Manchester City – Everton 2:0

11/02/2024 11 Od Fip

Když hrajete venku proti bývalým, současným a budoucím mistrům, tak jste vlastně rádi, že se toho moc neděje. No, jeden by si přál, aby už byla ta superliga nebo alespoň začaly mlýny cifršpiónů mlít i smetánku.

Everton začal opět s DCL na hrotu, znovu se na pozici defenzivního křídla objevil Young. A opět rozhodl první nebezpečný pokus. K takovým zápasům se report nepíše lehko. I já to včera musel rozdýchávat, abych nepsal zbytečné invektivy a nesmysly.

První poločas

Průběh zápasu se dal snadno předvídat. Domácí vyčkávali, Everton vyčkával, a tak toho první poločas moc nenabídl. Už v 8. minutě dobře zapracoval Gueye a McNeil poslal kolmicí do náběhu do vápna Godfreyho, který se dostal skluzem přes obránce do zakončení. To že ho trefil, to bych bral. Godfrey ale (snad nevědomky) poté ještě brazilského strážce trefil kopačkou do obličeje, a přestože bez razance, následovala delší pauza pro ošetřování. Naštěstí se to nějak moc neřešilo. Ze záběrů, které jsem viděl, to na mě působilo dojmem vyloučení.

V 15. minutě po chybě v rozehrávce, kterou vystihl Gueye, se dopředu řítil DCL, ale prapodivně zakončoval vedle jak ta jedle. V dalším úniku ho zastavil rukama Dias, DCL ho vyhodil ze hřiště, takže Brooks už si s tím nedělal starosti. Přitom DCL by postupoval sám na branku, byť od poloviny hřiště.

Obraně Evertonu se naopak dařilo zastavovat všechny pokusy Citizens už v zárodku, přes první val neprošly pokusy Akanjiho, Alvaréze a Fodena. Pickford se po svém jistě nudil. Jen Doku po naší pravé straně zatápěl, ale jeden centr byl pro Haalanda moc vysoký, druhý se snášel moc pomalu, aby z toho bylo lepší zakončení. Harrison z dobré pozice nezamířil ani trochu dobře. Škoda.

Druhý poločas

Začalo přituhovat, co vám mám povídat. Když to nešlo po dobrém, vytáhl Guardiola nenápadně zpod stolu de Bruynea s Walkerem a hodil esa na stůl. My kontrovali Colemanem za odkulhávajícího Godfreyho. Pak to šlo tak nějak ráz na ráz. Stalo se to takhle.

Tarkowski trochu zpochybnil po zápase, že to měl být roh. Ale byl, Dias hlavičkoval, míč odvracel Branthwaite tak, že našel trochu v ústraní stojícího Haalanda a ten propálil díru i do ozónu – 1:0. Everton už neměl síly na obrat, obzvláště když zastupující Ian Woan se držel Dycheovy poučky o (ne)střídání.

Beto a Onana přišli na hřiště až v 78. minutě, ale to už City seděli na kozlíku a drželi otěže. Přišlo, co muselo přijít, brejk, pas de Bruynea na Haalanda. Branthwaite neměl šanci norského kanonýra v rozběhu zastavit a ten obstřelil Pickforda – 2:0. Děs běs a brzy konec.

První poločas Toffees dokázali soustředěně bránit, ale City si počkali, až šance přijde. Jejich zabiják je obě chladnokrevně zakončil. Pff. Spolu s Dychem musím pochválit hráče, bojovali, co jim síly stačily. Ech. Další!

foto zdroj: telegraph.co.uk

Střelci: 71‘ a 85‘ Haaland  Žluté karty: 54‘ Gana Gueye, 90+7‘ Garner

Držení míče: 72% – 28% Střely/na branku: 19/3 -5/1 xG: 1,38 – 0,24 Rohy: 9 – 0

Machester City: Ederson – Stones, Dias, Aké, Akanji (57‘ Walker) – Rodri – Foden, Nunes (57‘ de Bruyne), Alvarez (77‘ B.Silva), Doku (87‘ Grealish) – Haaland

Everton: Pickford – Godfrey (56‘ Coleman), Branthwaite, Tarkowski, Mykolenko –Garner, Gana Gueye (88‘ Chermiti) – Young (78‘ Onana), Harrison, McNeil (88‘ Dobbin) – Calvert-Lewin (78‘ Beto)

Rozhodčí: Brooks. Diváků: 55 097