Everton – Tottenham Hotspur 2:2

04/02/2024 7 Od Javor

Dvě branky bývalého hráče Evertonu Richarlisona sebraly modrým vítězství, ale Branthwaite zařídil hlavičkou bod.

Gana v základní sestavě, Young na kraji zálohy, Coleman na lavičce, Onana s Danjumou kvůli zranění ani tam. Nominace na zápas obsahovala jistá překvapení, včetně velmi mladé lavičky, kde věkový průměr kazil i Keane. Kohouti vyslali na hrot Richarlisona, který do Goodison Parku přijel s bilancí 7 branek v posledních 9 zápasech.

A bylo to právě brazilské křídlo, které otevřelo gólový účet. Do prostoru levého křídla byl vyslán Udogie, který zpětnou přihrávkou našel číslo 9. Střela z první našla vzdálenější šibenici, přičemž na obrannou povinnost se vykašlal Garner – 0:1! Richarlison si hned uvědomil, proti komu vsítil, takže neslavil. Everton odpověděl hlavičkou Calverta-Lewina mimo po centru Younga. Další chyba Garnera ve středu hřiště vyústila ve slušnou šanci Tottenhamu, naštěstí byl ze střely Maddisona jen roh.

To domácí definitivně probudilo a začínali šedivé Spurs přehrávat. Vytvořili si sérii standardních situací, nejdřív Calvert-Lewin při jedné příležitosti hlavičkoval vedle, ale o chvíli později už bylo vyrovnáno. Young získal roh, který zahrával McNeil. Ten poslal míč na zadní tyč, Tarkowski vrátil míč před branku a Calvert-Lewin ze tří metrů trefil hlavou prázdnou branku. Brankář Vicario reklamoval faul Harrisona na svou osobu, ale branka platila, za střelce bylo nakonec označeno toto křídlo – 1:1! Videorozhodčí asi našel záběr, kde míč z hlavy Calverta-Lewina lízl Harrisonovu nohu. Remízový stav ale trval pouze 10 minut. Hosté oprášili vyzkoušený recept, čili útok přes levou stranu svou. Přihrávku nové posily Wernera přiťukl Maddison střelecky disponovanému Richarlisonovi, ten zpoza vápna trefil horní roh branky – 1:2! První půli zakončil střelou hodně mimo McNeil.

Druhá půle začala tlakem domácích, ale ti byli rádi, že v 51. minutě neprohrávali o dvě branky, protože střela Porra byla výborná a Pickford musel předvést skvělý zákrok. Mezitím měl dvě slušné příležitosti Harrison, ale ani jednu neproměnil. Nutno ale konstatovati, že stoper van de Ven odehrál výborný zápas. Šance hostů pokračovaly.

Godfrey odkopl míč jen k Maddisonovi, ale ten Pickforda neprostřelil, následně se musela reprezentační brankářská anglická jednička činit proti další střele Richarlisona, tentokrát vyhrála. Everton se dostal do nějakých zakončení, ale ani Calvert-Lewin, ani Tarkowski své šance neproměnili. Posledních 10 minut měli Toffees už velký tlak, hosté se spokojili s bráněním jednobrankového vedení. A to neudrželi. Chermiti ještě po přihrávce Dobbina brankáře nezaměstnal, ale Branthwaite už ano – tím, že Vicario musel vyndat míč ze sítě. Garner rozehrál trestný kop po faulu na sebe, v chumlu hráčů prodloužil míč za sebe Romero, tudíž nemohlo jít o postavení mimo hru a Branthwaite hlavičku ze dvou metrů sám před brankářem zvládl procedit do brány – 2:2!

(fotozdroj: Action Images)

Branky: 30. Harrison, 90+4. Branthwaite – 4. Richarlison a 41. Richarlison

Žluté karty: 60. Godfrey, 90+1. Garner, 90+4. Dyche, 90+9. Dobbin

Everton FC: Pickford – Godfrey (75. Coleman), Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko – Young (81. Chermiti), Gueye, Garner, McNeil (85. Dobbin) – Calvert-Lewin (85. Beto), Harrison

Tottenham Hotspur: Vicario – Porro, Romero, van de Ven, Udogie – Br. Johnson (64. Kulusevski), Højbjerg (89. Drăgușin) – Maddison (86. Gil), Bentancur (64. Sarr), Werner (86. Skipp) – Richarlison

Rozhodčí: Michael Oliver  Diváci: 39 321  Muž zápasu redakce: Richarlison