Everton – West Ham United 1:3

03/03/2024 4 Od Fip

Pomalý start pozvolna přešel k solidnímu představení, narazili jsme ale na jev, jež se na Goodison Parku neobjevil poprvé. Naše ofenzíva si vytvoří řadu šancí, ale exekucí dá vyniknout soupeřově brankáři.

Jistě si pamatujete na úvod sezóny a na zoufalé dobývání brány Fulhamu a Wolves, které vyneslo Bernda Lena a Jose Sá do čela brankářských výkonů sezóny. A nyní máme nového lídra této „tabulky“. Alphonse Areola dokázal 10krát zasáhnout, mj. proti penaltě a obdržel bezprecedentní hodnocení 9,74 na whoscored.com, 9,1 na livesport, chcete-li. To už nebude náhoda.

Zahajovací sestava doznala několik změn. Beto dostal šanci na místo DCL, jenž čeká na branku už opravdu dlouho, více než 4 měsíce. Znovu se na soupisce neobjevil Ashley Young, ale jeho místo pravého beka nezaujal ani jeden z dvou dalších plnokrevných krajních beků, ale opět Ben Godfrey, převyšující své konkurenty v defenzivní práci a fyzickém projevu. Onana se uzdravil na tolik, aby Ganu Gueye mohl nahradit už od úvodu. David Moyes vyslal stejnou jedenáctku jako při pondělním triumfu proti Brentfordu.

První poločas

Zápas zahájil James Garner rozehrou na Pickforda. Jeho nákop sice našel Beta, ale ten se zrovna věnoval poznávání soupeřova obličeje hmatem, takže hra nemohla pokračovat. Seznamování pak pokračovalo pomaleji jinou cestou. Beto pálil z dálky mimo, na druhé straně Edson přímo na Pickforda, podobně pokusy Pacquety a Mavropanose ale anglickou jedničku, před zraky reprezentačního kouče, nevystrašili.

Everton s odhalením karet nepospíchal. Onana ještě střelbu ze hranice vápna vypilovat.I proto jsme si museli počkat až do 25. minuty na nějakou slibnou šanci. McNeil promptně prostrčil na Beta, nedokázal ale z úhlu překonat vybíhajícího Areolu. Mykolenko nedokázal prostřelit obranný val, zápas tak opět plynul pomaleji.

Tato fáze skončila ještě před poločasem, když se Beto snažil obloučkem dostat míč na Harrisona, ale Kurt Zouma přihrávku zachytil. Svou levou rukou. Za pomoci obrazovky VAR ukázal Craig Pawson na penaltu, poprvé v sezóně pro Everton. Lisabonský hromotluk se zkušenostmi z KFC se krátce rozeběhl, zadrobil, ale nesledoval pohyb Areoly. Ten už totiž letěl do pravého dolního rohu, kam střela mířila a křidélky ji vyrazil – 0:0. Zkoumal se ještě, zda by se neměl kop opakovat pro předčasný pohyb některého z hráčů, to se ale neprokázalo. Do šatny se tak šlo se mírně sklopenou hlavou.

Druhý poločas

Toffees načali druhou půli aktivně, do zakončení se dostal dvakrát McNeil. Až ale po 10 minutách udeřilo. Garner vyvezl míč z vlastní poloviny, ještě z velké dálky jej vyslal parabolou do vápna hostí. Tam si na něj za obráncem počíhal nestrážený Beto a nekompromisně jej zatloukl do branky – 1:0. Na vlně euforie za pár minut při rychlém kontru Harrison zasekl, dloubl míč na střed, ale McNeilovi překazil radost Areola. Za McNeilem byl připravený ještě Beto, pro kterého byla možná asistence původně zamýšlena.

Kladiváři se dostali po nějaké době do útoku, získali roh a naplnili otřepané „nedáš – dostaneš“. Ward-Prowse centroval vysoký míč na střed, nejlépe načasoval výskok Kurt Zouma a svou hlavičku zamířil precizně pod břevno, takže ani Pickford, ani Garner u tyče neměli šanci – 1:1. Vedení trvalo 6 minut.

Everton šel po vítězství s větší vervou McNeil znovu vyprášil Areolovi rukavice, nejvíce práce měl ale francouzský lapač s tečovanou střelou Beta. Ta nabrala směr pravý horní růžek, ale tolik štěstí bohužel nemáme, Areola opět začaroval. Velkou porci štěstí si vybral při rohu Garnera, kdy míč propadl na zadní tyč k Doucourému, od nějž se nepříliš prudce odrazil k tyče, kde ale Areolu zastoupil Souček. Postupně si ale na Areolovi vylámali zuby znovu jak McNeil a Beto, tak i nově příchozí Calvert-Lewin, který nahradil právě Beta. Godfreyho pokus se pokus nedá skoro počítat.

West Ham hrozil brejky a nutno říct, že to byly nebezpečné akce. Kudus dokonce obešl Pickforda, ale byl Tarkowskim tak rozkolísaný, že než stihl zakončit, vrhl se do střely nohami napřed právě Pickford. Branthwaite mistrně vypíchl míč unikajícímu Bowenovi.

Gomes nahradil Harrisona a dvakrát vystřelili, ale ani jednou z nadějné pozice nedokázal Areolu zaskočit. V nastavení tak přišlo trpké rozuzlení duelu. Míč se dostal na pravou stranu, kde Godfrey nechal odcentrovat Kuduse, který našel přetaženým centrem Součka. Jako by obránci zapomněli, že je vůbec na hřišti, měl dost času na zpracování hrudí a (vnějším) nártem prostřeli Pickforda – 1:2.

Po excesivních oslavách a vysvlečení dostal český záložník žlutou, stejně jako Pickford, ale přiznám se, že jsem nepostřehl, za jaký přečin. 93. minuta je čas, kdy Sean Dyche rozhodl vrjnout mladé síly do útoku, Dobbin a Chermiti nahradili Doucourého a McNeila. Chermiti vybojoval roh, ale ten byl snadno odvrácen, Garner nalil na půlce Bowenovi do úniku, toho ještě přeprintoval Edson Alvaréz a řekl si o přihrávku, kterou přehodil přes bezmocného Pickforda – 1:3. Poslední přímý kop z rohu mizerně zahrál Gomes.

Shrnutí

Nadějně vyhlížející vystoupení znovu zhynulo na slabé koncovce. Areola jistě zachytal výborně, ale často měl dobrý výhled a dopředu věděl, kam střela bude směrovat. Chybí tomu rychlejší pohyb, možná menší čitelnost. Doucouré se po zranění zatím nerozehrál, jeho zpracování a vedení míče je těžkopádné, z mého pohledu si říkal o střídání on, ne Beto. Stokrát se opakuje naléhaní na včasnější střídání alespoň jednoho z mladíků dopředu, marně.

Sean Dyche reflektoval při pozápasových rozhovorech hlavně nepoměr mezi xG a skutečnými brankami. Věřím, že se to trénuje a všechno, a nutno říct, že McNeil a jistě i Beto a další mají dobrou ránu, ale střelecké pokusy by byly plodnější, pokud by přicházely pohotověji. Něco je třeba změnit.

Hráčem zápasu volím Beta. Obrana měla dobré momenty. Zouma vyběhl od Pickforda, Onana trochu zaspal. Součka měl asi krýt Mykolenko, při poslední brance udělal chybu Garner a při ústupu byli s Gomesem pod přečíslením. Všichni děláme chyby. Portugalec zahodil penaltu, ale dokázal protrhnout půst a dal naději do budoucna.

foto zdroj: allfootball.com

Střely/na branku: 22/11 – 12/5  Držení míče: 55% – 45%  xG: 2,47 – 1,21  Rohy: 4 – 5

Branky: 56‘ Beto – 62‘ Zouma, 91‘ Souček, 95‘ Álvarez  Žluté karty: 92‘ Pickford – 92‘ Souček, 94‘ Antonio

Everton: Pickford – Godfrey, Tarkowski ©, Branthwaite, Mykolenko – Harrison (80‘ Gomes), Onana, Garner, Doucouré (93‘ Chermiti), McNeil (93‘ Dobbin) – Beto (74‘ Calvert-Lewin)

West Ham: Areola – Coufal, Mavropanos, Zouma, Emerson (97‘ Ogbonna) – Kudus (97‘ Johnson), Álvarez, Souček, Ward-Prowse (66‘ Phillips), Pacquetá (80‘ Antonio) – Bowen

Rozhodčí: C.Pawson  Diváků: 39 262