert; Rytting Kaneryd (Beever-Jones 83´), Nüsken (Kirby 63´), Cankovic (Ingle 63´), Fleming (James 63´); Kerr (Fishel 77´)

Rozhodčí: Lauren Impey  Diváci: 1 737