Preview: Wolverhampton Wanderers – Everton

29/12/2023 11 Od Riči

Zápasem na stadionu Molineux zahájí Everton druhou polovinu letošního ročníku Premier League a současně se rozloučí s kalendářním rokem 2023. Dokáže se vrátit na vítěznou vlnu?

Toffees by si přáli ukončit letošní rok mimo sestupovou zónu, momentálně mají pouze jednobodový náskok na osmnáctý Luton Town. Ano, bez 10bodového odpočtu by se nacházeli na pěkné 10. pozici se 26 body, ale realita bývá krutá, a to platí i pro některá rozhodnutí sudích.

Na stěžování ale není čas, i když Dyche obvykle nešetří kritikou oficiálních činitelů, jeho tým se určitě může chlubit zdravou sebevědomou mentalitou, o níž se bude opírat také ve Wolverhamptonu, třebaže v posledních dvou ligových zápasech vyšel bodově naprázdno a předtím musel zkousnout vypadnutí z Ligového poháru.

Naopak Wolves zvládli poslední dvě kola přímo bravurně. Po sérii nevyrovnaných výkonů porazili doma Chelsea 2:1 a na Boxing Day (tedy 26. prosince – pozn. red.) zvítězili v Brentfordu 4:1. S 25 body se nacházejí na 11. příčce, navíc se opírají o solidní domácí formu. V posledních sedmi ligových duelech nepoznali hořkost porážky (4 výhry, 3 remízy), naposledy byli vyloupeni Liverpoolem v polovině září.

Z krizového manažera Garyho O’Neila, který se kormidla ujal pouze několik dní před startem sezóny, se pomalu, ale jistě stává uznávaný trenér. Už v loňské sezóně povýšil z role asistenta na pozici šéfa lavičky zdecimovaného Bournemouthu, který bezpečně zachránil a následně „za odměnu“ musel uvolnit místo progresivnějšímu jménu. Paradoxně Wolves i Cherries doposud nasbírali stejný počet bodů. Holt O’Neil nemá tolik hispánské jméno, aby mohl být zaškatulkován jako moderní manažer… Jeho dosavadní práce si však jednoznačně zaslouží uznání.

Everton doufá, že po třízápasové pauze bude konečně fit jeho klíčový hráč Abdoulaye Doucouré, který v roce 2023 pod manažerem Dychem vstřelil 11 ligových branek. Kvůli zranění budou určitě chybět Ashley Young a Idrissa Gueye. Tarkowski a Calvert-Lewin sice mají menší zdravotní potíže, ale na zápas by měli být připraveni.

Wolves se trochu obávají o zdraví svého 10gólového střelce Hwanga Hee–Chana, ale poslední prognózy vypadají slibně, stejně jako u stopera Craiga Dawsona a záložníka Boubacara Traorého. Jediným dlouhodobým marodem zůstává Jonny Castro Otto. V posledním zápase už také seděl na lavičce křídelník Pedro Neto, který, ač kvůli svalovému problému vynechal předchozích devět ligových kol, je se sedmi asistencemi nejlepším nahrávačem aktuální sezóny Premier League.

Co: Wolverhampton Wanderers – Everton FC, 20. kolo Premier League
Kdy: 30. 12 2023 od 16:00 SEČ
Kde: Molineux Stadium – Waterloo Road, Wolverhampton WV1 4QR (kapacita: 31 750)
TV: přímý přenos na Canal+ Sport 4 od 16:00, komentuje Matúš Lukáč
Rozhodčí: Tom Bramall Postranní: Simon Bennett, Mat Wilkes Čtvrtý rozhodčí: Darren England
VAR: Michael Oliver Asistent VAR: Adrian Holmes