Everton – Arsenal 2:1

07/12/2021 11 Od Fip

O něco veseleji je po včerejšku na Goodison Parku. Arsenal prakticky neměl šanci, VAR jen odkládal neodvratné, Everton vypustil psy, které nešlo zastavit. Problémy mimo i na hřišti trvají, ale podařilo se ukončit šňůru bez výhry.

Nový problém vyplaval na povrch už při předzápasové tiskovce. Lucas Digne, považovaný snad za nejlepší počin odcházejícího Marcela Brandse, se totiž neobjevil v nominaci na zápas. Francouzský reprezentant, na svém levém kraji obrany Evertonu v podstatě bez konkurence, podlehl patrně intoxikaci kolující kolem GP a Finch Farm. S určitostí nelze říct, jak to s ním bude.

Na druhou stranu se mohlo zdát, že se přeci jen štěstěna obrací. Oo dlouhé době se do základu vrátil Yerry Mina. Kolumbijec doléčil problémy se stehnem, takže vytlačil Godfreyho na levý kraj náhradou právě za Digneho. Rondón nestihl doléčit stejný problém z derby, zůstal tedy doma.

R. B. Maudes poslal na hřiště tým v rozestavení 4-4-1-1 s Gordonem a Grayem na krajích a s Townsendem jako podhrotem za Richarlisonem.

První půle

Na začátku byla znát nervozita, Everton nechtěl udělat chybu a kouč soupeře Arteta také opatrně vyčkával. První přerušení nastalo při plánovaném uctění památky mladého fanouška Arthura Labinja-Hughese, jehož život byl brutálně a předčasně ukončen v 6 letech.

Na kraji zastupující Ben Godfrey se ze začátku dopředu moc netlačil. Jeho spoluhráči zvyklí rozebíhat Digneho se museli obrátit jinam. V 8. minutě šel Godfrey do souboje s Tomiyasem velmi ostře, ovšem čistě a dal tak najevo, kdo budeme na této straně hřiště pánem.

Silnou dešťovou přeháňku zastavil svou střelou do mraků Thomas Partey a úvod pokračoval bez výraznějších událostí. Godfrey pokračoval v šikaně na levé straně, na koleno dostal ráno Saka. Doucouré se dostal k míči ve vápně, ale na rozdíl od srpnové otočky ta prosincová nepřinesla potřebnou diskařskou razanci a míč jen prohopkal vedle.

S blížící se 27. minutou a plánovaným protestem domácí zvýšili aktivitu, ale protože se vzbudila dcera a následně mně v nastalé panice vypadl stream, nemohu očitě dosvědčit, co se dělo. Z toho, co jsem se dozvěděl na twitteru, účast nebyla nijak hojná. Napětí se vystupňovalo, když se Godfrey zamotal v souboji s Tomiyasem a zasáhl ležícího japonského hráče kopačkou do obličeje. Moment zkoumal VAR a nakonec nad tím Mike Dean jen mávl rukou. Akademie ocenila patrně to, že Ben si nevzal na svůj výpad botu s vystřelovacím nožem. Zásah jistě nezamýšlený, ale takhle z lůžka se zdálo, že se přeci jen mohl obličeji vyhnout. Snad hrálo roli, že netekla krev a londýnský samuraj byl rychle na nohou. Přerušení využil Yerry Mina, aby požádal o vystřídání. Půhodina mu protentokrát stačila. Jeho místo zaujal Mason Holgate.

Následovaly nepřesnosti již v předfinální fázi, ke střele se pak dostal Gordon, ale neprocedil ji přes bloky. Dvojitý roh hostů vyústil jen ve faul na Pickforda, ten tak mohl hru dostat zpět na polovinu soupeře. Townsend tam z přímého kopu našel hlavu Richarlisona, který poslal míč akurátně za Ramsdala – 1:0. Vše přezkoumával VAR a usoudil, že se nepodařilo Tomiyasa zatlačit tak, aby dostal brazilského útočníka do hry. Rozdíl byl drobný, snad rameno. Takže zpět 0:0.

Nastavení první půle pak znásobilo zoufalství domácích. Tierney proklopýtal přes Colemana, v ojedinělé příležitosti našel před brankou zcela nepokrytého Ødegaarda a ten míč uklidil do sítě – 0:1.

Druhá půle

Nebylo však třeba házet flintu do žita, Kanonýři nepůsobili rozhodně jistým dojmem a body stále ležely na hřišti, jen je posbírat. Bohužel stále se držela domácích nervozita, takže soupeřovu branku příliš neohrožovali. Spíše si Toffees zasedli na Bukaya Saku, kterému nejprve za žlutou Godfrey, poté ještě Richarlison vysvětlili jeho roli v zápase. Ten se na oplátku zvedal ze hřiště stále pomaleji. Postupně se právě to stalo hlavní náplní hráčů v červenobílém, co nejvíce plýtvat časem. A to se jim nevyplatilo. V 58. minutě míč rychle středem od Alana doputoval k Doucourému, ten ve vápně vybídl Richarlisona a střelou k tyči nedal Ramsdalovi šanci – 1:1.  Povinný přezkum videa ale opět zaznamenal ofsajd, ve kterém tentokrát byla špičička růžové boty. Bota patřila našemu Brazilci, takže zpět 0:1.

Vyvolaný tlak už ale nebylo možné dlouho držet pod pokličkou, Everton se dostával na koně a za zády měl opět své fanoušky. Xhaka na hraně vápna sestřelil Gordona, za což obdržel žlutou. Před finální částí se na hřiště postupně podívali hostující Nketiah a Nuno Tavares, v domácím týmu vystřídal Townsenda uzdravený André Gomes. Další žlutou za liknavost dostal Ødegaard a po kartě volal i zákrok Gordona na Tavarese, což mladík se štěstím přečkal bez napomenutí.

Richarlison pokračoval ve sveřepém výkonu, vybojovaný míč posunul ke Gomesovi, jeho zblokovaný pokus se odrazil ke Grayovi. Ten vyslal působivou ránu, ale snad s přispěním brankáře pleskla o břevno. Míč si však našel svého oblíbence a Richarlisonova hlava jej obloukem nasměrovala do sítě a bylo vyrovnáno, teď už opravdu – 1:1. To byla 78. minuta.

Modří vycítili svou šanci, ale moc nechybělo, aby se houpačka zase vysmekla na stranu Arsenalu. Godfrey lehl do střely norského špílmachra, při zvedání se míče dotkl rukou, ale v souladu s pravidly při tom nezískal žádnou výhodu. Saka se pak probil po pravé straně k centru, našel na zadní tyči nestráženého Nketiaha, ten si ale se zakončením nedal dost práce a tyč mu oplatila majznutím míče zpět.

Už běžel nastavený čas, když se do další střely Ødegaarda položil kapitán Coleman a zachránil svůj tým. Při zpětném úderu nejprve André Gomes výborně udržel míč ve středu hřiště, ten posunul do kraje na houževnatého Graye a jeho střela prozářila temnoty Gwladys Street, Goodison Parku a dočasně i duše všech Evertonians. Nechytatelná rána prosvištěla mimo dosah Ramsdala a s pomocí tyče si našla cestu do sítě – 2:1.

Nastavení bylo velkorysé, takže Richarlison stihl vybídnout střídajícího Iwobiho, ale ten dle svého zvyku šanci k zakončení prováhal a dal šanci svému mateřskému týmu. Kdyby na druhé straně nový hráč Aubameyang v 96. minutě vyrovnal, dopadlo by to snad s nigérijským křídelníkem nedobře, ale nevyrovnal a všichni si tak mohli vychutnat utnutí nekonečné šňůry bez vítězství. Na hráčích bylo možné vidět, jak moc pro ně vítězství znamená. Kéž by se podařilo na výkon navázat a naplnit tak prorocká slova našeho majitele, že všechno je OK, že přeci nejsme vůbec v krizi.

Hráč zápasu redakce: Richarlison

Branky: 79‘ Richarlison, 90+2‘ D. Gray – 45+2‘ Ødegaard

Žluté karty: 50‘ Godfrey, 90+3‘ D. Gray – 63‘ Xhaka, 74‘ Ødegaard

Everton FC: Pickford – Coleman, Y. Mina (31‘ Holgate), M. Keane, Godfrey – Gordon (87‘ Iwobi), Doucouré, Allan, D. Gray – Townsend (66‘ A. Gomes) – Richarlison

Arsenal FC: Ramsdale – Tomiyasu, White, Gabriel, Tierney (65‘ N. Tavares) – Partey, Xhaka – Martinelli (71‘ Nketiah), Ødegaard, Saka – Lacazette (85‘ Aubameyang)

Rozhodčí: Mike Dean Diváků: 38 906