Nottingham Forest – Everton 0:1

03/12/2023 10 Od Javor

Solidní forma pokračuje, vítězství zajistil výstavní brankou McNeil.

Dyche oproti minulému mači musel udělat jednu změnu, lýtko nepustilo ani na lavičku Calverta-Lewina. Toho nahradil v základní sestavě uzdravený Beto. Hosté začali tlakem, roh kopl nebezpečně McNeil, ale Vlachodimos dostal míč s komplikacemi do bezpečí. Z protiútoku byl Young rád, že nedostal žlutou kartu za faul na pronikajícího Elangu,  následně závar před brankou domácích ukončila nepřesná přihrávka Harrisona.

Krátce poté zazdil velkou šanci Beto. Nejistý Vlachodimos vyrazil míč přímo k němu, ale když portugalský hroťák zkoušel poslat míč do skoro prázdné branky, tak přestřelil. Domácí přečkali tlak hostů, Elanga zahrozil volejem z velkého vápna, ale ani on prostor mezi třemi tyčemi netrefil po solidním voleji. Do konce poločasu měli oba týmy šanci dát úvodní branku zápasu, nejdřív střelu McNeila vykopl z čáry obránce Murillo, následně Gibbs-White trefil v nastaveném čase první půle boční síť.

Do druhého poločasu Bolyho vystřídal Felipe a domácí se zlepšili, začali tlakem, dokonce trefili tyč. Měl v tom prsty právě náhradník Felipe, který nahrál Yatesovi. Stav ale zůstal bezbrankový. A když Young trefil z přímého kopu jen zeď, tak vzal osud zápasu do svých rukou McNeil. Dlouhý nákop Pickforda se přes Ganu dostal k Harrisonovi, jeho centr na zadni tyči zpracovalo právě toto lehkonohé křidélko a polovolejem do horního vzdálenějšího roku branky nedalo brankářovi a obránci šanci zakročit – 0:1! Rozhodně jedna z branek sezóny.

Po inkasované brance samozřejmě začal Nottingham tlačit, obranu Evertonu dlouhodobě zlobil Elanga, nejlepší hráč domácích. V poslední desetiminutovce došlo ke dvěma střídáním, na hřiště přišel exRS Origi, Beta vystřídal Chermiti (Dyche opět vyměnil hráče pozdě a jediného). A když své další dvě šance neproměnil Elanga, tak si Everton odvezl cenné tři body ze hřiště konkurenta v boji o záchranu.

(fotozdroj: Getty Images)

Muž zápasu redakce: Dwight McNeil

Branka: 67. McNeil  Žlutá karta: 55. Felipe

Nottingham Forest FC: Vlachodimos – Aurier, Boly (46. Felipe), Murillo, Toffolo (82. Origi) – Sangaré (65. Hudson-Odoi), Mangala, Yates – Gibbs-White, Wood, Elanga

Everton FC: Pickford – Young, Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko – Harrison, Garner, Gueye, McNeil – A. Doucouré – Beto (82. Chermiti)

Rozhodčí: Paul Tierney  Diváci: 29 404