FA Cup: Everton – Luton Town 1:2

28/01/2024 4 Od Fip

Lidé nenosí moc klobouky. Je to pravda? Nevím, ale my se můžeme nyní soustředit se na sebe. Přesněji řečeno, udržet se letos alespoň v jedné soutěži.

Nemohl jsem si pomoci a použil další referenci na Monty Python, tentokrát film Smysl života. Kloboučníci vylezli z kanálu anglické kopané, aby podruhé v sezóně vyloupili Goodison Park. Tentokrát v FA Cupu, což se jim u nás doposud nepovedlo.

Sean Dyche se do duelu o osmifinále nejstarší pohárové soutěže vytasil se 2 útočníky. K tomu moc často v Evertonu nesvolil. Snad to byla snaha pošetřit hráče pro hlavní cíl, či jen znouzectnost z nedostatku personálu. V brance dostal příležitost opět Virginia. Spíše tedy úspornost?

Před ním se rozestavila nejlepší varianta pro obranný val. Bez nich by to bylo až troufalé. Záloha ve středu duo Garner-Onana, obvyklá křídla Harrison-McNeil. Na hrotu konečně tandem Beto-DCL. Trochu nesourodá dvojice, Portugalec asi nenosí kabelky, Angličan asi neposlouchá Beethovena, ale jedno mají společné. Poslední dobou jim to tam zrovna nepadá. Mohli by spolu opět vystoupat střeleckou tabulkou?

Luton také nechal odpočívat svou jedičku Kaminského, kterého zastoupil Krul. Bývalí Karamelové Barkley a Townsend rozhodně ještě nejsou úplně vyžvýkaní, takže byli součástí toho nejlepšího možného týmu, co Rob Edwards může postavit.

První poločas

Větší nabuzení v úvodu prokázali hosté. Během uvodní pětiminutovky stříleli z nebezpečných pozic. Druhá minuta, Doughty po centru Townsenda Senior pálil nad. Třetí minuta, vypískaný Barkley z dálky vedle a nad. Čtvrtá, akrobaticky Morris opět nad Virginiovu branku.

Už v desáté minutě přinesla první paprsky světla z dílny DCL/Beto. Angličan vedl míč po straně, na kraji vápna připravil míč pro Beta, jeho rána šla jen těsně vedle. Jako ze života hmyzu proletěl pak po skluzu Burkea Onana vápnem, ale rozhodčího Hoopera alias lučního koníka takové věci nevyvedou z míry. Zatímco byl ošetřován, Patterson vzal na sebe roli světlušky a vysokým nákopem „přisvítil“ nad Park End Stand.

Adebayo pak využil liknavého bránění Branthwaitea, dostal se hlavou k míči tam, kde to nemáme rádi, naštěstí vedle. Barkleyho ránu musel zablokovat Tarkowski. Luton rozhodně operoval více na naší straně louky. Harrison nedostřelil moc daleko, Mykolenko po dlouhém pasu neprocedil míč sítem. Za pomoci štěstí se po Onanově sražené střele dostal do velké šance Beto, ale tam nás Fortuna opustila a Čtrnáctka zasáhla míč ve skluzu míč snad jen kolenem a ten proskákal mimo. Za zmínku pak stojí obětavé nasazení McNeila, jeho prudká hlavička ale šla přímo na Krula.

Townsend uhádal roh a z něj udeřilo. DCL podskočil na přední tyči centr, Mykolenko v zákrytu za Burkem zamířil do vlastní brány – 0:1. Gratulace bůhví proč přijímal hlavně Barkley. Zápasnickým chvatem pak před vápnem Lokonga stáhl Beta, ale Garnerův přímák do branky nenaklesal.

Druhý poločas

Po přestávce nejprve Tarkowski domlouval Hooperovi, DCL pak ještě před rozehrávkou vyběhl do hloubě pole hostů. Druhý roh spadl na klobouk Morrise, ale Virginia se vytáhl. Podobně ale protahoval svoje nákopy do pole, několikrát skončily až u Krula.

Vyrovnání nikdo nečekal. Oblouček od Beta našel Harrisona, před ním uklouzl Bell a jeho utěšená střela levačkou prošla Krulovi přes ruce za záda – 1:1. Za moment se tasil Virgina proti volně pronikajícímu Adebayovi skvělým zákrokem. Ogbene našel volného Townsenda, ten se zaseknutí vyhnul bloku, malým vápnem poslal míč, Adebayo ho nechal projít na Moririse, ale tomu zkazil radost na brankové čáře Patterson. Další plné nohy práce měl Branthwaite, když sejmul Adebaya, Barkley ale naložil s přímým kopem příliš velkomyslně. Rob Edwards udělal 3 změny – Woodrow, Mpanzu, Chong na plac. Rozhodně to bylo pro hosty oživení, ale Dyche zůstal ledově chadným.

Dvojice rohů domácích vyústila pouze pumelicí nad od Harrisona. Krul natahoval čas. Barkley po další ráně na tribuny dostal křeč. Beto se protlačil do vápna, jenže do rány se mu na poslední chvíli vrhl Burke. Další 2 čerství Kloboučníci šli na plac, což Dyche přimělo otočit se a zahlédnout tak vlastní lavičku. McNeil ještě stihl najít na penaltě Harissona, ten ale nezakončoval v komfortní pozici.

Chermiti a Danjuma dostali 12 minut před koncem důvěru za unaveného McNeila s DCL. Everton využil novou energii a začal se víc tlačit dopředu. Náznaky byly, ale Krul nemusel ani zasahovat. Pak Berry sestřelil Dyche, ten to vzal sportovně a elegantně vrátil Berryho nepoškozeného do hřiště. Woodrow potřeboval ošetřit. Burkeovi pak prošel blikanec, kdy nejprve strčil Chermitiho na reklamní panel, aby ho pak chytil za límec. Hooper dal oběma beranům žlutou kartu. Chermiti chyběl krok před skluzem Mengiho. Hra se přelévala, Woodrow poslal míč malým vápnem na nikoho. Už po doběhnutí nastaveného času se odražený míč z rohu dostal k Woodrowovi, který zabránil odvetě – 1:2.

Konec cesty za FA Cupem přišel docela lacino. Hosté měli své šance, ale všechny branky v zápase byly šťastné. Everton nedokázal využít závěrečný tlak, muže se tak soustředit setrvání v lize a vrátit porážku na Kenilworth Road.

fotozdroj: princeruprttower.com, MB media

Branky: 55‘ Harrison – 39‘ Mykolenko vlastní, 90+6‘ Woodrow

Žluté karty: 90+1‘ Chermiti – 90+1‘ Burke

Držení míče: 46% – 54% Střely: 14 – 15 Střely na branku: 2 – 6 Rohy: 4 – 7 xG: 0.76 – 1.05

Everton: Virginia – Patersson, Branthwaite, Tarkowski ©, Mykolenko – Harrison, Onana, Garner, McNeil (78‘ Danjuma) – Calvert-Lewin (78‘ Chermiti), Beto.

Luton: Krul – Burke, Mengi, Bell – Ogbene, Lokonga (66‘ Mpanzu), Barkley (76‘ Berry), Doughty (66‘ Jonhnson) – Townsend (66‘ Chong ) – Morris, Adebayo (66‘ Woodrow).

Rozhodčí: Simon Hooper Diváků: 37 713