Everton – Chelsea 2:0

10/12/2023 31 Od Javor

Sean Dyche si dělá zálusk na manažera měsíce.

Při zranění Colemana se na svou obvyklou pozici zasunul Young, toho v záloze nahradil uzdravený Garner. Chelsea se oblékla do zelenkavé barvy a celý první poločas byla rozhodně útočnějším, aktivnějším, lepším týmem. A hned se začala naplňovat obava o rychlostním rozdílu mezi Youngem a Mudrykem. Ukrajinské křídlo vytvořilo ve 3. minutě šanci pro Fernándeze, leč argentinský záložník nepřekonal Pickforda ani nadvakrát. Everton odpověděl maximálně tak centry na Calverta-Lewina, které adresáta nenašly.

Poté se ukázal jako Jekyll a Hyde hostující Palmer. Zatímco pěkná střela k tyči byla moment rozhodně jekyllovský, tak zjevně nasimulovaný pád v rohu velkého vápna byl dílem Edwarda Hydea. Výsledkem byla tak maximálně zasloužená žlutá karta, tu také dostal předtím již Gana za faul na Fernándeze. Jasně nejlepším hráčem hostů byl Mudryk, jeden z jeho centrů srazil na roh Branthwaite, Everton odpověděl volejem Harrisona metr vedle, což do té doby určitě byla největší šance domácích. Za hosty opětovně hrozila známá dvojice Mudryk-Palmer, ale nic z toho. Do poločasu došlo ke dvěma střídáním kvůli zranění, Young musel přepustit své místo kvůli zraněnému stehnu Pattersonovi a kapitán hostů Reece James ze stejného důvodu Colwillovi. A přes Pattersona už Mudryk moc neprocházel. Nicméně byli to domácí, kteří byli s bezgólovou první půli spokojenější.

Dyche do druhého poločasu nechal správně v šatně Ganu a poslal na hřiště Onanu. Senegalský záložník jednak už měl žlutou kartu a druhak dle pozápasového vyjádření manažera „vypadal unaveně“. (Autor tohoto textu už má několik zápasů v řadě dojem, že Senegalec začíná nestíhat a je vždy blízko červené kartě.) Začátkem druhého poločasu již Everton setřásl únavu viditelnou v první půli a začal útočit. Proti střele McNeila ještě skvěle zasáhl brankář Sánchez, ale po žini Mykolenka (který hraje s malým zraněním) vedle již padla první branka. McNeil pěkně uvolnil Calverta-Lewina, jeho ránu vyrazil brankář pouze k Doucorému – a ten z dorážky nezaváhal, poslal míč kolem bezmocného Sáncheze ke vzdálenější tyči – 1:0! 

To celkem jasně stanovilo, jak bude vypadat zbytek utkání. Hosté útočili, měli tlak, domácí bránili jednobrankový náskok. Po žluté kartě pro Brantwaitea za faul na Broju sice Palmer podstřelil zeď, ale za ní číhaly rukavice Pickforda. Což o to, šance Chelsea měla. Jenže buď přispěchal s blokem skvělý Mykolenko nebo si na tuto svou parádní disciplínu vzpomněl kapitán Tarkowski. Frustrace se podepsala na jinak výborném Mudrykovi, žlutá za zakopnutí míče byla zbytečná. Unavený Calvert-Lewin přepustil místo Betovi, důležitým faktorem bylo, že Chelsea musela vystřídat brankáře, což hrálo roli ve druhé brance zápasu. Roh Garnera vyrazil brankář Petrović svým prvním dotekem pouze k Dobbinovi a křídelní odchovanec klubu si vzpomněl na bělehradskou penaltu Ladislava Jurkemika, tohle se chytat nedalo – 2:0!  Čtyři dny, pět gólů, šest bodů, v sedmém nebi!

(fotozdroj: Getty Images)

Branky: 55. A. Doucouré, 90+2. Dobbin

Žluté karty: 16. Gana Gueye, 59. Branthwaite – 19. Palmer, 73. Mudryk 

Everton FC: Pickford – Young (41. Patterson), Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko – Harrison (86. Dobbin), Garner, Gana Gueye (46. Onana), McNeil – A. Doucouré – Calvert-Lewin (67. Beto)

Chelsea FC: R. Sánchez (84. Petrović) – James (27. Colwill), Disasi, Badiashile, Cucurella (84. Maatsen) – Fernández (67. Sterling), Caicedo – Palmer, Gallagher, Mudryk – Broja (67. N. Jackson)

Rozhodčí: Michael Oliver  Diváci: 39 280  Muž zápasu redakce: A. Doucouré