Manchester City W – Everton W 2:1

03/03/2024 0 Od Karamela

V přetahování Citizens s Chelsea o čelo ligové tabulky musely hráčky v nebeské modři od nás nutně získat tři body. To se jim nakonec těsným rozdílem skóre povedlo.

City nepatří mezi naše oblíbené soupeře. V lize jsme se s ním zatím střetli patnáctkrát a nikdy jsme z utkání nedokázali vydolovat ani bod. Citizens před zápasem nad námi úhrnně vítězili poměrem 43:8. Rovněž aktuální forma našich dnešních hostitelek je výborná: vyhrály posledních jedenáct utkání, z toho bylo devět utkání ligových. Khadija „Bunny“ Shaw nastoupila proti Evertonu pětkrát, přičemž se jí podařilo sedmkrát skórovat. Naše výkony tak impozantní nejsou. V posledním utkání jsme sice porazili Hammers, ale o dobré formě si zatím letos můžeme nechat jen zdát. Zdravotně zdecimovaná obrana navíc dostala další ránu, když před zápasem onemocněla Finnigan. Ve stoperské dvojici se Stenevik tedy místo ní nastoupila Vanhaevermaet.

První poločas

probíhal dle očekávání: většinu času jsme v jedenácti trávili na vlastní polovině a upřímně řečeno je s podivem, že první branku Citizens zaznamenaly až po čtvrthodině hry. Lauren Hemp pro nás představovala svými průniky hrozbu od první minuty a vydrželo jí to většinu zápasu. V úvodu nás ovšem nepřesnost domácích a obětavé blokování střel zachránilo od debaklu. Po čtvrthodině jsme nicméně v defenzivě zaváhali, když nedorozumění a zpětnou přihrávku Vanhaevermaet využila Shaw. S překonání Brosnan neměla tentokrát žádnou potíž – 1:0. Na účinný protiútok a korekci skóre jsme se bohužel nezmohli. Nedařilo se nám prakticky dostat na polovinu soupeřek, naše sporadické kombinace jdoucí vesměs přes Bennison byly likvidované na polovině hřiště.  Oproti tomu City mohlo několikrát zvýšit, ale opět scházela přesnost nebo Brosnan byla na svém místě včas. Brosnan byla také odpuštěná ruka, když nejspíše tečovala rukavicí míč mimo pokutové území. Těsně před koncem poločasu se ukázalo, že i Citizens umí vyrobit fatální chyby. Bídnou rozehrávku Keating Madsen sice zachytila, ale proměnit jí v gól bohužel nedokázala.

Druhý poločas

jsme už odehráli  výrazně sebevědoměji.  Hned zkraje poločasu mohla vyrovnat Piemonte, bohužel ve skluzu v těžké pozici trefila jen Keating. Záhy přišlo zvýšení vedení domácích z kopačky Hemp, která z dálky obstřelila ne úplně šťastně postavenou Brosnan –2:0. Ale už pět minut poté snížila Bennison nádhernou střelou z dálky, když si před tím dobře poradila s dotírající Park – 2:1. První gól Bennison v sezóně a hned aspirant na gól roku! Po našem snížení Citizens znervózněly. Dostat nás definitivně na lopatky dalším gólem se jim už nepodařilo, i když střel na to měly dostatek. Ale muška přesná nebyla a co směřovalo mezi tyče zlikvidovala Brosnan, nebo zastavily svými těly Hope s Vanhaevermaet. Vanhaevermaet ještě byla před koncem zápasu odpuštěna ruka a penalta. Na závěrečné dvě tři minuty se na hřiště dostala i naše šestnáctiletá Isabella Hobson a začala tak střádat první WSL minuty své kariéry v prvním týmu.

Shrnutí

Poměr střel 20:5, na bránu 9:5 ukazuje, jak asi utkání probíhalo. Potěšitelné bylo, že ve druhém poločase jsme dokázali domácí celkem potrápit. Těžko říct, čím byla poločasová změna způsobená, snad proslovem v kabině. Ze současného týmu jen Lucy Hope a Tony Duggan ví, jaké to je skórovat proti Manchster City. Dnes k nim přibyla i Hana Bennison a doufejme že se tato skupinka při dalším utkání se Citizens rozšíří. Výkon druhého poločasu v tomto směru úplně marný nebyl. Ale rozdíly v individuálních schopnostech byly nepřehlédnutelné. Kromě technické zdatnosti, kde se rozdíl dal celkem čekat mě zarazila i lehkost, se kterou byly naše hráčky odstavovány od míče nebo prostě předběhnuté. I na fyzičce bude třeba ještě zapracovat. Sørensen stále bere náš tým jako tým ve vývoji, což je sympatické. Pokud mu ovšem do další sezóny nezbude jen torzo současného týmu s Bennison,  Payne nebo jinými klíčovými hráčkami přestoupivšími za lepším. To ještě uvidíme. Naše příští stanice bude 10.3. pohárové utkání s Chelsea ve čtvrtfinále FA Cup. Tedy nic pro slabé divácké povahy. COYB!

Fotografie: Hope a Wheeler vs Shaw (zdroj Getty Images via evertonfc.com)

Góly: Shaw (15´), Hemp (55´) – Benison (60´)

City (4-2-3-1): Keating; Casparij, Aleixandri, Greenwood, Oahabi; Hasegawa, Coombs; Kelly (Fowler 79´), Park, Hemp; Shaw

Everton (4-3-3): Brosnan; Hope, Vanhaevermaet, Stenevik (Hobson 90+2´), Galli (Bissell 68´); Wheeler, Bennison, Kuhl; Payne (Duggan 83´), Snoeijs, Madsen (Piemonte 45´)

Rozhodčí: Lauren Impey  Everton Player of the Match: Courtney Brosnan