Preview: Everton – Tottenham Hotspur

03/02/2024 4 Od Fip

Už zase nahlížíme na ligu z popraviště. Dnes jde o body proti takové malé soukromé noční můře. Strašidlo Harry už ale neobchází Anglií, nastal tak čas porazit své démony.

Poslední léta jsme si zvykli na různé temné scénáře, neprolomitelné kletby a další trápení. V rámci sebetrýznění připomenu bilanci Merseyside derby, kde jsme obzvláště marní. Naše srdíčka ale mají v kalendáři ještě 4 další výstrahy, protože jsou ještě 2 horší tyrani. Jedním z nich je Tottenham Hotspur, náš dnešní soupeř.

Mluvíme tedy o éře posledních 11 let. Jako kdyby se po památném obratu v režii Pienaara/Colemana a Jelaviče/Velliose zatáhla mračna. Ostatně, tyhle chmury mají jednoho jmenovatele. Od podzimu 2013, kdy jsme Spurs přemohli jen jednou ve 23 ligových zápasech (pochválen buď Ancelotti, Dyche s Burnley to dokázal dvakrát, vždy doma), totiž Harry Kane proti současnému ansáblu Premier League nenajde častější terč, než právě Everton.

Nepokojná zima

Můžeme si ale oddychnout, jak je všem dobře známo, monstrum se vylodilo na kontinentu a nyní terorizuje území někdejší Svaté říše. Jeho úhlavní přisluhovač, lítostivý Son Heung-min, je v současnosti na Arabském poloostrově a pase po jiných. Záložní motor, lépe řečeno plíce týmu, Bissouma, vyhlíží dnešní čtvrtfinále mistrovství afriky proti domácímu Pobřeží slonoviny.

Jistě, namítnete, jsou tu jiní. Miláček Gwladys, Richarlison, převlečen v strašidelný bílý háv, poslední dobou řádí jako kdyby hrál o záchranu. Nezachraňuje ale svého chlebodárce, ten to nepotřebuje, ale svou pověst ostrostřelce. Najde ve své duši milosrdenství? Těžko.

Únor Leden bílý, pole sílí

Tottenham na rozdíl od většiny účastníků trýznivého údolí, kterým se po zásahu FFP stala Premier League, zažíval relativně rušné období. Došlo k řadě přesunů v rámci zápůjček. Několik prominentů starého režimu se tak zhoupla přes palubu – Dier, Lloris, Perišič. Naopak Spurs získali výpůjčkou Tima Wernera, kdysi vycházející hvězdu Die Mannschaft. Ten se vydal na ostrovy obhájit svou čest. Rumunský obránce Radu Dragusin dokonce přišel za peníze, nebývalý to komfort této zimy.

Jejich leden tak určitě nelze označit za suchý. Angeho Postecoglua zamrzelo, že klub k tomu nedokázal angažovat Lewise Hamiltona. Paradoxně to bude Stake, náš sponzor, kdo bude mít v nadcházející sezóně tým v F1 s finským pilotem Valtterim Bottasem v kokpitu.

Něco pozitivního

Jsme u dna, ale určitě neživoříme. Náš brankář, slovutný Jordan Pickford, dominuje statistice udržených nul v soutěži. Matematika odpočtu bodů z toho dělá anekdotu, ale jiného druhu než „papež (Pope) na střelnici“. Ve statistice střel proti týmu totiž Everton není ani v horší polovině. Současně ale svou střelbou atakuje „vavříny myslivosti“. Problém je ovšem v potenci, ta se s 5% úspěšností pohybuje na úrovni vyhynutí.

Evertonu se vrací Gana Gueye. Současně se z ran lépe vylízali Coleman a Onana, kteří budou pravděpodobně na lavičce. Tam se ale asi nedostane Danjuma s Doucourém, nicméně moderní medicína dělá zázraky. Allimu s Gomesem patrně nepomůže ani to. Na druhé straně se zápas netýká reprezentantů Lo Celsa, Sessegnona a Solomona.

Během pískání Michaela Olivera poslední 3 zápasy Everton neprohrál, poslední 2 dokonce vyhrál. Jen tak dál, COYB!

Co: Everton FC – Tottenham Hotspur FC, 23. kolo Premier League
Kdy: 3. února 2024 od 13:30
Kde: Goodison Park – Goodison Road, Liverpool, L4 4EL (kapacita: 39 414)
TV: od 13:25 na hlavním porgramu Canal+ Sport, komentuje Matúš Lukáč
Rozhodčí: Michael Oliver  Postranní: Dan Cook, Wade Smith  Čtvrtý rozhodčí: Andy Madley
VAR: Stuart Attwell  Asistent VAR: Harry Lennard