Preview: Southampton – Everton

28/02/2021 34 Od Fip

26. kolo uzavřeme pondělní dohrávkou proti Saints. Derby se vyhrálo, ale jede se dál. Pokud chceme začít novou kapitolu, přidat se k fotbalové smetánce, je třeba udržet vítěznou vlnu.

Od vítězného derby uplynul již týden. Mohli jsme si přečíst a zhlédnout několik rozhovorů, komentářů a dalších nadšených projevů, které potvrzovali, jak opravdu moc to pro nás znamená. My všichni, fanoušci, hráči, i ti bývalí, jsme mohli snad již dostatečně vstřebat vítězství a také trochu vystřízlivět z vítězného opojení. Evertonu se po více než dvaceti letech podařilo to, o co marně usilovala řada fotbalistů. Často byli Toffees sami sobě velkým soupeřem. Teď je třeba jít dál.

Žádný ze zápasů v anglické nejvyšší soutěži není jednoduchý, často se ta snazší ukážou být jako ta nejzrádnější. To se, čas od času, může stát každému. Ale Evertonu už se to stalo víc než párkrát i v této sezóně. Říkám dost!

Vždycky se to nějak sejde, že jsou někteří soupeři oblíbenější než jiní. Z tohoto pohledu patřil pro domácí zápasy v EPL na Goodisonu k těm top hostům Fulham. No, tak to máme také za sebou. Z těch vytrvalejších následují Saints z jihu Anglie. Posuďte sami: 14 vítězství, 6 remíz, 1 prohra. Ten černý flíček pochází z listopadu 1997. Dlouhá doba, jenže bacha, známe to!

Téměř rok před tím to bylo ale třeba 7:1 pro domácí za pomoci hattricku Garyho Speeda, budiž mu země lehká. Od sedmadevadesátého se střídaly už jen jedničky a nuly – 110110111101010 – očima bookmakerů. Podíl na té šňůře neporazitelnosti mají takoví borci jako Ibrahim Bakayoko, Ramiro Funes Mori, Enner Valencia či Theo Walcott. Ten právě hostuje v Hampshiru, kam se vrátil po dlouhých 14 letech na hostování z Evertonu.

K radosti ze hřiště se přidávají i dobré zprávy ze zázemí. Teď teda zrovna myslím z místností fyzioterapeutů, kde se snad již podařilo dát do kupy Allana, také DCL by se mohl vrátit do základní XI. To je fajn. Méně veselá je absence Yerryho Miny, který zamířil opačným směrem a doplnil sehranou dvojici marodů Gbamin&Delph. Omlouvám se, jak je to s druhým uvedeným, jistě nevím, nikdo se na to už ani neptá.

V opačném táboře panuje o poznání méně radosti. Japonský snajpr Minamino se po zapůjčení z temné strany jevil pozitivně. Tomu je teď pro bolavý hamstryňk na chvíli konec. Opora středových řad Oriol Romeu si v sezóně vinou zranění kotníku už asi nekopne. K tomu budou chybět Ibrahim Diallo, Michael Obafemi, Kyle Walker-Peters, William Smallbone, no a taky pan Walcott.

Tým Saints současně neprožívá lehké období, z poledních deseti zápasů uhrál 5 bodů. Mezi sedmi porážkami byla i ta  devítibranková sabotáž na Old Trafford. Po dobrém začátku, kdy byl tým na 4. příčce a mluvilo se o něm jako o černém koni ročníku, ale následoval trochu překvapivý sešup. Naposledy se z výhry radovali 4. ledna proti redshite. Ale to teď dělá kdekdo. Alespoň v FA Cupu se Sotonu daří a také je čeká čtvrtfinále.

Avšak netřeba tým rakouského lišáka Ralpha Hassenhüttla podceňovat. Jednak se alpský stratég vyznačuje propracovaným systémem (4-2-2-2), často ale naráží na nedostatečný personál. Za druhé se vrací nebezpečný Danny Ings (poslední 3 zápasy na GP = 3 branky), dále jsou v týmu stále např. James Ward-Prowse nebo Che Adams, tj. známí nezbedové z podzimního klání. Jihoanglická akademie dokázala vyprodukovat hráče jako Alan Shearer, Gareth Bale, zase ten Walcott nebo jeden čas snad polovinu ze sestavy monster z druhé strany parku. Určitě tam čeká nějaká další jiskřička. (A propos, poznali jste na obrázku hráče, včerejšího oslavence, za jehož přestup zaplatil Everton v lednu 2005 tehdy rekordních 6 milionů liber?)

Na první pohled by se tedy mohlo zdát, že nás čeká soupeř, co má dost práce sám se sebou. Zdání může klamat, takže doufám, že je nepodceníme, nastudujeme jejich slabé i silné stránky, a hlavně už konečně budeme proti slabšímu soupeři hrát se sebevědomím a drivem týmu, který chce patřit ke špičce.

Co: Southampton FC – Everton FC, 26. kolo Premier League
Kdy: 1.3.2021 od 21:00
Kde: Goodison Park, Goodison Road, Liverpool, L4 4EL
TV: Přímý přenos na stanici Premier Sport
Rozhodčí: Martin Atkinson Postranní: Lee Betts, Eddie Smart Čtvrtý rozhodčí: Darren England
VAR: Jonathan Moss  Asistent VAR: Marc Perry