Everton – Manchester City 1:3

28/12/2023 4 Od Javor

„Nerozumím, nechápu“ – naštvanost obou manažerů na pozápasové tiskové konferenci byla velká. Ovlivněný rozhodčí ± chyba Pickforda = nakonec očekávané tři body pro soupeře.

Dyche udělal v základní sestavě oproti zápasu na Tottenhamu dvě změny. Zraněného Ganu nahradil Gomes, v rámci rotace dostal na hrotu šanci Beto. A začalo se dle očekávání – tlakem hostů. První velkou šanci měl Álvarez po akci Grealishe, ale Pickford míč vyrazil a dorážka byla zblokována. Pokračovala hra na jednu bránu, po deseti minutách měli hosté držení míče na 81 procentech.

Beto ale občas potrápil stopery hostů, leč do šance se nedostal. Další velkou šanci měl znovu Álvarez, ale i tentokrát byl vítězem soubojem Pickford, který vyrazil i dorážku Nunese na roh. Postupem času se ale Everton začal osmělovat, začal fungovat jeho presing a ten stál za první brankou zápasu.

Garner zastihl míč ještě na hřišti, McNeil přihrál Betovi, toho ale obral o míč Rodri. Těžko říci, co se španělskému fotbalistovi honilo hlavou, když s razancí šouráku přihrával míč Akanjimu. Každopádně merunu dostihl McNeil
a jeho přihrávku uklidil do sítě z malého vápna Harrison, který byl u míče o krok dříve než Beto – 1:0! O několik minut později Everton málem zvýšil, ale střelu stejného hráče skvěle vytáhl prsty nad brankář Ederson. Následně se odehrál první kontroverzní moment zápasu.

Beto dostal přihrávku do ofsajdu, ale pomezní v souladu s pokynem „nechte akci dohrát“ nic nesignalizoval. Stoper hostů (a exEvertonian) Stones mu skluzem zabránil ve skórování, ale zranil si při tom kotník a musel střídat. Guardiola na pozápasové tiskové konferenci kvůli tomuto netajil naštvanost. Zbytek poločasu se již odehrál bez šancí, výkon domácích v druhé polovině první půle byl určitě jejich nejlepší částí.

Navíc bylo srovnáno již na začátku druhého poločasu. Foden zachytil přihrávku Bernarda Silvy a vyslal z 25 metrů nechytatelný projektil k bližší tyči – 1:1! Nutno říci, že bloky tentokrát nefungovaly a hlavně Pickford chvilku předtím udělal krok na čáře ke vzdálenější tyči a již se nestihl vrátit zpět včas. City pokračovalo v tlaku a po dvou žlutých kartách pro Akanjiho a Gomese následoval druhý kontroverzní moment zápasu. Střelu Akého zblokoval rukou před obličejem Onana.

Instinktivní reakce, chcete si chránit hlavu či obličej, může kvůli tomu dojít k vážnému zranění, navíc šlo o střelu opravdu zblízka. Sudí ukazuje na roh, ale na radu pomezního mění verdikt a signalizuje pokutový kop, což uspokojí hráče hostů, kteří se kolem hlavního rychle sešli. Rychlá kontrola na videu nic nenamítala, k penaltě se postavil Álvarez (jehož střelu chvilku předtím Pickford vytáhl nad) a se štěstím zavěsil – zvolil střelu doprostřed branky, Pickford skočil na stranu, ale od nohou mu šel míč pod břevno – 1:2!

Vedení hosty uklidnilo, na hřiště se dostal Calvert-Lewin místo Beta. A právě tento hrotový útočník měl velkou šanci srovnat. Harrison poslal míč na malé vápno, ale zakončení skončilo těsně vedle. Poté si vybral slabší chvilku Pickford. Jeho odkop trefil Álvareze, odrazil se od nohou Branthwaitea k Silvovi a ten navzdory snaze domácího stopera poslal míč do prázdné branky – 1:3! V závěru mače ještě chtěl dát gól Foden, ale jednou trefil tyč a podruhé Pickford jeho střelu vyrazil.

Dyche: „Penalta? Netuším. Myslím si, že tomu pravidlu nerozumí nikdo. Před několika měsíci se trenéři sešli na Zoomu a všichni jsme se shodli, že penaltové pravidlo je fraška a že nevíme, za co jsou penalty pískané. Podle pravidel to penalta je, proto ji rozhodčí nařídil. Pomezní na to kouká ze 30 metrů a nařídí ji. Není to chyba rozhodčích. Byla to  úmyslná ruka? Jasně, že ne.“ 

Guardiola (o zranění Stonese): „Nechápu. Jasný ofsajd, nemávne to, nyní je Stones zraněný. Řeknou „Guardiola měl pravdu“, ale už je pozdě. Není to chyba rozhodčích, pravidla dělají větší bossové.. ale nechápu.“

Branky: 29. Harrison – 53. Foden, 64. Álvarez z penalty, 86. B. Silva

Žluté karty: 39. Patterson, 60. Gomes, 63. Pickford, 78. Branthwaite – 59. Akanji, 81. Grealish 

Everton FC: Pickford – Patterson, Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko – Gomes (65. Keane), Onana – Harrison
(80. Danjuma), Garner, McNeil – Beto (65. Calvert-Lewin)

Manchester City: Ederson – Walker, Stones (43. Gvardiol), Akanji, Aké – Nunes (65. Kovačić), Rodri – Silva, Foden, Grealish – Álvarez

Rozhodčí: John Brooks  Diváci: 39 327  Muž zápasu redakce: Álvarez