Preview: Everton – Chelsea

10/12/2023 2 Od Fip

Jen třikrát jsme se vyspali, hukot ze čtvrteční výhry ještě nedozněl (i za pomoci opakovaného přehrávání) a na Goodison Parku už se chytá další bitva.

Famózní vítězství proti Newcastlu zahřálo Evertonians nejen na duši. Přehrát sebevědomého soupeře nejen herně, nejen na xG, ale i výsledkově, to je vzpruha. Navíc přichází po sérii uspokojivých výsledků, Everton je v tabulce formy posledních 5 kol na 6. místě. Zkrátka, takový povzbuzující pocit ze sledování Evertonu už tu dlouho nebyl.

Neopominutelnou součástí záliby v Blues z Merseyside je nedůvěra. Člověk si zvykl, že za každým rohem číhá bubák. A tak mi promiňte trochu toho pohledu přes poloprázdnou sklenici.

Odečet 10 bodů stále platí. Spodní třetině tabulky se v průběhu kola výjimečně zadařilo, téměř všichni bodovali. Tabulku formy vede stoupající Bournemouth, který jsme ještě nedávno viděli hluboko pod sebou. Pomyslným bobkem na dortě z bláta je pohled na čelo celkové tabulky.

Představení soupeře

Musím se přiznat, že Chelsea tolik nesleduji, abych vám ji dokázal přiblížit. Věřím, že v současném mančaftu ze Stamford Bridge se vyzná málokdo. Od příchodu nového majitele Todda Böhlyho tým tápe a výraz nevyzpytatelný nepopisuje realitu nejlépe. Přesnější bude spíše podprůměrný, protože po letech na piedestalu anglické kopané se Chelsea pohybuje ve druhé polovině tabulky.

Akadšemie v Cobhamu produkuje obrovské množství talentovaných hráčů, jejichž prodejem se Chelsea daří pokrývat i řadu nákladných přestupů. Desítky hráčů se v jednom týmu neuživí, a tak je v současnosti je 20 hráčů na hostováních. Řada z nich se jistě brzy zpeněží. Ale pod novým vedením se buben pračky na hráče roztočil takovou rychlostí, že už se to muselo odrazit i na výkonnosti a výsledcích A-týmu.

Překvapilo mne, že klub v aktuální sezóně využil na place tolik hráčů jako Everton – 24. Velký podíl na tom má dlouhá řada zranění, postihující snad všechny části načiní fotbalisty. Posuďte sami: koleno – Wesley Fofana, Nkunku, Chukwuemeka, stehenní sval – Chilwell, Chalobah, kotník – Lavia, v různé fázi rehabilitace pak jsou Ugochukwu, Gusto a Madueke, poslední jmenovaný je nejblíže návratu na hřiště. Tam se vrací po stopce za vyloučení proti Brightonu Connor Gallagher.

Chelsea má za sebou těžký los. Rozhodně je nelze brát jako lehkou kořist. Rozsekali slábnoucí Spurs, remizovali divoce s tápajícím mistrem, mezi prohru na Newcastlu a v Manchesteru vložili výhru nad Brightonem. Střelecky tým táhnou Nicolas Jackson, Raheem Sterling a Cole Palmer, kteří jsou více méně na úrovni našeho Doucourého.

Goodison Park znovu pevností?

Toffees čeká těžký test, ale po posledním představení se chce věřit, že body budou přibývat i z domácího prostředí. Fanoušci na výjezdech jsou úžasní, s jejich pomocí se Evertonu daří vozit body zvenku. Málo platné, bylo by trestuhodné promrhat doma takovou fazónu, kdy z deseti zápasů dokázal urvat 19 bodů a okupuje tak pomyslnou 5. příčku.

Můžeme spekulovat, kolik sil si vyžádal rychlý sled zápasů adventního programu Premier League. Výhra zahřeje, ale dva zápasy po sobě jsou pro uzdravujícího se kapitána Colemana zatím příliš. Menší zranění utržil i Pickford, ale ten nás snad na holičkách nenechá. Středopolaři Garner a Onana se stále doléčují. Dyche se dlouhodobě brání svěřit pozici pravého beka Pattersonovi, ale pokud bude potřebovat zkušenosti veterána Younga opět ve středu pole, nic jiného mu nezbývá. Holgate aktuálně zahřívá lavičku v Champu a Godfrey je s nulovým herním vytížením v limbu.

Lodivod také bude vybírat mezi 2 útočníky. DCL udělá více práce, ale střelecky se mu až tak nedaří. Beto sice vstřelil pouze jednu branku, ale za těch pár minutek bylo znát, že mu to psychicky pomohlo, viditelně pookřál. Ať se rozhodne manažer jakkoli, nejméně pravděpodobná varianta je, že by nastoupili oba spolu.

Vzájemná bilance a zajímavosti

Doma se Evertonu proti Chelsea v posledních letech dařilo. Postupně je doma dokázali v řadě za sebou porazit výběry Marca Silvy, Duncana Fergusona, Carla Ancelottiho a Franka Lamparda. Šňůra se přetrhla pod vedením posledně jmenovaného, který jako jediný dostal šanci na repete, a který po vyhazovu z Evertonu dokoučoval sezónu v Chelsea,  nutno dodat, že s katastrofálními výsledky.

Dlouho budovaá převahq v duelech se za léta v Premier League rozplynula, i za pomoci špatných výsledků z pohárů. Takže se pohledem na celkovou vizitku nebudeme raději kochat.

Everton nevyhrál doma 2 zápasy po sobě od února. Ale člověk podvědomě Dyche vnímá jako zimního tvora, takže s nástupem chladnějšího počasí nabývá na moci. Jako manažer Burnley ale doma s Chelsea padl 5krát v řadě, ale to bylo jistě úplně něco jiného.

Sám Dyche porazil Chelsea zatím jedinkrát z 15 pokusů, stejný počet výher pak zaznamenal proti Pochettinovi. Sám Argentinec pak ve 14 zápasech prohrál s Evertonem jen jednou a to 29. prosince 2013, kdy jeho Saints podlehli Toffees 2:1. Desáté výročí klepe na dveře!

Už teď májí londýnští Blues letos tolik porážek jako za 2 předchozí roky dohromady. Chelsea potřebuje letos ještě třikrát prohrát, aby dorovnala svůj rekord za kalendářní rok, vytvořený 1993. Pojďme jim k tomu pomoci.

Co: Everton FC – Chelsea FC, 16. kolo Premier League
Kdy: 10. prosince 2023 od 15:00
Kde: Goodison Park – Goodison Road, Liverpool, L4 4EL (kapacita: 39 414)
TV: na Canal + Action od 15:00, komentuje Martin Minha
Rozhodčí: Michael Oliver  Postranní: Stuart Burt, Dan Cook  Čtvrtý rozhodčí: Tony Harrington
VAR: Stuart Attwell  Asistent VAR: Adrian Holmes