Manchester United – Everton 4:0

07/08/2021 11 Od Fip

Uff. Toffees nenechali nikoho na pochybách, že letos půjde o náročnou sezónu. V posledním přípravném zápase schytali na Old Trafford výprask 4:0.

Na veřejnost se nedostaly naše tajné zbraně. J-P Gbamin a Moise Kean se izolovali pro podezření z nákazy. Kdoví, jak je to v případě druhého jmenovaného s ohledem na pokrok ve vyjednávání přestupu Lukaka. Vedlejším produktem střetnutí může být dojem, že United jsou na začátku sezony ve formě, ale, no, však víte.

Seňor Benitéz se musel obejít bez DCL vinou zranění palce, Richarlison v paralelně probíhajícím zápase vybojoval olympijské zlato. Útočná čtvěřice tedy vyběhla ve složení Iwobi, James, Townsend, Gray, takže bez jasného terče pro centrované míče. Tandem ve středu obrany vytvořili Godfrey a Keane, jimž se vyhnula anglická nominace. Zbytek pak kopíroval loňské zahajovací XI. V slušně zaplněných ochozech se nejednou hlasitě ozývala početná skupina fanoušků z Merseyside.

První poločas

Vstup do utkání nepotkal hvězdu Eura Pickforda zrovna ve formě. V 7. minutě neodhadl malou domů od Digneho a postrčil balón k Greenwoodovi – 1:0. Vzápětí neudržel nemastnou střelu Bruna, ale Michael Keane byl v pozoru. Jenže o chvíli později si Blues nerozebrali ideálně při rohu největší hrozby v červeném a Maguire, který se snadno odpoutal od Digneho, zvýšil hlavou – 2:0.

Everton se dokázal dostat i do šancí, obvyklý donašeč Digne vybídl Iwobiho, nákop z obrany se dostal k Demaraii Grayovi, ale de Gea zůstal bez práce. Doucouré pak zbytečně zastavil Matiće před vápnem a z přímého kopu Bruno dokonal černou půlhodinku – 3:0. Do přestávky se i přes další lapsy v naší obraně skóre už nezměnilo.

Druhý poločas

Pickyho, Jamese a Doucourého nahradili po přestávce Asmir Begovic, Anthony Gordon a.. a Fabien Delph. Colemanovi začal na pravé straně lézt Daniel James na nervy, nejprve dostal lacinou žlutou, po chvíli už musel Martin Atkinson přimhouřit očko, aby kapitán vzápětí mohl přenechat místo po další čtvrthodině Jonjoe Kennymu.

Po trochu nevýrazné první půli se dostal do dvou šancí Andros Townsend a právě druhý pokus naznačil, že brankové konstrukce se mají letos nač těšit. Následně se nenechal zahanbit Iwobi, který podal na jeho poměry dobrý výkon. Jeho pas před branku minul pouze jen o fous.

Další průběh hry poznamenala řada střídání na obou stranách, v modrém dresu se dále představili Nathan Broadhead, kanonýr z U-23 Lewis Dobbin, obránci se protočili s Yerrym Minou a Masonem Holgatem. Už se zdálo, že se vše dohraje v poklidu, když v nastavení trefil Mata centrem hlavu Dalota, který přehodil Begoviće – 4:0.

Výsledek je jasnou fackou, volající po rychlém probuzení před startem sezóny, ale výkon až na chyby v defenzívě nebyl až tak jednoznačně špatný. Dobré momenty měli Godfrey a Digne, pokud mluvíme o jejich hře dopředu, za zmínku stojí i spolupráce Iwobi-Gray. Sem tam chyběla větší odvaha vystřelit.

Modlíme se v co nejrychlejší návrat reprezentantů, hráčů z karantény, uzdravení zraněných a o obhajobě trestně stíhaných už ani nemluvě. Další ročník Premier League začíná už za týden!

(foto zdroj: thepeoplesperson.com)

Sestavy:

Man Utd: De Gea, Wan-Bissaka, Lindelof, Maguire, Shaw, Matic, van de Beek, Greenwood, Fernandes, James, Martial a spousta dalších, např. Dalot, Tuanzebe, Williams, Andreas, Fred, Garner, Mata, McTominay, Pogba

Everton: Pickford (46′ Begović), Coleman (60′ Kenny), Keane (78′ Holgate), Godfrey (77′ Mina), Digne, Allan (60′ Davies), Doucouré (46′ Delph), Iwobi, Gray (78′ Dobbin), Townsend (68′ Broadhead), Rodriguez (46′ Gordon).