Everton W – Manchester City W 1:4

22/12/2023 0 Od Karamela

10. ligové kolo přineslo několik překvapení: MUTD prohrály s LFC a Spurs historicky poprvé udolaly Gunners. Byla tu tedy určitá naděje, že i nám by se snad mohlo podařit překvapit favorita a vydolovat nějaký ten bodík z utkání se City. Bohužel se tato naděje ukázala jako lichá.

Poslední zápas podzimní poloviny sezóny proti jednomu z našich pravidelných nemilosrdných ničitelů byl ještě okořeněn rozloučením s Nicoline Sørensen. Že to bude náročný zápas i pro nervy fanoušků bylo už předem jasné. A bylo to opravdu tak.

První polovina

začala téměř snově. Se City jsme drželi krok a Piemonte pár minut po začátku dokonce měla možnost otevřít skóre. Nějakým záhadným způsobem ale po dobře zahraném rohu pohrdla možností střelit gól a z cca 1 metru napálila míč do hostující brankářky. Krátce nato Sara Holmgaard ve vápně srazila k zemi unikající Hemp a byla z toho penalta. K té se postavila Shaw a ke všeobecnému překvapení Brosnan její pokus vyrazila! To vůbec nevypadalo špatně. Jenže už za minutu poté se věci vrátily do starých kolejí. Citizens si pohrály s naší obranou a Shaw odčinila předchozí neúspěch a s přehledem přelobovala vyběhnuvší Brosnan – 0:1. Obdržený gól (jak už to tak bývá) obraz hry změnil. Začalo se hrát převážně na jednu branku, a to sice (jak už to tak bývá) na tu naší. Naše brankářka se sice činila, ale po přízemní střele Shaw z 22. minuty se natahovala marně – 0:2. A aby toho nebylo málo, v 25. minutě minutě se obdobná situace prakticky přes kopírák zopakovala a Roord přidala gól další – 0:3. Třígolová sekera nás přeci jen vybudila k úspěšnější snaze o vyrovnání hry. Snoeijs se střelou z dálky ještě před poločasem pokusila snížit, ale Keating v brance soupeřek byla pozorná.

Druhá polovina 

Po změně stran se dění na hřišti nezměnilo: Citizens nás i nadále držely pod krkem. O to překvapivější byla událost z 55. minuty, kdy se při jedné z našich sporadických útočných akcí odkutálel odražený míč ke Galli, která zpoza vápna jagielskovským stylem poslala merunu za záda Keating – 1:3. Nejvíce byla gólem asi překvapena sama jeho střelkyně. Ale v každém případě to byla střela moc pěkná. Vzkříšená naděje na kontaktní gól vzala poměrně rychle za své v 65. minutě, ve které se Shaw podařilo zkompletovat hattrick hlavičkou v pádu – 1:4. A vše se vrátilo do starých kolejí… Ovace zažil Walton Hall Park v 86. minutě zápasu, kdy ze hřiště odešla nejprve do zámezí a pak dále do praktického života Nico Sørensen. Na její místo na trávníku přiběhla Bissell. Všeobecné střídání ani na jedné straně obraz hry výrazněji nezměnilo a skóre zůstalo stejné i přes pětiminutové prodloužení.

Shrnutí

Je to depresivní psát stále znovu a znovu, ale na soupeře takovéhoto typu prostě bohužel nemáme. Sebemenší individuální zaváhání nebo nepřesnost v přihrávce (ani jednoho nebylo právě málo) je okamžitě trestáno. Bennison s Galli v centru zálohy měly tvořit hru. Zatímco Bennison v tom byla relativně úspěšná, Yaya pod tlakem Sky Blues vysloveně trpěla. Na čemž nic nezměnil ani výstavní gól. Neúspěch ovšem nelze shodit jen na její bedra. Solidností v obraně nevynikala ani Wheeler, ani Holmgaard, přes jejichž stranu se Citizens dostávaly nepříjemně snadno dopředu. A tak dále, a tak dále… Prohra nás pevněji usadila na 7. místo tabulky, kde se nám vzdálily 6. Spurs o čtyři body a na zátylek nám  o jeden bod funí Foxes. City se posunulo na druhé místo. Zimní přestávka pro nás bude trvat až do 13. ledna, kdy vstoupíme do FA Cup (letos pod hlavičkou Adobe) utkáním s Villou (naštěstí Aston, nikoliv Pancho). Ligový zápas bude o týden později, kdy nás čeká vysoce pravděpodobně další tradiční debakl – utkání s Arsenalem. Ale to není nic, co by Evertoniana mohlo rozhodit. Užijte si Vánoce i zimní fotbalovou přestávku… and stay tuned! COYB!

Fotografie: Loučení se Sørensen (zdroj GettyImages via royalbluemersey.sbnation.com)

Branky: Shaw (9´, 22´, 65´), Roord (25´) – Galli (56´) ŽK: S. Holmgaard, Payne – Kelly

Everton (3-4-1-2): Brosnan; Björn, Finniga, S. Holmgaard; Payne, Bennison (Campbell 76´), Galli, Wheeler; Sørensen (Bissell 86´) Snoeijs (Duggan 76´), Piemonte (Olesen 60´)

City (4-2-3-1): Keating; Casparij (Houghton 73´), Aleixandri (Morgan 45´), Greenwood, Ouahabi; Hasegawa (Mace 77´), Coomb (Park 74´); Hemp, Roord, Kelly; Shaw (Fowler 74´)

Rozhodčí: Stacey Pearson Diváci: 1167 Hráčka zápasu: Hanna Bennison