Preview: Everton – Manchester City

27/12/2023 4 Od Fip

Po vynikajícím, leč neodměněném výkonu, se chystají Toffees pohostit klubové mistry světa. Citizens získali za rok 5 trofejí, ale přičíst jim lze i další zločiny.

Mluvím o otřesné bilanci, kterou trápí Everton. V posledních 12 ligových zápasech jen 1 bod. Každá taková bilance se snadno podtrhuje tím, že vyberete libovolný začátek pro zvýšení efektu. Tady ten začátek odděluje éru, kdy jsme ambicemi mířili mezi Sky Blues a jim podobné, od doby, kdy jsme se už častěji báli o setrvání.

Jako bychom za Koemanův triumfální pochod museli platit příliš vysokou cenu. Od Guardiolovi jedné z nejhorších porážek totiž nedokázal zlomit tu kletbu ani Ancelotti. K tomu musím přidat ještě jednu nepěknou bilanci. Dyche s Guardiolou prohrál 15 z 16 soubojů, památná remíza je už z února 2018. A nutno říct, že na začátku byly 2 prohry
o branku, ale postupem času se ten rozdíl zvětšoval. To byl ale starý Sean.

Ze soupeřova tábora

Na druhou stranu, letos se týmu z Manchesteru v lize nedaří. Teda, bylo by krásné, kdyby se podobně trápil Everton. Protože i přes remízu s Chelsea, redshite a Spurs, blamáží ve Villa Parku 0:1 a ztrátě náskoku s Palace jsou na 5. místě s 2 zápasy k dobru. Poté si pohráli se zbytkem světa v Saudské Arábii, ale to bych sem netahal.

Letos totiž chybí hlavní virtuos mezi všemi těmi esy – Kevin de Bruyne. Ten se sice uzdravuje, ale dnes by to stihnout neměl. Velký otazník je i zabiják Haaland, ten vynechal Urawu i Fluminense, kde ho hladce zastoupil Julian Alvarez. Nora i tak možná zranění chodidla nepustí na hřiště, což by byla celkem dobrá zpráva. Podobné zranění, tentokrát ale kotníku, trápí dalšího pilíře týmu, Rodriho, ale ten by nastoupit měl. Je otázka, jak mu bude svědčit tvrdá hra Toffees. Do hry se možná vrátí Jeremy Doku.

Kdo bude naším hrdinou?

Everton má svoje problémy. Exit z Ligového poháru a prohra s Tottenhamem přestřihli šňůru vítězství. Mezitím také Luton a Burnley ukázali, ale vlastně i Nottingham, že balit kufry do Champu si před jarem nehodlají. Nenaplněný příslib otloukánků nás tlačí ke hraně. Takže prolomit vlny by se hodilo.

Vinou zranění stehenního svalu bude chybět nejlepší střelec Doucouré. Jeho pozici v čele zatím nikdo neohrozí. Chybět bude dále Gana Gueye, ten nedohrál ani třetinu mače na THS a jestli se uzdraví, tak možná až na AFCON (tedy mistrovství Afriky, které se hraje příští měsíc – pozn. redakce). Solidarita mezi pravými beky nechá stranou Younga
s Colemanem. Ir si tak bude muset zajít chuť na dorovnání Tima Howarda v rekordním zápisu zápasů za Everton v EPL. Na návratu Deleho Alliho se musí shodnout fyzioterapeut, psycholog a dost možná i pokladník, takže to také jen tak nebude.

Vzájemná bilance a zajímavosti

Dyche režíroval v květnu už sedmou domácí porážku od City, počítáme-li všechny soutěže. Naštěstí pro nás neměla fatální důsledky. Tedy pokud za ně nebereme fakt, že City získaným titulem dorovnali naši historickou bilanci, oba kluby se nyní pyšní 9 ligovými trofejemi.

Vzpomínky na poslední výhru, slavnou 4:0, už vybledly jako vzpomínky na Toma Daviese a Ademolu Lookmana. Novou historii tvoří další mladí, teď třeba usilujeme o první 3. domácí výhru v řadě od září 2021. I R.B.Maudes zde zanechal dědictví.

Jediná výhra City v lize za posledních 6 zápasů, 7 v řadě bez čistého konta, prosinec druhý nejhorší pro Katalánce v sedle, na tom je třeba stavět. Horší to bude s Rodrim (47 ligových zpasů bez prohry) nebo Grealishem (3 góly ve 3 zápasech za sebou).

Zajímavý je i pan rozhodčí. John Brooks v EPL není až tak dlouho (od prosince 2021), na kontě má 34 zápasů. I přesto jej lze považovat za specialistu na Everton, ten pískal už 7krát, naposledy proti United. Má co napravovat, protože zatím je za jeho vedení naše bilance 0-4-3.

Pojďme tedy to prokletí zlomit! Za Dyche, za Toma Daviese a za Everton!

Co: Everton FC – Manchester City FC, 19. kolo Premier League
Kdy: 27. prosince 2023 od 21:15 SEČ
Kde: Goodison Park – Goodison Rd, Liverpool L4 4EL (kapacita: 39 414)
TV: hlavní program na Canal+ Sport od 21:10, komentuje Marek Skáčik
Rozhodčí: John Brooks  Postranní: Lee Betts, Adrian Holmes  Čtvrtý rozhodčí: Anthony Taylor
VAR: David Coote  Asistent VAR: Constantine Hatzidakis