FA Cup Preview: Crystal Palace – Everton

04/01/2024 4 Od Fip

Dnes vyrážíme do lednové mlhy hledat svatý grál anglické kopané. Přes první překážku vede most, strážený skoro slepým starcem, jenž propustí poutníka dále jen, zodpoví-li mu otázky 3.

Uznávám, je to možná trochu neuctivé, Roy Hodgson není slepý a v chovu The Eagles si vede celkem zdatně. Jeho rudá minulost byla tak krátká, tak stará a tak neúspěšná, že ji lze považovat za mladickou nerozvážnost a odpustit. Přesto, pokud by se měl utkat proti Seanovi Dychemu v brnění a s obouručním mečem, o vítězi nemůže být pochyb (určitě, vždyť je dělí pouze 24 roků – pozn. redakce).

What is your name?

Everton, pochopitelně. Dyche bohužel pro duel nebude moci počítat s čtveřicí Alli, Doucouré, Young, Gueye. Pokud by byl naším soupeřem z nižších pater, nabízela by se možnost nasadit méně využívané hráče. Ale tak to není. Lehkomyslné zacházení s naší poslední letošní šancí na trofej není až tak nezbytné. Po duelu 3. kola následuje 10denní pauza. Jenže v FA cupu stále pro 3. kolo hrozí riziko odvetného zápasu, pokud se dnes po 90 minutách nerozhodne.

Po výprasku na Molineux by bylo nejlepší vyhnout se trojčlenné obraně, nebo alespoň za účasti Michaela Keanea. Nad Godfreym visí otazník, z hostování stažený Welch není s týmem vůbec sehraný. Takže ideálně stará známá dvojka. Více variant se vlastně nenabízí ani pro zálohu, kde s absencí klíčové dvojice Doucouré-Gueye už došlo i Gomese. Jediné alternativy jsou tak do ofenzívy, kde lze nasadit Beta, Chermitiho, Danjumu či Dobbina.

What is your quest?

Palace. Je tedy otázka, jak moc silnou/slabou sestavu vybrat. Palace je ve výhodě, přestože se poslední dobou příliš nedaří. Z posledních 12 zápasů byla sobotní výhra nad Brentfordem teprve druhá (2-4-6). Tak či tak má o 5 bodů víc než devalvovaný Everton. Hodgson je pod tlakem, takže pravděpodobně nebude šetřit nikoho.

Na druhou stranu několik neschopenek dorazí i na Selhurst Parku, celkem 7: jejich Doucouré, kapitán Ward, brankář Johnstone, obránce Holding, nepřítel Ayew, hvězda Olise a Rak-Sakyi. Taky nic moc.

V minulosti to Palace dotáhli v FA Cupu dvakrát do finále. Jak v 90‘, tak v 2016 ale nestačili na Manchester United (1:0, resp. 2:1pp). Předloni, když nás sekli ve čtvrtfinále 4:0, se dostali jen o kolo dál, kde skončili na kopí Chelsea.

What is you favourite colour?

Modrá. Je tomu téměř 29 let, od posledního zisku FA Cupu a zároveň poslední trofeje pro klub. Za těch následujících 28 pokusů jsme přešli přes 3. kolo 19krát, 9krát to byla konečná. Třeba přesně před 21 lety, 4. ledna 2003, jsme památně vypadli se Shrewsbury Town (klub tehdy trénoval Kevin Ratcliffe, legenda Evertonu – pozn. redakce) , kteří následně vypadli z 4. ligy. Často se to uvádí mezi největšími překvapeními historie. Kdo si tedy dokráčí pro odměnu 105 tisíc liber pro vítěze? Potřebujeme každou penny.

(fotozdroj: Monty Python and the Holy Grail, 1975)

Co: Crystal Palace FC – Everton FC, 3. kolo FA Cupu
Kdy: 4. ledna 2024 od 21:00
Kde: Selhurst Park – Holmesdale Rd, London SE25 6PU (kapacita 25 486)
TV: přímý přenos na stanici Nova Sport 2 od 20:55
Rozhodčí: Christopher Kavanagh  Postranní: Simon Bennett, Daniel Leach  Čtvrtý rozhodčí: Tim Robinson
VAR: Craig Pawson  SVAR: Michael Salisbury  AVAR: Natalie Aspinallová