Brighton & Hove Albion W – Everton W 1:2

25/04/2024 0 Od Karamela

Tento zápas pro nás znamenal jednu z posledních možností získat ligové body a bezpečně se tak vyhnout sestupovým úvahám. Naštěstí jsme tuto možnost využili.

Start Sary Holmgaard znamenal jedinou změnu v sestavě oproti tradičnímu debaklu s United. A jak se v dalším průběhu zápasu ukázalo, šlo o změnu významnou. Zatímco domácí by se případnou výhrou posunuly do horní poloviny tabulky, námy by tři body přinesly vzdálení se od nedůstojného přebývání těsně u ligového dna. Ani jedno ze ženstev nemá zrovna vynikající formu, z posledních pěti ligových zápasů vydolovaly odmácí dvě výhry, my pouze jednu. Vše tedy bylo před zápasem otevřené.

První poločas

byl neuvěřitelně nudný. Spíše než ligový mač připomínalo dění na hřišti poklidnou rozcvičku nedělního tréninku krátce po obědě. Vše se odehrávalo vesměs uprostřed hřiště, výlety (neřkuli střely) směrem k bráně byly velmi sporadické. Tepovou frekvenci Evertonians nakrátko zvýšila svým pokusem Kühl, ale její střelu zpoza vápna vyrazila Baggaley. Velmi blízko možnosti dostat domácí do vedení byla Elisabeth Terland. Ta patří mezi velmi plodné střelkyně, letos už v lize skórovala dvanáctkrát (pro srovnání:  celý náš tým sedmnáctkrát).  Naštěstí pro nás její lob poskakující nebezpečně blízko brankové čáry nakonec s obtížemi, ale přece nasměrovala do zámezí Brosnan. Což bylo suma sumárum tak vše co stálo v první polovině za pozornost.

Druhý poločas

už nabídl podívanou živější. Byla to opět Terland, která se opřela do míče po přímáku Symonds, ale naštěstí ani tentokrát neuspěla. V 55. minutě se na hřišti objevila Karen Holmgaard a naší hře to celkově prospělo. A prospěch byl o to větší, že již pět minut po svém příchodu si naskočila na na přihrávku svého dvojčete Sary a hlavičkou nás dostala do vedení – 0:1.  Po třech minutách však bylo srovnáno. Brosnan nedokázala udržet v rukavicích přímý kop Symonds a Pinto dorazila míč do sítě – 1:1.

Ke gólu přispěla i hra naší obrany, která si nechala tři hráčky soupeře vběhnout za záda, protože měla plné ruce se signalizováním ofsajdu. Hra se po tomto intermezzu opět opět změnila v poziční hru ve středu pole, až tomu učinila přítrž Galli. Svojí urputností a důslednosti využila chyby v malé domů soupeře a s míčem obešla Baggaley. Ta jí ještě v poslední chvíli stačila srazit k zemi, ale než mohla sudí písknout nepochybnou penaltu, dorazila míč do domácí sítě vlastním gólem Bergsvand – 1:2. Tím nás ušetřila nervů a nejistoty pokutového kopu, za což jí je nejeden Evertonian jistě nemálo vděčný.

Zápas jsme dohrávali zdánlivě v pohodě, snažili jsme se kombinovat a četné krátké přihrávky vypadaly efektně. Ale nevyvarovali jsme se nečekaných obranných chyb, které naštěstí Seaguls nebyly schopné využít. Zejména Brosnan dnes nepůsobila nejjistěji a míče jí padaly z rukou častěji, než bylo  zdrávo. Takže nakonec jsme finální hvizd přijali s velkým ulehčením.

Závěr

Toto vítězství nás dostala bezpečně mimo zónu sestupu. Do konce sezóny nás čeká ještě tradiční výprask od Gunners, pak zápas se Spurs, který může dopadnout tak i tak a sezónu uzavřeme utáním s Robins. Ty jsou momentálně na sestupové pozici a je možné, že jim v onom zápase půjde o všechno.
Je tedy i nadále co sledovat. COYB!

Fotografie: K. Holmgaard a K. Snoeijs (zdroj: GettyImages)

Góly: Ferreira Pinto (63´) – K. Holmgaard (60´), Bergsvand (72´)

ŽK: Ferreira Pinto – Finnigan, Stenevik

Seaguls (4-3-3): Baggaley; Li (Lee 66´), Bergsvand, Carabalí (Thorisdóttir 84´), Pattinson; Symonds (Haley 65), Ferreira Pinto (Kullberg 84), Olme; Robinson, Terland, Sarri (Bremer 55´)

Toffees (5-4-1): Brosnan; Hope (Bissell 73´), Vanhaevermaet, Finnigan, Stenevik (Dale 88´), S. Holmgaard (Veje 73´); Galli, Kühl (Piemonte 88´), Wheeler, Bennison (K. Holmgaard 55´); Snoeijs

Rozhodčí: Kirsty Dowle  Diváci: 4987  Everton Player of the Match: Karen Holmgaard