Everton – Liverpool 2:0

25/04/2024 18 Od Fip

Už to vypadalo, že jsme u konce s dychem. Další sezóna naplněná zmarem a beznadějí. Však nám sebrali i body. Kdepak, uhrát něco v derby. Zestárl jsem, obrnil jsem se. A včera jsem stejně ochraptěl a chvíli se i vznášel.

Merseyside derby. Doba kolem zápasu často pro rodinu Evertoniana znamená těžkou zkoušku. Musí tiše našlapovat kolem a odkládát cokoliv složitějšího na potom, aby dali čas tomu chudákovi se trochu sebrat. Pak přetrpět dlouhé skelné pohledy do prázdna a nervózní záškuby. Na porážky se nedá zvyknout, ale čas a silné dávky dělají divy.

Euforie po vítězství nad Forest ustupuje. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Redshites setřásli menší krizi, bude to formalita. Kurzy sázkovek na vítězství Evertonu vyletěly do výšin. Nakonec se ale Chermitiho velký den nekoná. DCL se uzdravil. Ashey Young strávil celý den focením pro časopis ‚Naše píšťalka‘, na pravém bekovi ho nahradí Godfrey. Gomes na tréninku přiznal, že od rohového praporku k brance nedokopne, a tak se vrací Garner. Onana zůstává pouze na lavičce.

Dyche vsází na domácí výběr, 7 Angličanů v modrém a jeden v zeleném, proti nim pouze 2 červení. Šest změn oproti výběru z Craven Cottage je i přes soldní marodku výrazný upgrade. Do sestavy se vrátili Salah, Núňez, Mac Allister, Szoboszlai, Jones a Konaté. No do prčic.

První poločas

Nasazení je překvapivě dobré. Aktivní Toffees se dostávají do první šance. Doucouré se dostává k dorážce, ale šanci zametá pod koberec. Při dalším nájezdu, na naše poměry až masivním, se Allison snažil protáhnout nepozorovaně ruku skrz DCL, ten ale padá. Madley: penalta! Chvíle napětí, tak ne, byl to ofsajd (a žlutá karta pro Allisona byla zrušena – pozn. red.).

Salah už už vybízí někoho před brankou, ale vše zmařil nabuzený Godfrey. O chvilku později ten samý hráč strčil hlavu do McNeilova přímáku na zadní tyči, ale je to trochu zbrklé a jde to vedle. DCL nechá vyniknout Alissona. Redshite mají míč, fotbal ale hraje Everton. Hosté často faulují, grimasy na jejich tvářích značí neklid. Jejich snažení končilo na vozové hradbě Tarky-Piky-Branty.

Další trestný nákop míříl na Doucourého, vzápětí je skoro odvrácen, ale ne, Godfrey ještě pálí, míč padá k Branthwaitovi, ten prolisuje míč pod gólmanem – 1:0. DCL ještě přiletí, jako by chtěl míč prorvat přes síť. Výbuch radosti, úlevy jako z jiné dekády. Vše zlé je zapomenuto. Atmosféra, už tak znamenitá, mění lidskou pokožku v husí! VAR sice hrozí dějovým zvratem, naštěstí dnes večer ne.

Opět se iniciativy chopí kandidáti na titul, ale proti nim není jen skvělá obrana, ale i kolektivní telepatie. Dnes to prostě redshites nejde, Núňez nepřekvapí Pickforda, van Dijk vidí žlutou za litanie. Radost kazí Mykolenkovo zjištění, že má kotník gumového medvídka. Dopad při statečném bránění byl bolestivý i na dálku. Salah vypadá, že má absťák. Z vápna pálí nazdařbůh. Čistý rejstřík ale do poločasu už vydržel.

Druhá půle

Young na plac, muselo to být. Roh střídá roh, ale vše je marné, za brankovou čárou Pickforda končí svět, nic tam není a nic se tam nemůže dostat. Gana mohl dát gól v druhém zápase za sebou, brankář se ale po jeho střele ještě natáhl. Klopp neustále hustil něco na Simona Hoopera u lajny.

McNeil znovu ostřeloval z dálky a Alisson vytěsnil. Na roh se vyhoupl nejvýše DCL a zatloukl míč do sítě – 2:0. Znovu erupce radosti jak Eyjafjatlajökull rozpustila ledy. Svou práci odvedl Tarkowski, který odclonil van Dijka. TAA byl mimo, ale to vlastně celý zápas, kdy se nestačil divit.

Hráči Evertonu posilnění adrenalinem začali létat po hřišti, Klopp sáhl raději ke trojitému střídání, z tria Quansah, Endo, Elliot byl do ofenzívy jen posledně jmenovaný. Ale vlnu se mu zvrátit nepodařilo. Přišla série 3 rohů v rychlém sledu, vyústila v hlavičku Branthwaitea vedle.

Asi nejděsivější moment přišel okolo 70. minuty, kdy rychlík Diaz vytančil Godfreyho a jeho rána se opřela do tyče za Pickfordem, ale i ta si dnes splnila svou roli v této revoltě. Až v 75. minutě došlo k taktickému střídání, Onana vyběhl za Ganu Gueyeho. Čas hrál pro nás.

Poslední změny v táboře hostí, čest měli za úkol uhájit noví krajní beci Tsimikas a Gomez. Endo se nevyspal dobře, srazil před vápnem Garnera, přímý kop rozehrál Harrison s Youngem sice nepovedeně, ale jistě s dobrým úmyslem. Byl to den, kdy Evertonians odpustí všechno.

Hosté se pokoušeli alespoň navyšovat svá čísla o střelecké pokusy a držení míče, ale poslední známky zarputilosti se začaly vytrácet. Dvoubrankový polštář pomohl zadusit poslední aktivity rivala. Sbírat začali i kartičky. Historie nás dost vycvičila slavit předčasně. Ale určitou míru sebepoškozování lze vypozorovat u každého Evertoniana.

Komentátor už po několikáté zopakoval dlouhý seznam povědomých jmen. Záběr do hlediště ukázal dvě ženy zahryznuté v napětí do reklamního banneru. Colemanovi na lavičce proběhl život před očima. Já necítím nohy, asi jsem si je přeležel pod sebou nebo co. Tři body téměř pečetí záchranu. Komplikace pro redshite v boji o titul. Ale nejvíc se raduji z prolomení kletby. Nebylo to snadné, ale hráči vypadali uvolněně, soustředěně. Těžko někoho vyzvedávat, pokud bych musel, tak bych vybíral mezi střelci: Branthwaite nebo DCL. Diváci úžasní, skvělá atmosféra, která nedala Kopites ani čuchnout. Po dlouhých letech. City is ours!

fotozdroj: independent.co.uk

Come on you Blues !!!

Branky: 27‘ Branthwaite, 58‘ Calvert-Lewin

Žluté karty: 37‘ van Dijk, 90+3’Diaz, 90+4‘ Mac Allister

Střely/na branku: 16/6 – 23/7  Držení míče: 23% – 77%  Rohy: 4 – 13 xG: 0,93 – 1,91

Everton: Pickford – Godfrey, Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko (46‘ Young) – Harrison, Garner, Gana Gueye (75‘ Onana), McNeil – Doucouré – Calvert-Lewin (90+4‘ Chermiti)

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold (84‘ Gomez), van Dijk, Konaté (63‘ Quansah), Robertson (84‘ Tsimiskas) – Mac Allister, Szoboszlai (63‘ Endo), Jones (63‘ Elliott) – Salah, Núňez, Diaz

Diváků: 38 222  Rozhodčí: Andy Madley