Preview: Bournemouth – Everton

13/09/2019 23 Od Riči

O nevyzpytatelnosti zápasů po reprezentační přestávce netřeba dlouze referovat, z nedělního výletu v malebném přímořském letovisku na jihu Anglie by se ale Toffees měli vrátit se třemi body…

… pokud tedy opravdu hodlají vylepšit osmé místo z uplynulého ročníku. Dlouhodobá i aktuální forma ve venkovním ligových duelech totiž není nikterak oslňující. V letošní sezóně Everton remizoval na půdě Crystal Palace a následně dokonce utrpěl prohru na hřišti nováčka z Aston Villy. V součtu s výjezdy z loňské sezóny čeká na venkovní výhru v Premier League už pět kol.

Za zmínku také stojí další nepříznivá statistika. Everton na skromném Vitality Stadium ještě nezvítězil v Premier League (2 remízy, 2 prohry), místní přitom postoupili do elitní anglické soutěži v roce 2015.

Ideální cesta k tříbodovému zisku je dlážděna součinností pevné defenzivy a efektivní ofenzivy, to se však Toffees v letošní sezóně zatím nedaří zesychronizovat. Když funguje obrana, nastává tápání před bránou soupeře. Když zase funguje útok, kupí se zbytečné chyby v obraně. Na druhou stranu určité nedostatky jsou v úvodu nového fotbalového roku poněkud akceptovatelné. Po velké fluktuaci hráčů, jaká v létě nastala na Goodison Parku, trvá mužstvu nějaký ten čas, než naskočí na stejnou vlnu řízenou Portugalcem Silvou.

Jižanskému stratégovi se naštěstí vrátili všichni hráči z reprezentační přestávky zdraví, na marodce zůstávají jenom brankář Jonas Lössl a defenzivní záložník Jean-Philippe Gbamin, velké změny v základní sestavě oproti dva týdny starému triumfu 3:2 s Wolves se tedy nedají očekávat.

Zatímco Blues nasbírali po čtyřech kolech sedm bodů, Bournemouth pouze čtyři. Ovšem tým 41letého Eddieho Howea, jenž bývá po vyhazovech manažerů Evertonu pravidelně spojován s angažmá ve svém oblíbeném klubu z dětství, trápí ohromná marodka.

V neděli kvůli zdravotním potížím určitě nenastoupí hned osm hráčů: Groeneveld, Stanislas, Daniels, Kelly, Cook, Brooks, Gosling a Francis. Navíc nejisté jsou i starty po zranění vracejících se Mephama a Smitha.

Při vysokém počtu absencí se tak Howe velmi rychle začal spoléhat na letní posily. V základní sestavě nastupují defenzivní středopolař Philip Billing (přestup z Huddersfieldu Town za 15 milionů liber) i ofenzivní záložník Harry Wilson (hostování z Liverpoolu), kterým pomáhají v aklimatizaci již tradiční opory Cherries jako Aké, Fraser, King či Wilson.

Podaří se Toffees konečně prolomit kletbu Vitality Stadium?

Co: Bournemouth AFC – Everton FC, 5. kolo Premier League
Kdy: 15. 09. 2019 od 15:00 SEČ
Kde: Vitality Stadium, Kings Park Road, Bournemouth (kapacita: 11 329)
Rozhodčí: Paul Tierney